Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
Тук съм изписал много по въпроса с картинки.
viewtopic.php?t=37733
Погледнете линковете из темата към немския сайт bosy.de Там има много хобави схеми, описания и таблици.

В моя проект има кръгове с долно, горно и еднотръбно горно разпределение. Никъде обаче на качавам топла вода чак до студеното подпокривно пространство, че от там да я пращам надолу и да топля този що духа.

При долното разпределение и подаващата и връщащата тръба минавата паралелно напр. през мазето и се качват към радиаторите. При горно разпределение подаващата се качва високо над радиаторите и се спуска към тях а само връщащата минава под тях. При еднотръбна система има последователно включвана на няколко радиатора към една тръба-дава възможност да се захранят и радиатори под нивото на котела, ако над тях има други по-високо от него, които да направят циркулацията.
daniel.genchev - напреднал
валкиса написа:
Може ли да видя тези чертежи.Ако трябва и на лични. :partyman:
Исках ги утре ще ги сканирам и ще ти ги кача.
naskov - майстор
daniel.genchev написа:
Благодаря за отговора разбирам, че мога да намаля тръбите, но с какъв размер да ги изкарам до етажа с радиаторите.
Аз също бих тръгнал с ф28, но след това ф22. Но все пак, който е видял на на място може да прецени по-добре.
Ето за колегата валкиса скицата на котела
Последна промяна от daniel.genchev на нед сеп 13, 2015 10:30 pm, променено общо 1 път.
Благодаря на naskov за отговора относно размера на тръбите.
Намерих тази схема в някоя тема но как се работи с този балансиращ кран (или както се води) (6) Изображение
и каква е тази червена и синя капачка до врътката

Прикачен файл

3-way-pump.jpg
3-way-pump.jpg (27.06 KиБ) Видяна 1748 пъти
PCL82 написа:
Тук съм изписал много по въпроса с картинки.
viewtopic.php?t=37733
Погледнете линковете из темата към немския сайт bosy.de Там има много хобави схеми, описания и таблици.

В моя проект има кръгове с долно, горно и еднотръбно горно разпределение. Никъде обаче на качавам топла вода чак до студеното подпокривно пространство, че от там да я пращам надолу и да топля този що духа.

При долното разпределение и подаващата и връщащата тръба минавата паралелно напр. през мазето и се качват към радиаторите. При горно разпределение подаващата се качва високо над радиаторите и се спуска към тях а само връщащата минава под тях. При еднотръбна система има последователно включвана на няколко радиатора към една тръба-дава възможност да се захранят и радиатори под нивото на котела, ако над тях има други по-високо от него, които да направят циркулацията.
Чел съм ти темата колега
Фитилчо - майстор
Аз топля 3 етажа гравитачно-долно разпределение и исталацията ми е със щтрангове 2 цола и хоризонтални 3/4 .
Цената е същата, какъв е зра, не може да заварява с електрожен тръби и затова ли се прави на Лили Иванова "Майтора" ти...
Да не говорим че 28 мм е над 10 лева метъра без ДДС ....
filmatoplo - майстор
:) Кой вече ще заварява парно с електрожена в обзаведена къща , виж с мед става , че е по скъпо вярно е , въпрос на възможности .Ако котела няма да вдига температури над 75-80 може да се направи и от стъклофибърен полипропилен .
валкиса - специалист
Благодаря за скицата,ще следя темата с интерес. =D>
Инсталацията ще е медна. Нахвърлях я за бързо, но имам някои въпроси.
Какъв да е размера на тръбата за разширителя?
Да има или не байпас на помпата, и ако има къде да е помпата на главната тръба или в байпаса?
В някоя тема бях мернал, че колега е ползвал казанче от тоалетна(чугунено) за разширителен съд. Обещаха ми казанче, но още не е при мен и се чудя колко вода събира. Дали ще е достатъчно

Прикачен файл

инсталация.png
инсталация.png (13 KиБ) Видяна 1654 пъти

Тема "Въпрос за размера на тръби при гравитична с-ма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: