Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
nimic99 написа:
Днес я понаточих с пила и зъбите станаха доста остри но като я пробвах несамо че несе получи но и стана по зле сега невади дори прах и с пълна газ нишо нестава само драска дървото няма никокво съпротивление сякош нама зъби а веригата не е наобратно!
как я наточи?
зъба се точи само от вътрешна страна с кръгла пила която пасва точно на вътрешния радиус
точи се еднопосочно към посоката в коят се върти веригата и се спазва същия наклон както е било оригинално
отвън не се пипа
щом само се пързаля значи режещия ръб е останал някъде по навътре
nimic99 - помощник
Ще си взема шаблон и подобри инструменти за точене
koveslav - майстор
И аз останах с впечатлението,че питащия колега се бъзика с нас. Той просто смята,че като е "дал 600лв",машината му трябва да реже сама и да е най-бързата на света....
Ще му го кажа направо: Колега nimic,ти си си купил най-добрата машина в класа и.Но предназначението на този клас машини е дългогодишна и безпроблемна домашна работа,а не състезания.Няма машина,с двигател по-малък от 40куб.см.,за която да не е пагубно рязането на повече от 1.5- 2 куб.м. наведнъж, без почивка.Иначе ще я имаш за доста по-кратко време,отколкото очакваш.
lov - майстор
Колега няма ли някъде около тебе някой сервиз. Там точат и вериги. Не вярвам да те уплаши чак толкова цената от 2 лева за точене. Тоя съвет ти го давам защото не се знае какво си направил с твоите опити. На машината поне ще оправят грешките по лесно. Пък после намери някой който знае и може да точи на ръка.
Изгледай това клипче и ще схванеш как става.
https://www.youtube.com/watch?t=67&v=Qx6qoTrwmvY

Тука има още доста с най елементарните приспособления как става
http://yandex.ru/video/search?filmId=TW ... ath=wizard
Но след 2-3 заточвания на ръка си е добре като за начало да я дадеш за машинно заточване.

И вземи го оправи това заглавие.
Последна промяна от lov на чет сеп 10, 2015 9:34 am, променено общо 1 път.
alien - специалист
сега и аз се загледах в тубата
тук хубаво обяснено и показано, накрая показва и как може да се повредят зъбите ако се ползва неподходяща пила
многократно съм заточвал само с кръглата пила от вътрешна страна, без приспособления и без да пипам нищо друго, при правилно заточване си реже добре
https://www.youtube.com/watch?v=nMYnxtCYW8g

а тук.... бих казал показано как НЕ трябва да се прави
много невнимателен повече затъпява веригата от колкото да я точи
дърпа пилата нагоре и поврежда горния край на зъба, точно този който дълбае в дървото
https://www.youtube.com/watch?v=PxrhQv6hyfY
Andri01 - майстор
nimic99 написа:
Андри амати как ги чу какво са си говорят нали си се мъчил да нарежеш и осмиа кубик.
:axe: Не,бях спрял да си почине резачката,че беше загряла много :)!
solar_entusiast - специалист
nimic99 написа:
Да веригата е износена ще я сменя но май нокой не слуша аз какво питах в началото да купя ли същата (PM3)3/8P или друг модел ммммм?
Значи ние сме с Husqvarna резачка от същия клас. И ползваме по-тясна и по-широка вериги. Тясната я взехме като резервна за смяна при заточване на другата. И незнам, но с по тясната машината работи по-леко и с по-малко вибрации при рязане. Като скорости на рязане разлика не виждам.
За това аз ти препоръчвам по тясна верига.
koveslav - майстор
solar_entusiast написа:
nimic99 написа:
Да веригата е износена ще я сменя но май нокой не слуша аз какво питах в началото да купя ли същата (PM3)3/8P или друг модел ммммм?
Значи ние сме с Husqvarna резачка от същия клас. И ползваме по-тясна и по-широка вериги. Тясната я взехме като резервна за смяна при заточване на другата. И незнам, но с по тясната машината работи по-леко и с по-малко вибрации при рязане. Като скорости на рязане разлика не виждам.
За това аз ти препоръчвам по тясна верига.
Не вкарвайте човека във филми.Разлика ще усетите между примерно 1,5 или 1,6 и 1,3.Но между 1,1 и 1,3 няма да я усетите.Машината която обсъждаме не е от най-слабите.Просто не са ви заточени веригите.
egomen66 - майстор
На гърба на кутията , на веригата , са дадени ъглите на заточване. Разгледай ги , да добиеш представа , за какво става на въпрос. За начало , си ги точи в сервиз.
nimic99 - помощник
Днес занесах машината в сервиз техника катоя огледа каза че машината е съвсем здрава но почти съм съсипал веригата затова я взе за точене

Тема "Гарнитура за резачка STIHL" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: