Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Човека е говорил с гуруто :lol: . Това звучи много смешно и наивно, ако гуруто се самоопределило като такова.
И може да е такъв в продажбите, но не и в сметките. За това си има специалисти, иначе и 50кВ ще ти върши работа, но кому е нужно това.
jabata - специалист
valkodav23 написа:
Сметна ми ги човекът от когото ще я купувам и той каза ,че ще върши работа продал е и монтирал над 10 000 такива камини и мисля,че може да му се вярва
Леле, леле, къде сме тръгнали ние да се сравняваме с такъв търговец....човека е продал над 10 000 такива камини :-D . Чудно ми е, като е така, защо въобще се занимава на БГ пазара, който и без това е безумно труден. Надали в България има повече от 5 000 пелетни камини инсталирани (от всички производители). Но все пак, добре е да му се вярва.

Иначе за протокола, изолацията е добра, с изключение на таванната. По-добре 10 см, вата със средна плътност. Но иначе като мощност стига, даже при тези ширини, и тази изолация може да е множко.
Иначе за радиаторите, според мене по-добре да са обикновени а не конвекторни, защото за мене лично при тях има прекалено много прах.
А серпентина от връщащата вода на бойлера, мисля че си струва, защото така макар и малко ще загряваш плочките, и няма да са ти студени под краката, и по-лесно ще съхне банята. Но гледай бойлера да е на отделен кръг с отделна помпа която се командва от един диференциален термостат. Ако не е на отделна помпа, ти трябва минимум клапан с ел. Задвижка, пак командван от диференциалния термостат.
valkodav23 - помощник
Кое имаш в предвид колега
valkodav23 - помощник
Да питам и друго,
дали може подовата серпентина в банята да се направи от връщащата вода на радиатора в малката спалня за да не е прекалено гореща от лирата, а лирата да се премахне изцяло и дали е удачно да се изпълни така.
igt - специалист
Всичко може!
Моето мнение е да си сложиш пелетен котел в котелното и да си се шириш в дневната.
Ако те е страх просто ще притвориш крана на входящата вода в лирата, ще намалиш дебита и съответно и температурата на изходящата вода от нея. И си вземи лира с тези допълнители уребрения за хавлии.
valkodav23 - помощник
Много се замислям за котел,но си мисля че камината ще е по икономична,а и живия огън си е харабийска работа.
От друга страна котела може да е комбиниран и да гори и дърва което е в плюс,но ме притеснява,че ми е малка
квадратурата и няма да работи в оптимален режим и да постига икономия.
А за лирата не ми отговаря място в банята,че имам едни декори там
Christo - майстор
Мъкнеш 15 кила торба, която е мръсна още от пелетаджийницата, после отделно при транспорта, стоварване, мазета и т.н. Торбата е перфорирана и от нея неизбежно се ръси пепел. И всеки ден минимум по една торба от мазето до хола. После метене, в най-добрия случай прахосмукачка. Не бих си причинил това само за кефа да гледам жив огън. После това нещо ще трябва да се чисти поне на две седмици веднаж. Пак пепел в хола....
Svezar - специалист
Christo написа:
Мъкнеш 15 кила торба, която е мръсна още от пелетаджийницата, после отделно при транспорта, стоварване, мазета и т.н. Торбата е перфорирана и от нея неизбежно се ръси пепел. И всеки ден минимум по една торба от мазето до хола. После метене, в най-добрия случай прахосмукачка. Не бих си причинил това само за кефа да гледам жив огън. После това нещо ще трябва да се чисти поне на две седмици веднаж. Пак пепел в хола....
:idea: И като почернее стъклото след 1ч работа на камината живия огън почва да не се вижда :-D
filmatoplo - майстор
:) Това с камината с пелети го преживях миналата зима -мръсотия си е ,пак си остава мъкненето , на пода винаги имаше пелети колкото и да внимавах , на 2 пъти да се подпаля -пуста мода :wink: .
valkodav23 - помощник
А какъв котел ще ми препоръчате ако може конкретен модел комбиниран или само пелетен

Тема "СЪВЕТ ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА НОВА КЪЩА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: