Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
chapara - майстор
С две думи изкарвате тръбата извън терасите на скоби, където и е мястото, подвързвате сифоните в нея и нещата приключват. След няколко години както на мнозинството такива изпълнения ще премахнете от неволя и оттичането под земята (то ще се запуши, ако няма канализационни плъхове да прочистват и да излизат на покрива :-D ) и където е текло пак ще тече :wink: :-D Просто това е една архитектурна грешка, пред прозорците ти да върви отводнителна тръба :shock:
Изображение

Всяко друго начинание е компромис :cool:
nanko - специалист
Присъединявам се към решението което даде chapara. Мога само да добавя, че трябва и връзките на тръбите да са на обратно. Иначе пак ще тече извън тръбата, а не в нея.
tangratannakra - напреднал
tangratannakra написа:
Нещо което ми направи впечатление днес докато шпионирах, е че самите тръби са криви по вертикала. Това дали не води до неправилни връзки горе на снадката и оттам да избива вода? Защото наистина, ако беше запушена тръбата щеше да избива през сифона, а с него нямам проблем.
O, не! Определено не е! Всичките са! Само дето не знам защо съм единствената (уж) дето е забелязала нещо...

nanko, ако имаш някаква представа за какво става въпрос... Ще съм благодарна и ценя всяка информация.

Това с изкарването на водостока извън терасите звучи разумно, но предполагам няма да ме послушат. Ако въобще някой ми обърне внимание на воплите
nanko - специалист
tangratannakra, това за не идеално вертикалните тръби не е чак толкова голям проблем. Иначе съм виждал комплекса и съм имал 1-2 "допирни точки" там и знам, че има много недоразумения и неща направени не както трябва. За съжаление 99% от новото строителство е такова. Още по-лошото е, че при вашата ситуация докато се стигне до ремонт ще се изхабят много нерви и време. Едва ли си единствената която се оплаква. Сигурно на всички говорят едни и същи прикази. Всеки който има проблем (и не е в зародиш, тоест му пречи до такава степен, че няма на къде повече) ще е съгласен за ремонт. Само трябва да ги намериш и организираш. Което ще е по-трудно от колкото самия ремонт. Пробвайте ако искате със строителя, но вероятността да направи нещо е нищожна. Личен пример: строителя на сградата в която живея аз работеше по същия начин (калпаво, с евтина и НЕквалифизирана работна ръка и евтини некачествени материали) и всеки ден имаше борба с него и "майсторите" за да може ПОНЕ моя апартамент да се изпълни по проект и както трябва. Никакви институции, комисии, надзор... нищо не го интересува дали ще стане както трябва или не. Гледаше се да се спести всяка стотинка. Накрая въпреки всичко пак имаше проблеми. Хората който си купиха другите апартаменти си ги отстраниха сами, но за общите части беше другата борба. Въпреки гаранционния срок никой не можа да накара строителя да си направи ремонтите. Дори съседите не искаха да дадат по 20 лв. на апартамент за да се заведе дело с/у него. Накрая мнозинството реши, че ще по-добре ние да си платим ремонтите. Така, че моя съвет е не губете време, а действайте. Ако не той, вие да се погрижите.
nikolovvd - майстор
Гледайки тези две снимки
Прикачен файл:
image1.jpg
image1.jpg (27.55 KиБ) Видяна 1749 пъти
Прикачен файл:
image2.jpg
image2.jpg (36.3 KиБ) Видяна 1749 пъти
ми изникват следния въпрос.
От какъв зор са захванали тръбата на 10 см от пода, че и с плочки са си играли?
За мен това е опит да се прикрие любителското изпълнение на включването на сифона в нея.
Както някой спомена по-горе - за тези тръби няма фитинги за подобни изпълнения.
Прикачен файл:
oluk1.png
oluk1.png (107.52 KиБ) Видяна 1749 пъти
Решението е разбиване на плочата около тръбата и подмяна с PVC тръба Ф110 или подмяна на въпросната тръба от улука до земята с изнасяне извън терасите и оставяне на изводи за сифоните на всеки етаж. По този начин голямото количество вода от покрива ще се изнесе и течовете ще възникват само когато някой си мие терасата.
А 2016 година, който иска да си да си премести сифона към новата тръба.
И в двата варианта инвестицията не е голяма, но разбиване ще се наложи, дори е желателно преди да е изгнила арматурата и да са настъпили другите проблеми.
Тръбата излиза по лев на метър, а фитингите са 3-4 лв.
Що се отнася до запушването, то също е много вероятно. Ако е налично от доста време, то при падането на температурите, тръбата се пълни с лед и е възможно да е спукана някъде, защото според мен тези тръби не са толкова еластични. Дори да не са спукани, то при всички положение на местата, където са залепени са се обръзували пукнатини.
tangratannakra - напреднал
Въпросния инвеститор наскоро е пуснал последната секция от комплекса с жилища само под наем. Там ги има абсолютно същите проблеми.

Щетите са големи из целия комплекс. На тези направи им влиза в стената, това което се притеснявам, че ще стане и при мен..... Каквото и да е, НЕ СА ФУГИ :)

Прикачен файл

image.jpg
egomen66 - майстор
Дали не ни вземат за мезе...или за щастливи канарчета? :lol:

Прикачен файл

108395369_41d22befa6.jpg
108395369_41d22befa6.jpg (92.7 KиБ) Видяна 1738 пъти
jekasus - майстор
nikolovvd написа:
за тези тръби няма фитинги за подобни изпълнения.
За ф80 и ф100 има, ама някъде 40лв за бройка, по-евтино да се направи дупка в вертикала и да се снади с ф50 с евтин сифон до 15лв и да се омаже със силикон(от примоция за 3-4лв).
Силикона се отлепя още преди да се направи замазката на терасите, тръба ф50 е вкарана поне до средата на вертикалата. Водата при дождове "блъска" тези тръби и частично минава покрай тях в бетона и оттам идват другите проблеми...
lyubohar - майстор
Само като си помисля,че и арматурата и бетона са от такива некадърници ми се изправя косата.
В моята кооперация (от 1962г.)понеже от едната страна е тераси открай до край тръбите са вкарани в стената-там където са вертикалните щрангове за парното.Чувам ги като вали дъжд.
А самите щрангове са Круп.Преди 10 години правих ремонт и бяха като че ли сега сложени.
Никаква ръжда и котлен камък.Само се надявам и тръбите в стената да са с подобно качество.
Кой каквото ще да казва преди имаше контрол.Сега е пълна анархия.
Да ни пази господ!

Ако е така както казва jekasus голямо дърво ще изядете.
nikolovvd - майстор
tangratannakra написа:
.... Каквото и да е, НЕ СА ФУГИ :)
Не, не са!
Препоръчвам ти, да изкъртиш двете плочки до тръбата, а след това и плочата около тръбата. Ако се притесняваш за възстановяването - недей. Този гранитогрес го има навсякъде, дори на село имам няколко такива плочки останали от преди няколко години.
Като стигнеш до снадката на Ф50 от сифона с водосточната тръба ще видиш от къде идва проблема и ще можеш да вземеш адекватни мерки.
Можеш да копаеш и от долу. Така ще си решиш проблема само на твоята тераса докато останалите узреят за ремонт и подмяна на въпросната тръба.

Тема "Проблем с теч около улука! Как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: