Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Junak - майстор
nikolovvd написа:
Понякога при подмяна на електромер се разменят фазата и нулата. Случвало се е и при ремонтни работи в трафопост да се случи същото.
Ако има готв. печка, бойлер, климатик или пералня, и е още жив, трябва да играе тото. Или лотария... :)
iliya_i - майстор
nikolovvd написа:
Понякога при подмяна на електромер се разменят фазата и нулата. Случвало се е и при ремонтни работи в трафопост да се случи същото.
Ако е така, то и двата контакта ще са офазени. А този ефект е възможен, ако единият е занулен, а другият офазен.
krasi92 - майстор
Без офазен контакт трудно би се получил подобен проблем.Вземи фазомер и провери всички контакти дали не свети фазомера на занулителната пластина.
DMN - майстор
То хубаво офазен контакт, но като се замисля, аз занулен телевизор не съм виждал, щепселите им нямат занулителна пластина. Понякога по кабела на кабелната телевизия се получава нещо като офазавяне от някой друг телевизор по трасето. Какво точно им е изгаряло на тези уреди, нещо по захранването или друго?
moimoimoi - майстор
:? има тв-та с щепсели с заземителни пластини
при мен 3 самсунга и само единия е с такъв щепсел
DMN - майстор
Значи имало :-D Ама автора не уточнява такива важни подробности. Ако и неговият щепсел има пластина за зануляване, трябва да си провери както го посъветваха вече за офазавяне. Иначе съм проверявал на лаптопа ми с мултицета между зануляващата пластина на захранването и металните части на буксите, има 1 килоом, не са свързани директно към зануляване. Затова питах какво точно им изгаря.
hidrazin - майстор
brpraziel написа:
... но още само като допрях hdmi кабела голяма искра изгорял телевизор и компютър....
Нищо ново под слънцето. Това си е масово явление да ти издумка HDMI порта на телевизора, на компа, на лаптопа...
Основно когато се опитваш да направиш това при включени в мрежата устройства.
Еле пък ако към TV-то има включена антена, кабеларка, сателитен или цифров приемник...
Или пък компа/лаптопа да е свързан с доставчика посредством кабел (изключая оптичния).
Вероятността е фифти-фифти. Та преди да човъркате по HDMI портовете си изключете устройствата от мрежата и други линии.
:partyman:
DMN - майстор
То аз тъкмо затова съм си сложил това от линка на кабела от кабеларката към телевизора и почти всеки ден си свързвам лаптопа с телевизора с HDMI кабел без проблеми досега, нищо че са на различни контакти.
https://www.google.bg/search?q=%D0%B3%D ... sUCh0B_wlt
toolegittoquit - майстор
На кабеларката галваничен разделител. По-опасният вариант е разклонител, на който не му е свързан заземителният проводник. Изравняват се потенциалите. Или са на различни фази или от едната страна потенциалът е по-висок и като включиш двата уреда заедно, единият с по-нисък дърпа потенциала, което е пагубно при такава фина техника. По ЛАН-ката е малко трудно да дърпа, изолиран е входът до известна степен.
hidrazin - майстор
DMN написа:
То аз тъкмо затова съм си сложил това о...
Оооо... Разбира се че галваничните разделители вършат работа.
При тези неприятни "изненади" основния проблем идва от телевизора ако не е галванично разделен от кабеларка, антена...
Почти всички нови телевизори са със щепсели без заземителни пластини.
Да обаче все пак в един телевизор масите/копрусите на конекторите му са свързани заедно.
Демек той придобива потенциала на кабела от кабеларката или статично от антената ...
Често тези потенциали са доста различни от тези на заземения/зануления щепсел с който се захранва домашния комп.
Резултатът и ефектът са ясни - TV-то е един потенциал, компа е с друг, в този момент ти се опитваш да ги изравниш през .... HDMI-то. :-D
:partyman:

Тема "Изгаряща техника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: