• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18
Съвети за начинаещи готвачи.
crez - майстор
а 1 с дренки още ври.
Само от дренки,бая захар си люснал, то дренки се слагат само за аромат, а рандемана се гони от плодове. Аз правя ябълково(калвадос https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... A%D0%B0%29) бренди, но крушевата съставка я заменям с дренки.
kr1100 - майстор
crez написа:
а 1 с дренки още ври.
Само от дренки,бая захар си люснал, то дренки се слагат само за аромат, а рандемана се гони от плодове.
Не е само от дренки, но те са преобладаващи.Има малко круши.Естествено,че и захар съм сложил.Не варя за първа година от дренки. Разбивам хубаво с перката ,после материала през сито.Слагам само опадали меки и презрели дренки.
iivanov -следващата серия ще е от мушмули и зимни круши
rum_sz - специалист
crez написа:
rum_sz написа:
Аз пък слагам една билка,казва се Кадънска кълка.Много приятен аромат се получава после.Утре отивам да варя сините сливи. :)
От време оно, ползвам тази трева,Artemisia maritima степен, морски и др. наименования https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0 ... 0%B8%D0%BD в Сев. България и викат "пак пий" :lol: Не трябва да се прекалява с нея, защото дава много силен натрапчив аромат на отонел. Слагам я в пращината в казана преди варене. На чучура слагам в марля 10-тина зърна сакъз,http://www.hera.bg/s.php?n=3591 омекотява ракията.



Известна е още като Понтийски пелин.
rum_sz - специалист
Я да питам аз, към грозде мерло какъв друг вид грозде да добавя за да стане ,ароматно виното.
Последна промяна от rum_sz на пет сеп 11, 2015 10:28 pm, променено общо 1 път.
Теди - специалист
Прави ми се мускатова ракия и мисля тази година да заредя поне два големи бидона, че да остане нещичко след двойния препек.
valentor - специалист
rum_sz написа:
Я да питам аз, към грозде мерло какъв друг вид грозде да добавя за да стане ,ароматно виното.
Отговарям в темата за вино, тук е за ракия
Stefan_62 - майстор
Учени откриха, че ракията е изключително полезна за здравето


Учени от БАН и медицинския университет в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, откриха, че ракията е изключително полезна за здравето, пише Kulinaria.bg.
Българската напитка, която има десетки хиляди почитатели, съдържала редица полезни съставки, които се отразяват отлично на нашето здраве.
На първо място, ракията се оказва особено полезна за метаболизма. Съставките на напитката забързват храносмилането и стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки.
Ако пиете по 50-70 грама ракия всяка вечер, ще забравите за всякакви стомашни проблеми и ще можете да поддържате оптимално тегло. Освен това, нашенското питие лекува успешно главоболие и мигрена, болки в гърба и врата, стимулира кръвообращението и помага на сърцето.
Трябва обаче да знаем, че като всяко лекарство, и ракията има своя препоръчителна доза. Учените и медиците препоръчват да не се надвишава консумация от 100 грама дневно. Ако в един ден пиете повече, можете да компенсирате, като на следващия ден не консумирате от напитката. Не прекалявайте, защото в този случай вместо да се радвате на благоприятно действие, може да си докарате неприятности
Източник: epochtimes
kr1100 - майстор
Oсобено е полезна като студен билков чай . Тази година пробвах с 14 дневно държане на билки /червен,жълт кантарион, риган, мащерка, мента,мащерка/Получи се много интересен вкус и аромат. :drinkers:
Andri01 - майстор
[quote="kr1100"]Oсобено е полезна като студен билков чай . ..."
Да бе!! Я пробвай да пиеш билков чай с шопска салата! :?
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18

Тема "Ракия" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: