• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladtod - специалист
2v6 написа:
[

Съгласен съм. Кажи къде!
Аксаково ,незнам какви графики си правил ,просто ще засечем времето за затопляне на бойлера със и без помпа, и пак ще говорим.
2v6 - майстор
vladtod написа:
2v6 написа:
[

Съгласен съм. Кажи къде!
Аксаково ,незнам какви графики си правил ,просто ще засечем времето за затопляне на бойлера със и без помпа, и пак ще говорим.
Ще имам път към Варна, но след 1-2 месеца :)
Аз говоря за това, кога започва циркулацията. Ти за нещо друго ли си помисли, че не съм съгласен с теб?
2v6 - майстор
mjjmiro написа:
.../ и той ми каза, че няма проблем да са железни, имах ги и ги сложих! Тази сутрин налягането си беше 1.1-1.2 атм. без да доливам нищо, предната сутрин беше 0, както ти казах в горните писания, през деня сам си е направил работно налягане и си го задържа до другия ден! Днеска ще измеря и разш. съд и ако се наложи ще го напомпя до 1.3-1.4!
А твоето мнение какво е за това дали е възможно да връща топлото в панела?! И още нещо - тази температура която ми прави от 60 град. в 120л бойлер добре ли е? Също се чудя дали да му опъна една тънка телена мрежа над колектора срещу градушка, има ли смисъл?
От бойлера в колектора може да слиза само студено!
Както писах това е основното предимство на системата ти - естествената циркулация. Топлината може да преминава само от колектора към бойлера. Няма какво да накара по-леката топла вода да се движи надолу, а студената нагоре.
Това колко добре работи колектора ти е трудно да се определи само по крайната температура на водата в бойлера. Трябва начална температура, околна температура, вятър, количество слънчево греене...
Телената мрежа със сигурност ще спре част от слънцето, а и като ръждяса ще развали стъклото. Смяната на стъклото ще ти струва по-малко разправия от това да го предпазваш от градушка. Ако толкова искаш да го предпазиш по-добре сложи още едно стъкло или поликарбонат. Така ще му увеличиш и ефективността при по-големи температурни разлики.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "въпрос за слънчеви колектори..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: