Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
Когато човек е изправен пред такава дилема и задава въпроси в този форум е препоръчително да попрочете повечко из темите защото сега ще завалят едни предложения относно марки, мощности ит. н.
димитар кисиов - специалист
Къде се намирате около софия защо и четирипътен вентил за 50 до 150 кв
plastkomfort - специалист
Добър избор сте направили и трите са добри.
Погледнете и това.http://www.termosilikat.com
n.ganev написа:
Когато човек е изправен пред такава дилема и задава въпроси в този форум е препоръчително да попрочете повечко из темите защото сега ще завалят едни предложения относно марки, мощности ит. н.
Прочетох цялата тема и още няколко теми, но не намерих много информация за тези котли. Само за Kostrzewa има добри отзиви от няколко колеги. Предполагам, че не се търсят на пазара и затова няма много информация. Ориентирал съм се към тях, защото се надявам (може би наивно), че по-високата цена преподполага и по-високо качество (най-малкото повече вградени защити). Но наистина, за да не разводняваме темата излишно, ще съм благодарен ако на лични някой ми прати контакти на фирми, които инсталират тези котли.
димитар кисиов написа:
защо и четирипътен вентил за 50 до 150 кв
Мисля, че схемите за свързване на Kostrzewa изискват четирипътен вентил. Идеята ми е да се спази дословно схемата дадена от производителя на съответния котел, не държа конкретно на трипътен или четирипътен вентил.
LazarGanev - "Велик майстор"
За всеки котел е препоръчително схема с трипътен вентил, не само на Костржева. Така котелът се поддържа чист от катрани и нагари, което удължава живота на топлообменника и запазва добро топлоотдаване, както при нов котел :wink:
димитар кисиов - специалист
Това за цената и търсенето ми напомни на вица за разговора между водача на москвич и маибах на червения сфетофар ха ха
6osi6 - майстор
johny12 написа:
Идеята ми е да се спази дословно схемата дадена от производителя на съответния котел, не държа конкретно на трипътен или четирипътен вентил.
Това е във невъзможностите всеки инсталатор. Kostrzewa се продава от "БГ Терм", инсталаторите за София са на път да се отделят от формата, може вече да са отделно, а поддръжката на електрониката се прави от сервиза. Там нещата не стоят много добре.
За тази цена може да се вземе DEFRO-SIGMA EKOPELL - 16 kW за 6264 лв. или DEFRO DUO UNI -15 kW за 7276 лв.

Производителят не може да определи подходящата схема, това се прави от проектант.

За 1000 лева по малко можеш да вземеш от тук http://force-energy.alle.bg/%D0%BE%D1%8 ... %BB%D0%B8/ в София, (другият дистрибутор е малко скъпчия) български котел "Грейко" 4400 лева. - цената е ориентировъчна, включва и инсталирането, помпена група ЕSBE - 716 лв. от тук http://eec-bg.com/shop/index.php?route= ... ath=99_106 и буферен съд, за 800-900 лева, ако се налага изпълнение на такава схема.
Разликата до 7000 хил. можеш да я дадеш за консултация с проектант и 5-6 електронни термо-глави.
6osi6 написа:
johny12 написа:
Идеята ми е да се спази дословно схемата дадена от производителя на съответния котел, не държа конкретно на трипътен или четирипътен вентил.
Това е във невъзможностите всеки инсталатор. Kostrzewa се продава от "БГ Терм", инсталаторите за София са на път да се отделят от формата, може вече да са отделно, а поддръжката на електрониката се прави от сервиза. Там нещата не стоят много добре.
За тази цена може да се вземе DEFRO-SIGMA EKOPELL - 16 kW за 6264 лв. или DEFRO DUO UNI -15 kW за 7276 лв.
Инсталаторите на БГТерм доколкото разбрах са се отделили в отделна фирма (Климабилд?). Самите БГТерм не поддържат Kostrzewa на склад и за съжаление този вариант по-скоро ще отпадне. Благодаря за препоръката за DEFRO. Ще разгледам и техните модели.
Radoslaw - специалист
Прикачен файл:
kotel 35kW.png
Прикачен файл:
kotel 35 kW 1.jpg
kotel 35 kW 1.jpg (115.15 KиБ) Видяна 2415 пъти
Има и други полски котли,които по нищо не отстъпват на Kostrzewa,да не говорим
за Defro.Само преди ,няколко дни ,дойде един такъв котел на един приятел.Контролера е като на Kostrzewa.Даже е последния модел.Предлага се с два вида горелки.Ретортна чугунена и канален тип.Цената на 17 кВ е 5400 с ламбда сонда.Без ламбда 4900 лв.
Най учудващото, само за два дни направиха менюто на български.Изпратиха стотина думи на английски да ги преведем и върнем.Самозапалва въглища ,както се вижда от видеоклипа.

https://youtu.be/cwmLjFO2BFU

Прикачен файл

kotel2.jpg
kotel2.jpg (13.24 KиБ) Видяна 2415 пъти

Прикачен файл

kotel.jpg
kotel.jpg (15.05 KиБ) Видяна 2415 пъти

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: