Ноември месец лозенцето ще стане на 3 години от както съм го засял и тия 3 години ми са всичкия опит който съм натрупал за сега ,от практиката по голям учител няма така че.Лазаре отсега на татък трудно бих го збъркал вече , даже ходих в едно съседно село където има разсадник за овощки и безпогрешно го разпознах както и другите му 2 сорта "Велика" и "Брестовица" професора ме похвали и каза че много рядко му се е случвало някой така безпогрешно да ги разпонае сортовете .Човек се учи докато е жив и
Като бях малък на село дядо ми гледаше едно лозе, основно бяха 3 сорта - Хамбургски, Болгар и Димят. Баща ми пък е агроном и доскоро произвеждаше разсад лозички и съм забелязал, че всичко се върти около тези 3 сорта и още някой-друг с мискетов аромат, т.е. участват в много кръстоски.
Здравейте може ли някой да каже какъв сорт е това грозде?В момента е узряло като захарността е 25.Ципата е дебела но лесно се пука вътрешността е много твърда ягода в която са семките и е прозрачна.Силно ароматно усеща се и отвън на грозда мирише на горски плодове кафе и канела,ражда много.2014г. само на тази лоза имаше плод.
А ципата цапа ли много? Демек като го ядеш ти боядисва езика все едно си близал мастило.
Ако е така, най-вероятно е унгарка. Директен сорт и много устойчив. Не се пръска.
Чист отел, по точно един от разновидностите му. Листата са най-точия показател. Полудив сорт, с листа на диво,но пръчките като млади не са червено-кафяви като дивака. Самостоятелно прави тежко ароматно вино(можеш да боядисваш тарбите на оградата) смес с други сортове дава прекрасно ароматно пивко вино букет. Между другото, забранен за производство на вино в ЕС, във Франция (родното му място) правят само ракия.