• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
HighVanin написа:
Мерси за помощта :)
Колега, дай едни 200-250 лева на ОВК проектант, да не се изхвърляш излишно. Гаранция, че ще си ги избиеш. Тия киловати, които си писал, приличат за неизолирана къща.
HighVanin - напреднал
radius написа:
HighVanin написа:
Мерси за помощта :)
Колега, дай едни 200-250 лева на ОВК проектант, да не се изхвърляш излишно. Гаранция, че ще си ги избиеш. Тия киловати, които си писал, приличат за неизолирана къща.
Киловатите са от сбора на радиаторите,а тяхната мощност съм изчислявал от разни формули из нета,като общо взето ми се получаваше около 65 вата на кубик.Както и да е,дали съм сбъркал или не,радиаторите вече са монтирани и ако сложа камина с по-малка мощност ,до колкото разбирам ще работи винаги на пълна мощност и дали ще ги затопля достатъчно?Иначе благодаря за съвета!
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе Хайванин, продължаваш да си в заблуда! Киловатите на камината трябва да покриват топлозагубите на къщата, а те се изчисляват по съвсем различен начин от този , които си ползвал за оразмеряване на радиаторите :idea: Това, че си избрал големи радиатори не означава, че къщата ти ще губи толкова топлина, въпреки че някои си го заслужават :)
HighVanin - напреднал
LazarGanev написа:
А бе Хайванин, продължаваш да си в заблуда! Киловатите на камината трябва да покриват топлозагубите на къщата, а те се изчисляват по съвсем различен начин от този , които си ползвал за оразмеряване на радиаторите :idea: Това, че си избрал големи радиатори не означава, че къщата ти ще губи толкова топлина, въпреки че някои си го заслужават :)
Абе,че съм в заблуда в заблуда съм :-D ,ама попрочетох за тия коефициенти на топлопреминаване U[W/m2.K] и топлопроводност λ[W/m.K] и получих за моята къща около 20 Квт топлозагуби (както ми каза и ти),но с по-големите радиатори как ще работи 25Квт камина на Burnit примерно? Или по-големите радиатори не са пречка и ще са с по-ниска температура,но ще компенсира по-голямата им площ? Благодаря ти за отговорите!
vrangelov - специалист
HighVanin написа:
...ама попрочетох за тия коефициенти на топлопреминаване U[W/m2.K] и топлопроводност λ[W/m.K] и получих за моята къща около 20 Квт топлозагуби (както ми каза и ти),но ...

Здравей,

Сигурен ли си, че не си объркал някъде сметките! Според мен с тези 65W си много по-близо до истината отколкото с тези 20kW, само дето не са 65W на кубик, а 65W на квадратен метър. Сега сигурно се досещаш колко са ти преоразмерени радиаторите. Не че е лошо да са по-големи, даже може да са идеални за кондензен котел(на газ) или термо-помпа, просто никъде не си показал как ще ги накараш да работят с по ниска температура на водата, докато камината работи с по-висока, та някой да напише, че стават и за камина.

Поздрави!
LazarGanev - "Велик майстор"
Оразмерявал ги е по 65Вт/м2, а не на кубичен и е добре като се пише да се чете по-назад, а не само последните 1-2 мнения. В интерес на истината 65Вт/м2 също е много за изолирана къща. За газов котел, дори и некондензен не е проблем радиаторите да са преоразмерени, но за котел на твърдо гориво е добре радиаторите да са сметнати по-прецизно, за да няма кондензи и катрани. В момента изпълнявам една инсталация и съм насаден на пачи яйца. Бях помолен по телефона от колега-търговец (клиента беше при него) да дам оферта само за труд и не можах да откажа понеже беше спешно. Клиентът прие офертата, материалите бяха на обекта и почнахме. В процеса видях, че радиаторите са прекалено преоразмерени, котелът - също. При това положение какво ще се получи - преоразмерените радиатори ще топлят много, няма да се живее от топлина и за да стане поносимо човекът ще задава по-ниска котелна температура. Ако котелът е газов няма проблеми, но при котел на твърдо гориво за да няма конденз е задължително температурата на връщащата вода да е над 50*С, което означава температурата на котела минимум 60-65*С. Сигурен съм, че котелът ще работи на по-ниска температура и целият ще бъде омазан в катран. Предложих му да сложим трипътен вентил, но като разбра цената - отказа. Няма как да обвиня колегата - той не е проектант, нито инсталатор, той си е търговец. За създалата се ситуация обвинявам клиента, който се е опитал да бъде хитър, но обвинявам и себе си, че влязох в този филм и то за да не обидя някой - и двамата (клиент и търговец) не искаха да им откажа. Да не говорим какви неудобства ми създава този начин на работа - това липсва, онова не стига...
kuuuuuul - майстор
Тази работа със сметките е много далече от истината.Максималната потребявана мощност е едно число което не ни казва нищо съществено,както по горе бе споменато важни са топлозагубите.Те разбира се също могат да се изчислят, но изходните данни трудно може да се подадат коректно и в крайна сметка получената стойност също е ориентировъчна и почва едно презапасяване,което в дългосрочен план довежда до доста загуби.Дори в най студената зима преди няколко години студа беше не повече от една седмица за която може спокойно да се помогне с една духалка.Аз отоплявам около 180 м2 от които една стая все още не,с термопомпа и най голямата консумация до момента при -11гр е 2,3кв/ч.При тази тем. копа едва ли ми е повече от 2, което означава че загубите ми не са повече от 6кв.Изолацията ми все още не е довършена,на стените е 10см каменна вата, но от долу и от горе са неотопляеми помещения без изолация.
forum/viewtopic.php?f=23&t=40532&p=656340&hilit=%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0+kuuuuuul#p656340
vrangelov - специалист
HighVanin написа:
...Киловатите са от сбора на радиаторите,а тяхната мощност съм изчислявал от разни формули из нета,като общо взето ми се получаваше около 65 вата на кубик.Както и да е,дали съм сбъркал или не,радиаторите вече са монтирани и ...
LazarGanev написа:
Оразмерявал ги е по 65Вт/м2, а не на кубичен и е добре като се пише да се чете по-назад, а не само последните 1-2 мнения. В интерес на истината 65Вт/м2 също е много за изолирана къща....
@LazarGanev, разсеян си!

Сега по същество!
@HighVanin, първо си изясни каква мощност ще ти е необходима и тогава търси камина. Колкото по-точно изчислиш необходимата мощност, толкова по-евтино може да ти излезе после, както при направата на системата, така и при текущите разходи за поддръжка и за гориво.
Чувал съм, че италианските били добри.

Поздрави
Колеги здравейте ако може да ползвам темата да попитам за съвет относно избора на радиатори за жилището.
Първо няколко думи за апартамента. Предпоследен етаж на жилищна кооперация , като от долу, отгоре и отстрани се живее , външното изложение съм го написал на чертежа.
Решил съм да се отоплявам на пелети , като камината ще е тази - Burnit Comfort PM 15 kW. Бойлер съм решил да НЕ слагам.
Сега за стаите - главно се ползват за зимата хола и детската , като спалнята зимата НЕ я ползваме. В нея зимата без никакво отопление градусите не падат под 17-19. Решил съм там , както и на радиатора в хола да сложа термоглави.
За изолацията и дограмата - в хола дограмата ми е 3.2х1.8м - 6 камерна PVC/двоен стъклопакет с високоенергийно стъкло. Останалите прозорци пак са PVC , но са от най-евтините варианти. Изолация ще правя за момента само в хола и детската , което означава - вътрешна изолация с гипсокартон и вата откъм външните стени , както и на тавана. Вътрешните стени няма да ги пипам. Пода е с паркет 8мм + подложка ЕПС 3мм.
Изложението на външните ми стени е - откъм хола/кухнята e север/изток , а откъм спалнята/детската е юг/запад.
Височината на стаите е 2.6м без изолацията.
Радиаторите ще са панелни , като само лирата ще е алуминиева. На чертежа се виждат , че са малко навътре в стаята но се падат точно под прозорците , там където е възможно.Разстоянието между прозореца и пода е 80/90см.
Друго не ми идва на ума да дам като разяснение. Извинявам се за вида на чертежа , но просто няма под ръка Autocad да го направя по-ясно.
Ще съм Ви благодарен за съвет относно избора на размери и kW на радиаторите. Предполагам , че камината ще се справи с отопляемата площ като се има на предвид , че няма да слагам бойлер и най-голямата ми стая (спалнята) няма да я отоплям (термоглавата ще е на min). Отделно изхода на камината към комина и колекторните връзки ще са в спалнята , което пак ще носи някаква топлина там.

Изображение

Поздрави :partyman: !
kuuuuuul - майстор
Пишеш в темата пък не си я прочел :-D Лазар е обяснил много добре,иначе си на половината на моята квадратура,което предполага до 10кв.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Моля за съвет при избор на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: