Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chicho_mitko - специалист
Здравейте, имам един въпрос! Ще слагам печка в коридорчето на къщата, а комина е в другата стая. Идеята ми е да пробия дупка в междинната стена и да прекара кюнеца през нея. От двете и страни ще монтирам розетки, но се чудя дали като пробия дупката да вкарам кюнец и да измажа луфтовете, или да ми огънат тръба от 1 или 2 мм ламарина и нея да вкарам вместо кюнец. Да не вземе след време кюнеца да изгори!
lov - майстор
Ако сложиш кюнец и го замажеш в стената после там винаги ще се задръства защото се получава конденз. За това малко по широк отвор и директно да си вървят кюнците. Пък някакво подобие на розетки все ще измислиш да има фасон. Ако си с тънки кюнци става лесно ползваш розетки от големите.
kyxap - специалист
Купи си иноксов кюнец, издържа бая години.
transportna - специалист
Преди 7 години бях пред същата дилема. Решението ми - пробих стената с отвор колкото да мине кюнеца. Прекарах си кюнеца през стената и от двете му страни сложих от розетките тази част която е с по-голямото фи. /Това което скрива отвора/. Розетката се състои от 2 части прикапани лекичко и много лесно се разделят с малко напън. За да не се размества от луфта, подпъхнах уплътнителче от ламаринка между кюнеца и частта от розетката. Преимущества - бърз и лесен монтаж и демонтаж. Недостатъци от температурните разлики уплътнителчето се размества понякога и се налага да го донамествам.
chicho_mitko - специалист
Благодаря на включилите се! Ще помисля и за вариант зазиданата тръба или кюнец да изолирам с азбестово платно, но и вариант по-широка дупка (около 20 см.) и кюнеца да минава свободно е възможен.
lov - майстор
Първия ми опит беше точно със зажиждане на тесен кюнец. Само кондез и сажди и чистене на всеки две седмици. И то на стеничка 20 санта с мазилките. После разширих и сложих парче от голям кюнец с розетките. Не съм уплътнявал защото не беше нужно.

Тема "Дупка за кюнец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: