Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Къщата е стара и много малка. Тя е само 3 помещения, като антрето и хола са на един токов кръг. Максималната консумация ще е макс 2-3kW които съм отделил с 25A бушон. Там не мисля, че ще има проблеми. Проблемът ми най вече е другия токов кръг, който е за кухнята. Там пикови консумации очаквам до 10kW (печка, бойлер и др.). Друго нещо, което забелязах (пак да вметна, силните токове не са ми сила и само предполагам), токоподдаването до къщата не е особено силно. От 2kW пада от 230V на 200-210V. Това което ме гложди е има ли възможност ако сложа да речем един 60А бушон за главен и токоподдаването не е достатъчно да ги достави тези 60А при евентуално късо, следователно бушона няма да изключи и не ми се мисли къде ще удари :Д

П.С. Снимка на кабела може другия петък, като ходя пак натам.
hidrazin - майстор
thebugger написа:
3.5 има. Вчера купувах такъв, ...
Стига бе! Я каже да си купя и аз такъв уникален кабел 3,5mm². :lol: Боже, Божеее....
Обещавам да си го сложа в рамка!
thebugger написа:
... антрето и хола са на един токов кръг. Максималната консумация ще е макс 2-3kW които съм отделил с 25A бушон....
Не може да сложиш башон 25А на токов кръг с контакти дето държат едва 16А.
thebugger написа:
... токоподдаването до къщата не е особено силно. От 2kW пада от 230V на 200-210V...
Едва ли "водопадаването" на къщата е слабо. По-скоро инсталацията ти е слабичка и имаш големи падове.
Предполагам не си измерил това напрежение 200-210V на клемите на електромера а в някой контакт?
thebugger написа:
... Това което ме гложди е има ли възможност ако сложа да речем един 60А бушон за главен....
Има възможност. Разбира се ако пожарната се намира съвсем близко до въпросната къща.
И друго - няма как да сложиш за "главен" башон по-голям от тоя дето ти е преди електромера. Трябва да е една степен по-малък.
Между другото преди да ги ръсиш, погледана ли колко е башона при електромера?
Осведоми ли се каква партида сте си платили за къщата?
:partyman:
P.S. Аман от фейсаджии...
thebugger - специалист
Бушонът преди електромера не мога да ти кажа колко ампера е защото е от старите и един бог знае колко пъти му е сменяна жичката :Д. Как разбра че контактите са до 16А. Пускали сме консуматори до 5kW без проблем, но след известно време работене, прогаря жичката на бушона. Както казах, ти кабелите ги остави, те са сменяни и добри, за бушона ме интересува. За главен се колебая м/у 40А и 63А, а за вторичните м/у 25А и 40А.

П.С. Къщата е на около 150г и няма как да разбера повечето неща, които не могат да се установят от наблюдения. За кабелите съм сиг, че са читави (и сравнително нови), за партиди и такива неща, не мога да говоря.
hidrazin - майстор
thebugger написа:
...Как разбра че контактите са до 16А....
Ми щото от нормалните няма за по-голям ток бре! Не съм разбрал а просто зная.
thebugger написа:
...Къщата е на около 150г и няма как да разбера повечето неща, които не могат да се установят от наблюдения....
Всичко може да се установи ама не от теб а от някой дето разбира.
Като не могат с наблюдения се установяват с проверка. Тя и жабата гледала ама...
Случайно да забелязваш че никой не те съветва за това какви бушони да сложиш?
Ми тук няма толкова луд за да те посъветва така глупаво - без да е известно сечението на проводниците, партидата ...
:partyman:
thebugger - специалист
Тука никой за нищо не може да помогне ми се струва. Аз питам за едно нещо, а ми се носят води от седем кладенеца. Въобще не питам за кабелите, защото знам, че стават (и не са до 16А, защото са подменяни сравнително скоро с по мощни). Все тая, темата закрита!
toolegittoquit - майстор
shadow__01 написа:
Осветлението трябва да е разделено от контактите за общи нужди.
Осветлението може да се присъедини към кръг за контакти, но само през 16А предпазител. А стара инсталация не може да се раздроби толкова на дребно, защото върви една магистрала във всяко помещение и на нея е навързано всичко. При мен нямаше как да разделям, без да къртя всичко тотално. Разделих помещенията 2 по 2. Коридор, спалня. Хол и баня. Кухня се наложи да пусна допълнително един кръг, че тока за контактите идеше от "коридор, спалня". Навремето така са го правили. Навремето и консумация е нямало. Е, сеченията отговарят. Минимум 2.5mm2.
thebugger написа:
Къщата е стара и много малка. Тя е само 3 помещения, като антрето и хола са на един токов кръг.
Глупости говориш. Токоподаването не ти е проблема. А малки сечения на проводниците, които влизат в сградата, че кляка напрежението. Или просто ЕРП и неговата мрежа. И при късо съединение протичат много големи токове. Освен това какъвто предпазител ти сложат в таблото на ЕРП - толкова можеш да консумираш, ако щеш у вас сложи и 200А предпазител. Вземи измери тия пусти проводници жилата им колко са дебели. Без сечения никой не може да ти каже какви предпазители биха могли да се сложат.
hidrazin написа:
Не може да сложиш башон 25А на токов кръг с контакти дето държат едва 16А.
Всъщност ако няма друг вариант е възможно, но е крайно и силно нежелателно. При мен има нещо подобно. По-добре е отколкото преди. Когато имаше само 1 предпазител - 50А.
thebugger - специалист
toolegittoquit мерси много, е това е отговор!

П.С. Ще ги видя сеченията. Кабелът, който влиза в къщата е с по малко сечение,отколкото кабелите в къщата.
toolegittoquit - майстор
thebugger написа:
toolegittoquit мерси много, е това е отговор!
П.С. Ще ги видя сеченията. Кабелът, който влиза в къщата е с по малко сечение,отколкото кабелите в къщата.
Имай предвид, че говорих по-горе просто за заварени ситуации и по никакъв начин не съм препоръчал да слагаш за кръг от контакти с включено към тях и осветление повече от 16А предпазител! Първо се гледат сеченията, както се и гледа какво може да се отдели на самостоятелен кръг. Ако сеченията са поне 2.5mm2 за контакти и 1.5mm2 за осветление и може с минимално къртене да се прекарат проводници, като се раздели осветлението от контактите, както и да се добавят кръгове - да се действа в тая насока. Не е препоръчително и по наредби направо забранено да слагаш 25А предпазители на комбинирани кръгове с осветление и контакти.
Колкото по-добро сегментиране има, по-добра защита може да се подсигури и при проблем с една точка, не отпадат големи групи от консуматори. Първо мериш, после внимателно гледаш каква е схемата и как точно е свързано По диаметъра на проводника се смята сечението.
Иначе любопитно е това, че можеш да намериш бушони по около 4лв автомати, които се завиват на мястото на старите вложки, затиснати с капачка на резба. Има ги до 32А. Но не бих ги препоръчал, полските и т.н са до изчерпване и общо взето вяра им нямам - никакви сертификати, много китайци.
thebugger - специалист
Мхм, доколкото видях как са нещата, наистина лампите и контактите са заедно, а цялата къща е на 2 токови кръга. Проводниците на къщата са сменяни и са доста дебели (тествани са с консуматори до 6-7kW), така че със сигурност не са 16А. Проводниците, които идват до къщата, обаче ме съмняват. Не бяхме ходили 10г и ни ги бяха срязали и успях да видя жилото и определено не е толкова дебело, колкото другите по контактите. Да не говорим, че това е къща - близнак и е с общо токоподдаване. Чудя се дали не е разумно, да накарам ЧЕЗ да сменят кабелите по които настъпва напрежението до къщата? Както казах вътре в нея е правено преструктуриране на кабелите и са читави, но външните ме съмняват.

П.С. Като сменям бушоните, ще го направя изцяло, с ново табло, качествени бушони и т.н., но трябва само да определя какви. Колебая се м/у 25А и 40А за вторичните и 40А и 63А за главния.
toolegittoquit - майстор
thebugger написа:
и 40А за вторичните
КО!? :!: :!: :!: Неее!!!! Ти полудя ли бе!!!! 40А предпазител можеш да сложиш на 6mm2 кабел от главното табло до вторично табло. Те тия вложки малките са до 25А. Повече от 25А в никакъв случай!!!!!! :!: :!: :!: :!: :!: Земи си отдели един кръг с кабел за кухнята и бойлера отделно, ако толкова искаш да товариш!!! :!: :!: :!:
Не знам колко удивителни трябва да ти сложа, изглежда не разбираш!!! И не ми говори какво било тествано и как било тествано. А ИЗМЕРИ, дявол да го земе! Няма да ми тежи на мене на съвестта твоята безотговорност и избирателно следване на съвети! Ако искаш, подмени цялата инсталация! Ама не прави тъпизми, да не съжаляваш!!!! Значи, той и кабел 1.5mm2 издържа по 4-5-6 киловата, преди да се запали. :x
Като ще сменяш табло, виж къде са ти връзките между помещенията. Ако са обща магистрала пусни още 1 кабел до общата точка и поне си раздели помещенията - всяко на отделен кръг. Търсиш първата разклонителна кутия, където двете помещения са свързани заедно. От там разединяваш.

Тема "Въпрос за стара ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: