• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
heron - напреднал
Какво се прави с електроинсталацията, когато се поставя обшивка и окачен таван – контакти, ключове, лампи нали ще дойдат с десетина сантиметра по-напред? Кабелите ще се окажат къси…(те и сега едвам стигат до контактите). А там, където е радиатора на парното как ще стане?

Чудя се и как се решава въпросът с отварянето на врати, ако се отварят навътре, към новата стена (както е на картинката). Дали не трябва да се обръща вратата, така че да се отваря навън?

Ако на стената в момента има етажерки, ще могат ли да се монтират обратно след поставянето на обшивката – тя колко може да носи?
:look:

Прикачен файл

sketch.jpg
sketch.jpg (18.03 KиБ) Видяна 5594 пъти
И мен ме интересеуват същите въпроси.

Бих добавил още един: Как се инсталира климатик върху новата стена от гипскартон? :?

Относно ключовете и контактите, със сигурност ще се наложи удължаване на кабелите, но за сметка на това можем да ги поставим където си искаме, нали? :cool:

Положението на вратата е същото и при мен, но тъй като тази стена е вътрешна, мисля само да я шпакловам.
marto - специалист
кабелите се удължават,няма начин.а ако вратата ти е плътно към стената или с малък зъб верно че ще е проблем...или завъртане на вратата или картона максимално пътно към стената без да се гони нивел :?
гипскартона носи доста :) има си фишери за ГК с формата на охлюв са,и климатик може да се монтира преспокойно (отговарям и на другият пост)
heron - напреднал
Мда, това между вратата и стената е само касата, която е една дъска, не по-дебела от 3 см.

А за парното някакви идеи? :-k
masterval - майстор
Доколкото се ориентирам по чертежа ти, това е панелка?
"Наско-ни" каза "тъй като тази стена е вътрешна, мисля само да я шпакловам."
Май е много прав.
За етажерката - с по-дълги дюбели и винтове.
Ако обърнеш вратата, тя пак остава дясна, тоест (ако наистина си в панелка тип "софийски форевър"), ще ти затваря вратата за нужника.
Matchless - специалист
Относно вратата-ако не е голяма денивелацията на стената картон на лепене ще мине като се постави евентуално стопер за вратата на пода ,за да не се блъска дръжката на вратата в картона.Продават се на повечето железарии и струват около десетина лева.Колкото до парното ..със сигурност радиатора ще трябва да се демонтира и евентуално да се монтира след боята,но за тръбите вече зависи какво е разположението им и разстоянието им от стената...
heron - напреднал
Със стопер щеше да стане, ако имаше поне малко разстояние между стената и касата. Така, както е сега, вратата изобщо не би могла и да се отваря, пък какво остава да се удря дръжката.

А парното ако зависеше от мен щях да го махна завинаги :!:
Matchless - специалист
До колкото разбрах има 2,5-3 см място.Ако е равна стена не ми е проблем да мина и на 2 санта.Вратата е 80-90,стопера го слагаш на 75 от вратата и на 5 от стената.Парното-спираш водата от крана,източваш я,махаш радиатора,режеш тръбите и ги запушваш и си цъкаш картона ...
heron - напреднал
Ясно, ама аз ако изобщо се захвана, искам да има изолация, а не просто гипскартон върху стената. А това значи доста по-голяма дебелина. Иначе тя си е равна и ако не е изолацията, обшивка не ми трябва.
Matchless - специалист
Виждам два варианта тогава,започваш на нула колкото да ти мине стената покрай вратата и започваш да я отваряш.Другия е плътно един лист за вратата,4упка 5 сантима и продължаваш на конструкция.Напомням ,че когато картона се лепи зад него се получава въздушна възглавница,която също е добра изолация.
  • 1
  • 2

Тема "Обшивка - промени в инсталации, отваряне на врати и т. н." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: