• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за дърводелството
cvetomir_77 - специалист
dadko написа:
абе, той собственика гледа сеир, ама направете някое клипче да позяпаме и ние. :axe: Или поне някоя снимка от борбата.

И аз съм за!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :finga: :finga: :finga: :rock: :rock: :rock: :supz: :supz: :supz: :partyman: :partyman: :partyman:
profesionalist_wood - майстор
Преди години се наложи да вадим коренище с багер,е трудно стана но се разора градината ни :lol:
А пък на едно друго коренище на слива аз трябваше да режа директно в земята с електрическия трион Райдер.... :roll: Ех какви времена бяха.....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не стигнах до корена
npelov - специалист
Хайде на ореха :)
http://olx.bg/ad/oreh-darvo-za-material-ID5mWoA.html
Питайте разрешение имат ли.
mavryt4o - майстор
Може ли да се изкара материал от коренище аз ми мисля че ще са малкомерни парчета аз си падам по мебелите а труда адски .На скоро ми подариха ствол от орех с коренище но взех само ствола а корена на сметището и други орехови има без пари доста големи но не бих си забил машинката в това чудо и не вървам някой да се наеме иначе техника има да се извадят.Не е много по темата но от около година минавам през съседното село и гледам 2 ствола около 3 метра огромни 70-80 см диаметър се си викам да видя някой от пред да питам но така си и остана .Оня ден минавам един чичка с резачка тамън последната шайба реже фладера тъмен тъмен сърцето ме заболя и жена до него питам я защо ги режете ценни са тя ми вика защо не дойде да питаш бе момче от година чакам някой да ме пита дали не му трябват......та и аз така хвърлям коренищата
cvetomir_77 - специалист
От корените на орех се правят приклади за оръжия. Поне така знам от приятел ловджия. Така че коренището на ореха би трябвало да е доста скъп. :?
lyubohar - майстор
Коренищата на ореха са по ценни от ствола.
Там е хубавата шарка.За фурнир и за монолитни изделия.
Фитилчо - майстор
Коренището на орех е АДСКИ ЦЕННО .
Не може да си правиш мебели от него, но пък какви акценти може да дадеш с него, бедна ти е фантазията !
mavryt4o - майстор
Ясно значи добро е но друг да ти го изкара до готов продукт. Май никой от форума не е правил тази операция от 0 с вадене на коренище разбичване под определен начин за да излезне с най-добра визия фладера сушене по правилен начин да не се пука и измята .Като цяло да обобщя доста трудоемко занимание и като се има на в предвид в България малко хора ще оценят изделие направено от такъв материал(друго си е педечето) пък и надали бих продал нещо като само аз си зная как съм го постигнал .С тези разсъждения автоматично си отговарям защо малко хора предприемат да се заемат с това нещо.
npelov - специалист
Фитилчо написа:
Коренището на орех е АДСКИ ЦЕННО .
Не може да си правиш мебели от него, но пък какви акценти може да дадеш с него, бедна ти е фантазията !
Колко ценно? Ще пропътуваш ли 150 км за едно? Диаметъра на ствола е около 70см (на око). Ама ще трябва да си го извадиш. Изрязано е около 40см над земята. Има и дънер около метър и нещо - два дълъг (правата част). Аз взех няколко клона до 20-тина см. Баща ми ще ги намаже по напречните разрези с водноразредим лак, че не остана време и ще се сушат на тавана. Ако имате съвети относно сушенето - давайте.

А да питам бялата част (беловина ли се казва) на ореха твърда ли е колкото сърцевината? Става ли за нещо?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Коренище от явор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: