• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
dadko - майстор
Ако прочетете самото начало на темата- ще видите, че чираче още от първия си пост се е заял с Брадли и го дебне в засада да види реклама...
Аз продължавам да съм на мнение, че Брадли е полезен с информацията, която ни предоставя и нека продължава все така подробно и изчерпателно да списва в темата си. Дано такива, като чирака да не са убили това желание у него.
Аз също съм машинен инженер, но все още не мога да заточа професионално нож. Имам и дърворезбарски длета- тях пък хептен не мога да ги заточа. Дипломата е едно, а уменията- съвсем друго.
Bradley - специалист
dadko написа:
Имам и дърворезбарски длета- тях пък хептен не мога да ги заточа.
това видял ли си го

http://media.snimka.bg/s1/4745/035733456.jpg?r=0
Последна промяна от Bradley на ср сеп 09, 2015 2:29 pm, променено общо 2 пъти.
bimbaeco - майстор
На чирачето това не му е първият случай, в който хвърля безпочвени обвинения от позицията на висш морален стожер на форума, на която сам се е назначил. Преди време обвини едно момче, че е клониран профил на някого другиго без да предложи каквито и да било доказателства (в темата за покривите на Вадим). Заради хора като него понякога си мисля вече да не пиша във форума. Може да греша, но освен да бълва негативизъм и параноя, не съм го запомнил с нищо друго (прочетете му мненията, автор е на темата "Негативни новини от пресата").
Докато много стриктно следи за скрита реклама във форума... си е направил съвсем явна реклама, че продава парцел.
Тема: Парченце земя
Пост: "В контекста на темата да попитам дали някой не търси парцел в гр. Симеоновград? Парцела е срещу жп гарата, и е на жена ми и леля и. Не се използва за нищо, и само му се плаща данъка. Кореспонденция може и на ЛС,за предпочитане."

На това му се казва морал!

Брадли, впечатли ме много начинът, по който се държа в случая (истински Zen Master).
dadko - майстор
Мене камъняци не ми требат, мисля. Имам достатъчно и белгии и диамантени точила, и водни шкурки съм си взел доволно. И с шмиргел разполагам- такъв, който е с лентов шлайф от едната страна... Ама то само с имане не става. Ще ида при някой да ми покаже как става, щото то с гледане (на клипчета в ютуб) - кучето да е станало касапин.
И- махни снимката с визитката да не те емнат пак за реклама.
dimitrof - напреднал
Хубаво е, че го има Брадли, всички сме научили по нещо от него (кои повече, кои по-малко). Хубаво е, че ги има и другите ножомани по форумите, които тук мисля не са се изказвали. Хубаво е, че Брадли снима и показва това, което е научил предполагам с много труд и четене, спестявайки го на нас. Прекрасно е, че винаги е готов да помогне с каквото може! Прекрасно е и че дава линкове, благодарение на което не един и двама сме се дооборудвали, кой с каквото може и му трябва!
Благодаря ти Брадли, продължавай в същия дух!!!
P.S. Великолепно си отговорил на нападките :lol:
Жив и здрав!
Allan - специалист
caribi написа:
:? като знам какъв инженер съм , как да отида на лекар :weedman: Къде видя реклама, толкова полезни неща сподели човека, пфу
Много точен лаф, и браво на Брадли за хубавите отговори.
Kirilpm - специалист
Дано,колегата да не се откаже от форума,защото от това което съм прочел наистина го прави за едното благодаря,жалко е да се съмнявате в човека и да го обиждате при толкова примери на явна реклама на откровени боклуци във форума.Човека е НОЖАР,не търговец,аз не съм виждал търговец с часове да изправя точиларски камъни и да качва ежедневно клипчета с образователна цел.
Bradley - специалист
Благодаря Ви мужици за добрите думи - нищо не е станало.

:partyman: :partyman: :partyman: :prayer:

Онлайн формата на общуване предразполага към нотка недоизказаност или погрешно разбиране на нечии помисли/намерения.

... и преди съм казвал - "форум" за мен значи място за открито, свободно споделяне на полезна информация - да бъдем полезни един другиго със знанията и уменията си, тъй като никой не се е родил научен, а често споделеният личен опит, трупан с години, е по-полезен и от най-дебелата книга.

Тъй както аз намирам океан от полезна информация в писанията на майсторите във форума, така и аз се стремя да дам своята скромна лепта от познания.

Нито съм най-добрият, нито съм най-ученият, нито съм най-опитният в света на ножовете и заточването на режещи инструменти.
Даже напродив - твърде далеч съм от подобни определения.
Всичко съм научил сам, с питане и четене - а колко много имам да уча още за хобито - цял живот изпълнен с нови неща и предизвикателства.
Нека темата е място за взаимопомощ и каквото мога да дам от себе си - ще го дам като знания и опит.
От там насетне обаче сте Вие - човек трябва да си каже - "Инересно е туй нящо. Да вема да пробвам."
Насила хубост не става - никой не може да налее акъл в главата на човек ако той сам не пожелаее.
Четете, питайте, пробвайте - говорим за материални обекти, за вещи, за неодушевени предмети /пък били те понякога и със сантиментална стойност/ - опитът струва повече от всяка материална придобивка, а удоволствието от добре свършената работа остава дълго след като тънко нарязаното мезе е съпроводило студената прясна биричка или дъхавата домашнярка по пътя им...
Умението да заточиш нож не е жизненоважно в днешно време, но е още едно полезно нещо, което всеки мъж може лесно да усвои - "Защо не?" - питам аз...

Хубава вечер и тези дни ще покажа кратко клипче и детайлни разяснения за лесен, евтин, бърз и с прилични резултати начин за заточване на масовите кухненски ножове в сомакинството на редовия българин специално синтезирано за форума.

НаЗдраве!
dimitrof - напреднал
Да продължим да развиваме темата, само да не се окаже, че следващите редове са реклама на споменатите камици :-D
До преди броени минути, след дълго отлагане (липса на време) подравних и двете страни на един Конекс от Практикер, който бях купувал преди ... няколко години и тъй като имаше остра нужда от подравняване беше излязъл за известно (на кого ли :lol: ) време от бойното поле. Стана превъзходен! Нямам търпение утре след работа да пилна ножлето от един немски мултитуул :drinkers:
НО!
Както винаги си има едно НО! Преди него подравнявах, т.е. гледах да изчистя (беше си равен) едно Дронко (бяло-розовото). И двете страни бяха посивели от останали по камикъка мат'рял вследствие жуленето на различни по вид знайни и незнайни остриета. Розовата си стана отново като купешка (след абразивно зърно 150), но бялата макар и на пипане да се промени си остана сива, а не беличка както като беше нов :? (след абразивно зърно 80)
Някакви идеи, мнения, препоръки :?:
P.S. Малко не е по темата, но да си питам аз :-D Търся си и брадвичка за колата, малка, за къмпинг, бюджетна. Коя бихте ми препоръчали - Fiskars, Husqvarna и Bahco? Имам някакви идеи, но все пак искам да чуя и вашето мнение. Препоръчително е за брадвичките на лични някой да не го сметне за реклама :lol:
Bradley - специалист
няма как да стане като от кутията ново и беличко - все пак става въпрос за абразив с отворена структура - промяната в цвета не намалява работоспособността на камъка. Важното е да се използва с вода и в момента, в който усетиш че спира да отнема материал както трябва - бързо освежаване с абразивно зърно за 30-на секунди, за да се изчисти работната повърхност и да се покажат нови, "свежи" зърна.

Има и друго нещо, за което ще пиша по-подробно - с оглед силата на керамичната свръзка на различните абразиви от подобен тип за правилната работа на един камък е важен натискът, усилието с което се работи на него, за да има комбинация от ефективно отнемане на метал, липса на затлачване и освобождаване на нови абразивни частици от камъка, които да осъществяват шлайфането. От голямо значение е какъв инструмент се заточва с оглед количеството натиск на кв сантиметър или милиметър - от значение за по-бавното износване на камък и споменатите по-горе характеристики.
Ако се заточва длето 12мм - натискът е един, ако се заточва нож с дължина на режещия ръб 2о сантиметра и широчина на режещия ръб 2мм - друг - поради тази причина има и различни камъни на пазара...

Мога да почна тема - всичко за брадвите, но там съм по-скоро теоретик отколкото практик, но поне знам кое къде може да се намери в бг...

- във всеки магазин на хускварана имат 35см брадвичка, модел къмпинг - цена под 40 лв. дръжка от американско хикори, кована глава, кожен предпазител - имат нужда от малко работа с пила и шкурка за да станат достатъчно остри, но са качествени...

https://www.youtube.com/watch?v=D7VoQBNNrw8
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: