• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Hplane - специалист
Ако може огледай внимателно брадвата преди да я купиш.Скоро гледах снимка на брадва пак от доказан производител-Грансфорс ли беше,Ветергелис ли беш, както и да е-някоя подобна.Влакната на дървото на са успоредни на главата на брадвата, ами почти перпендикулярно.Така че имай едно наум когато купуваш.Варианта стара хубава глава и нов сап пак е добър вариант.
Bradley - специалист
Доплълнението е съвсем на място

за визуализация
Изображение
dimitrof - напреднал
Bradley написа:
няма как да стане като от кутията ново и беличко - все пак става въпрос за абразив с отворена структура - промяната в цвета не намалява работоспособността на камъка. Важното е да се използва с вода и в момента, в който усетиш че спира да отнема материал както трябва - бързо освежаване с абразивно зърно за 30-на секунди, за да се изчисти работната повърхност и да се покажат нови, "свежи" зърна.
... във всеки магазин на хускварана имат 35см брадвичка, модел къмпинг - цена под 40 лв. дръжка от американско хикори, кована глава, кожен предпазител - имат нужда от малко работа с пила и шкурка за да станат достатъчно остри, но са качествени...
До тук мислим еднакво, исках да го чуя обаче и от някой друг за да съм сигурен в мислите си :mrgreen:
Hplane написа:
Ако може огледай внимателно брадвата преди да я купиш.Скоро гледах снимка на брадва пак от доказан производител-Грансфорс ли беше,Ветергелис ли беш, както и да е-някоя подобна.Влакната на дървото на са успоредни на главата на брадвата, ами почти перпендикулярно.Така че имай едно наум когато купуваш.Варианта стара хубава глава и нов сап пак е добър вариант.
Благодаря за съвета! Варианта стара хубава глава и нов сап отпада лично за мен - искам нещо готово да взема. Брадвичката ще се ползва веднъж-дваж в годината, та в тоя ред на мисли според мен не си заслужава да ѝ отделям толкова време. Но определено ще гледам за влакната - това не го знаех :idea:
Bradley - специалист
Видео тест №1 на новата сапунерка - 1080p Full HD

как Ви се струва - за момента се боря със софтуера и възможностите на щайгата да обработва видеото

https://www.youtube.com/watch?v=U7n19-QiGiM

За клипчето:

най-добрият, лесен и бърз метод за заточване на стандартни кухненски ножове на който съм попадал са трите стъпки на клиф стамп - https://www.youtube.com/watch?v=OPGGo3W15HQ

- това което съм показал в клипа е нещо подобно;
- ножът е китайска мекица от икеа
-камъкът е китайски orient за лев и дваесе от магзин за левче
- времето за заточване от пълно затъпяване се вижда - около 4 минути
- така заточен на груб абразив - този нож ще реже м/у 3 и 4 седмици добре //добре значи - ще реже мек домат лесно//
след което може да бъде поддържан с масат поне 2 месеца още преди да има нужда да отделите още 4/5 минути и да го заточите пак

1. стъпка - затъпяване на нож под 90 градуса - 1/2/3 движения, колкото да премахнете "уморения" метал от режещия ръб - подбивания, проблясвания, подвивания, малки отчупвания
+
имате режещ ръб, който отразява светлина погледнат под ъгъл по цялата си дължина

2. отнемане на материал и формиране на режещия ръб - няма някакви определени изисквания освен да спазвате що-годе консистентен ъгъл и да проверявате от време на време дали режещия ръб продължава да отразява светлина.

в момента в който почти спре да отразява светлина минаваме на по-фината страна на камъка и продължаваме докато режещият ръб спре да отразява светлина като се проверява на всеки 4/5 движения.

Спирате в момента в който спре да отразява светлина или я отразява едва доловимо и що-годе реже принтерна хартия

3. Създаване на микроподвод/микроскос с ъгъл по-голям от тгъла на режещия ръб - ако ножът е заточен на 30 градуса - това ще реже 2Х15 градуса -> прилагате/създавате микроподвод да речем 40 градуса, което става чрез няколко движения на по-голямия ъгъл - да речем - 10-на за всяка страна като трябва да са по-леки от тези, с които сте заточвали до момента.
проверявате дали отразява светлина и след това дали реже принтерна хартия, брошура от магазина или каквото имате под ръка.

ако остротата не ви задоволява правите по още няколко движения - да речем по 2 за всяка страна - пак проба и така докато резултатът ви удовлетворява но не прекалявайте, за да не изкарате косъм.

• за косъма - доста хора точат с изкарване на косъм, заусенец, мустак - и аз съм точил така, но друг път ще дискутираме защо описаният от мен метод е по-добър...
Allan - специалист
Този метод ми хареса, по-лесен и бърз, задължително ше пробвам.
Честита придобивка, със здраве да го ползваш, много клипчета да ти снима и да те радва.
naB4o - специалист
Bradley написа:
-камъкът е китайски orient за лев и дваесе от магзин за левче
Да не се приема за реклама, от кои магазини за левче има такива камъни, че аз не съм виждал.
Мерси за всички съвети!
Bradley - специалист
Моят го купих преди няколко години от магазин за левче някъде в студентски град в софия - тръси по кварталните железарии и магазините за левче...

-------------------

едно кркатко видео за това какво трябва да се провери, когато закупите нов камък

https://www.youtube.com/watch?v=bcgsb8nMdOE
miroki - майстор
Аз най- бързо, лесно и ефективно, съм заточвал с точилото на Лански с 2-4 пръчки /камъни/, които се поставят в трубчето за целта. С фиксираните 20 и 25 градуса.
Беше ми се видяло скъпо, но отдавна се радвам, че го взех.
dadko - майстор
Много ти благодаря. Ама този на клипа заточва само прави длета. Имам няколко прави, но трудности срещам с извитите- те са повече. А пък козиножката- загубена кауза... острия ръб не успявам да го докарам
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: