Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
дайте пример за такъв датчик
shotik - майстор
За какво служи сферичната капачка пред платката ? Ако е за разширяване обхвата ,то без нея дали може да се ползва като датчик при преминаване на нещо в права линия пред него ? Идеята между две сгради да се постави скрит такъв датчик зад ламарина ,на която има отвор към 6- 10 мм и той да реагира само ако нещо влезе в този лъч,обхват или както и да го наречем .
shadow__01 - майстор
shotik написа:
За какво служи сферичната капачка пред платката ? Ако е за разширяване обхвата ,то без нея дали може да се ползва като датчик при преминаване на нещо в права линия пред него ?
Нарича се френелова леща и наистина служи за повишаване на обхвата. Може и без нея но чувствителността и обхвата са много малки
Насочва инфрачервените лъчи към сензора в средата.
А за дупката в ламарината ще трябва да се установи опитно.
sstefanov - майстор
И освен това лещата чрез различните си коефициенти на пречупване осигурява различните сектори на обхвата на действие. Без леща няма да работи (добре). В датчика има 2 (или повече) елементи и системата задейства заради различния сигнал в елементите. Когато няма леща "образът" върху датчика се размазва и всички елементи виждат почти едно и също, т.е. разликата е минимална.
reevil - специалист
Ще се възползвам от темата да питам някой сблъсквал ли се е с фалшиви сработвания на плафон с вграден датчик
Плафона е турски на Октай изглежда кадърно направен и две години си бачкаше без проблем. Сложил съм ми две лед крушки. Така че температура от крушките няма.
Фалшивите пускове ги прави само нощем. Изключва и след една две секунди светва пак. Няма външни въздействия на закрито е и няма паяжини или движещи предмети животни и др.
Поиграх си с копчето за силата на външната осветеност за сработване и се разредиха включванията. Но пак ги има.
Има ли лек или е за кофата
Препоръчайте качествени такива плафони че ми трябват още три
lov - майстор
Освен проблемите с чувствителноста всичите тези евтини датчици са и температурно зависими и отделно с времето стареенето си казва думата. Едно течение на въздуха да има и може да реагира от това. Когато околната температура е ниска чувствителноста им се вдига съответно и фалшивите сработвания се увеличават. Вероятно и преди е реагирал но сега си му се вгледал и ти е направило впечатление.
jordanvass - майстор
reevil написа:
Ще се възползвам от темата да питам някой сблъсквал ли се е с фалшиви сработвания на плафон с вграден датчик
Да не ти влизат смущения през захранването? На моя понякога всичко му пречи - една друга крушка да включа и той веднага реагира и пали. Пробвай с някакъв мрежов филтър.
ditronix - специалист
reevil написа:
Плафона е турски на Октай изглежда кадърно направен и две години си бачкаше без проблем. Сложил съм ми две лед крушки. Така че температура от крушките няма.
Фалшивите пускове ги прави само нощем. Изключва и след една две секунди светва пак. Няма външни въздействия на закрито е и няма паяжини или движещи предмети животни и др.
Поиграх си с копчето за силата на външната осветеност за сработване и се разредиха включванията. Но пак ги има.
Има ли лек или е за кофата
Препоръчайте качествени такива плафони че ми трябват още три
Често срещан проблем, който се дължи на некачествени кондензатори в захранването. Говоря за кондензатора, свързан последователно на фазата и осигуряващ захранващото напрежение на електрониката. Обикновено се ползват фолиеви кондензатори, евтини и предназначени да работят на постоянно напрежение. Променят си капацитета (намаляват го), оттам намалява и напрежението към електрониката и започват простотиите. Ако има как да провериш капацитета на този кондензатор, направи го или направо го замени с такъв, сертифициран за работа с променливо напрежение. Мисля, че ще решиш проблемите.

Тема "датчик за движение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: