Малко дълъг пост ще се получи, тъй като цитирам мнения, но една геометрична задача изисква някакво доказателство, а не само лаене и плюене.
Ако бяха начертани триъгълници- щеше да се види просвета, който се вижда на моите картинки.
Пресмяташ едни аркустангенси, но с това нищо не доказваш. Ясно не само за теб е, че заблудата идва от дебелите линии. Какво, обаче наистина е нарисувано с дебели линии- не виждаш.
[quote ="jordanvass"]Ти на разсеян ли се правиш или просто толкова си можеш? Виж триъгълника DHG. На първия си чертеж (без означенията) ти въобще не си свързал точка D с точка H. Няма ти го триъгълника!!! Минаваш през точка C и става четириъгълника DCHG. Създаваш впечатлението, че е изкривена хипотенузата на DHG, а това въобще не е вярно, чисто права си е. Затова ти казах, че е грешен - не онагледява обяснението, а създава грешно впечатление за друга измама.[/quote]
Както по- горе написах- нямаме триъгълник DHG. Имаме четириъгълник DCHG. Просто е чертано с дебели линии и на практика не се забелязва начупената линия DCHE, а си представяме, че това е права линия- диагонала DE.
И да, наистина имаме „изкривена кипотенуза на „триъгълника“ DHG, но това впечатление не го създавам аз- това е реалната картинка в задачката.
Това, че си била „чисто права“- в заблуждение си. Това е и идеята на задачата- да те вкара в заблуждение.
Пресичането на диагонала не е грешка- просто съм визуализирал и този диагонал, който на практика в картинката от задачката го няма, а на негово място е начупената линия DCHE
На мен не ми е било необходимо да си разпечатвам и да налагам пластмасова линийка- мога да работя със специализиран софтуер.
Да, точка C съм я свързал с H. като я свържа и с Е- ще се образува един триъгълник CHE, който ти не го виждаш, а си мислиш, че виждаш отсечката CE- тази от „триъгълника“ CBE . На последните картинки не са прекарани тези отсечки- могат да се видят на тези, които съм качил в предишните си постове- там, където са всички линии.
Зрителната измама се състои в следното: На втората картинка в задачката виждаш две фигури- в жълто и в зелено, мислейки си, че това са триъгълници (същите триъгълници като в първата картинка) и тръгваш да си правиш изводи и заключения, мислейки си, че това са триъгълници, но това съвсем не е така. Няма как при погрешно формулирана цел да си извадиш верни изводи.
Ъглите ADC и HEF са равни (вътрешнокръстни)
Ъглите CDG и HEB също са равни, но тoва не са ъгли от триъгълници.
Отсечките DC и EH са успоредни помежду си но НЕ съвпадат. Нито пък съвпадат с диагонала DE , който на първия чертеж съм прекарал, но само ви обърква.
Ъгъла, който сключва отсечката CH с хоризонталните DF (може да се види от триъгълника HCJ) е различен Той може да се пресметне, като се разгледа правоъгълния триъгълник HCJ с катети съответно HJ=1, CJ=3
Изхождайки от това, че на втората картинка от задачата жълтата и зелената фигури са триъгълници- няма как да изведеш никакво вярно доказателство.
Ако можеш- Направи го. Имаш каса бира от мен.
Прилагам поредните две картинки, като повече няма да си губя времето да пиша в темата.
На едната има условието на задачката, с прекарани линийки- в червен и виолетов цвят. Червената линия свързва H с C и се вижда, че не преминава през върха D. Виолетовата свързва C с D и се вижда, че не преминава през върха Е
На другата съм обозначил съответно ъглите в многоъгълниците. Не претендирам за изрядност на чертежа, нахвърлян е набързо.
А към Лиско:
Естествено и аз като всеки човек греша и когато това се случи- не ме е срам да си призная, че съм сбъркал. Когато , обаче съм прав- това няма как да се случи.
Айде, живи и здрави и без лоши чувства.
jordanvass написа:На дясната фигура (5х13) разгледай двата уж подобни триъгълника под диагонала. Техните остри ъгли вдясно само привидно са равни. Те са съответно arctg(5/13) = 21.0375 градуса (това си е диагоналът на правоъгълника) и arctg(3/8) = 20.556 градуса. Тоест вижда се, че хипотенузата на малкия триъгълник няма да лежи на диагонала, а малко под него. Значи ще има клиновидна дупка. Няма да изчислявам сега, че тя ще е точно половин квадратен см. От горната страна на диагонала пък аналогично ще има още половин квадратен см дупка, та общо 1кв.см празно. Всичко идва от подвеждащия чертеж с дебели линии и заблудата, че хипотенузите на триъгълниците лежат на диагонала.Още оттук тръгваш с погрешните изводи, че това са подобни триъгълници. Точно в това се състои заблуждението- жълтата и зелената фигура на втората картинка не са триъгълници.
Ако бяха начертани триъгълници- щеше да се види просвета, който се вижда на моите картинки.
Пресмяташ едни аркустангенси, но с това нищо не доказваш. Ясно не само за теб е, че заблудата идва от дебелите линии. Какво, обаче наистина е нарисувано с дебели линии- не виждаш.
[quote ="jordanvass"]Ти на разсеян ли се правиш или просто толкова си можеш? Виж триъгълника DHG. На първия си чертеж (без означенията) ти въобще не си свързал точка D с точка H. Няма ти го триъгълника!!! Минаваш през точка C и става четириъгълника DCHG. Създаваш впечатлението, че е изкривена хипотенузата на DHG, а това въобще не е вярно, чисто права си е. Затова ти казах, че е грешен - не онагледява обяснението, а създава грешно впечатление за друга измама.[/quote]
Както по- горе написах- нямаме триъгълник DHG. Имаме четириъгълник DCHG. Просто е чертано с дебели линии и на практика не се забелязва начупената линия DCHE, а си представяме, че това е права линия- диагонала DE.
И да, наистина имаме „изкривена кипотенуза на „триъгълника“ DHG, но това впечатление не го създавам аз- това е реалната картинка в задачката.
Това, че си била „чисто права“- в заблуждение си. Това е и идеята на задачата- да те вкара в заблуждение.
jordanvass написа:Това, което беше начертал, по никакъв начин не онагледява решението и въобще не става ясно къде е дупката. Да не говорим, че ти го няма и въпросния триъгълник. Той трябва задължително да е показан, за да се види, че не си е на мястото, а не да се подразбира къде е. Отсечка CH съществува само в твоята глава. Защо я беше начертал, още не проумявам.Тук няма какво да коментирам пак. Ако помислиш малко над горенаписаното- може би ще разбереш къде грешиш в изводите си. Всъщност няма как от грешен постулат да си извадиш верни изводи.
Аз съм дотук по темата. Смятам, че по-нататъшният спор с теб е излишна загуба на време и нерви. Остани си със здраве.
jordanvass написа:Дрън-дрън ярина. Няма чак толкова идиоти, дето да си представят не само, че хипотенузата следва диагонала, а чак и че го пресича и минава от другата му страна. Със синия контур точно това си показал - че хипотенузата е изпъкнала и дори подминава диагонала. А това е съвършено погрешно, измамата въобще не е в това. Никой, драги ми дадко, не си представя такова нещо. Всички приемат, че хипотенузата върви по диагонала. Как ти мина през ум да го пресечеш и подминеш, не схващам. За пресичане на диагонала, както ти си го показал, въобще въпрос не може да става. Решението на задачата е в това да се покаже, че хипотенузата не върви по диагонала, а в страни от него. Но точно от обратната страна на тая, която ти си начертал. Виж за втория чертеж дума не мога да кажа. Дето си е вярно - вярно си е. Но пресичането на диагонала е грешка.Да, хипотенузата е изпъкнала. На практика не е и хипотенуза, а ма мейно място имаме две отсечки-
Пресичането на диагонала не е грешка- просто съм визуализирал и този диагонал, който на практика в картинката от задачката го няма, а на негово място е начупената линия DCHE
jordanvass написа:Разбира се, че DC не минава през E. Нали горе съм ти сметнал ъглите и се вижда, че са различни? Ти го разпечатва и го проверява с пластмасова линийка ли?Е, това, че DC не минава през Е- това си го проумял. Но не си проумял защо не минава. Това, че си пресметнал едни ъгли- нищо не ти е изяснило. Дори на практика доказваш моето становище, но не можеш да осъзнаеш това.На мен и 6 клас ми стигаше, за да го проумея, без да разпечатвам нищо. Само че ти точка C си я свързал не с E, а с H. Ей в това ти е грешката. Такова свързване нито е правилно, нито показва нещо нагледно, за разлика от следващите чертежи, където е хем вярно, хем ясно и нагледно. Двата ти чертежа са принципно различни и внушават различни неща, нищо че разликата е само в отсечката CH. Не разбирам що се инатиш и се правиш, че не виждаш разликата.
На мен не ми е било необходимо да си разпечатвам и да налагам пластмасова линийка- мога да работя със специализиран софтуер.
Да, точка C съм я свързал с H. като я свържа и с Е- ще се образува един триъгълник CHE, който ти не го виждаш, а си мислиш, че виждаш отсечката CE- тази от „триъгълника“ CBE . На последните картинки не са прекарани тези отсечки- могат да се видят на тези, които съм качил в предишните си постове- там, където са всички линии.
Зрителната измама се състои в следното: На втората картинка в задачката виждаш две фигури- в жълто и в зелено, мислейки си, че това са триъгълници (същите триъгълници като в първата картинка) и тръгваш да си правиш изводи и заключения, мислейки си, че това са триъгълници, но това съвсем не е така. Няма как при погрешно формулирана цел да си извадиш верни изводи.
Ъглите ADC и HEF са равни (вътрешнокръстни)
Ъглите CDG и HEB също са равни, но тoва не са ъгли от триъгълници.
Отсечките DC и EH са успоредни помежду си но НЕ съвпадат. Нито пък съвпадат с диагонала DE , който на първия чертеж съм прекарал, но само ви обърква.
Ъгъла, който сключва отсечката CH с хоризонталните DF (може да се види от триъгълника HCJ) е различен Той може да се пресметне, като се разгледа правоъгълния триъгълник HCJ с катети съответно HJ=1, CJ=3
Изхождайки от това, че на втората картинка от задачата жълтата и зелената фигури са триъгълници- няма как да изведеш никакво вярно доказателство.
Ако можеш- Направи го. Имаш каса бира от мен.
Прилагам поредните две картинки, като повече няма да си губя времето да пиша в темата.
На едната има условието на задачката, с прекарани линийки- в червен и виолетов цвят. Червената линия свързва H с C и се вижда, че не преминава през върха D. Виолетовата свързва C с D и се вижда, че не преминава през върха Е
На другата съм обозначил съответно ъглите в многоъгълниците. Не претендирам за изрядност на чертежа, нахвърлян е набързо.
А към Лиско:
Естествено и аз като всеки човек греша и когато това се случи- не ме е срам да си призная, че съм сбъркал. Когато , обаче съм прав- това няма как да се случи.
Айде, живи и здрави и без лоши чувства.