• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 33
Всички въпроси за вилата.
Stefan2000 - специалист
Това което си мисля, но все пак, може и аз да не съм прав.
Тия вертикални колони.
Наблюденията ми до сега са, че зидове се разпадат няка си по хоризонтала, свличат се.
Все си мисля, че хоризонтална армировка, би била по-удачна, и когато зидам я правя така. Нищо особенно, просто по някоя пръчка хоризонтално в пълнежа, през 20-тина см. на височина. Нещо като поясно укрепване. То така са и оградите с дървени елементи, едно да изравняват и разпределят товара на камъните, и второ да ги крепят от разпад. Там има обаче и напречници, които свързват предна задна.
Та това ми е идеята. Иначе и колоните ще го укрепят, но не знам до колко ще има сми.
И нещо друго. Трудно ще се види бетонна стена с такава дължина, без пукнатини. След време всичко подава повече или по-малко. камо ли стена от големи камъни, само че по-трудно ще се видят пукнатините. Затова направи зида на сегменти. През 3-4м. остави вертикални фуги без спойка м-у 2 съседни камъка. може и да не са идеално прави, а да се водят по камъните. Също прекъсни и връзката м-у пълнежа.
И си сортирай предваритено камъка, и за пълнеж и основа остави само наистина това което за нищо не става. А хубавия камък, макар и с 1 лице, го пази, защотото никога не е достатъчен :wink:
dpp - специалист
Stefan2000 написа:
Това което си мисля, но все пак, може и аз да не съм прав.
Тия вертикални колони.
Наблюденията ми до сега са, че зидове се разпадат няка си по хоризонтала, свличат се.
Все си мисля, че хоризонтална армировка, би била по-удачна, и когато зидам я правя така. Нищо особенно, просто по някоя пръчка хоризонтално в пълнежа, през 20-тина см. на височина. Нещо като поясно укрепване. То така са и оградите с дървени елементи, едно да изравняват и разпределят товара на камъните, и второ да ги крепят от разпад. Там има обаче и напречници, които свързват предна задна.
Та това ми е идеята. Иначе и колоните ще го укрепят, но не знам до колко ще има сми.
И нещо друго. Трудно ще се види бетонна стена с такава дължина, без пукнатини. След време всичко подава повече или по-малко. камо ли стена от големи камъни, само че по-трудно ще се видят пукнатините. Затова направи зида на сегменти. През 3-4м. остави вертикални фуги без спойка м-у 2 съседни камъка. може и да не са идеално прави, а да се водят по камъните. Също прекъсни и връзката м-у пълнежа.
И си сортирай предваритено камъка, и за пълнеж и основа остави само наистина това което за нищо не става. А хубавия камък, макар и с 1 лице, го пази, защотото никога не е достатъчен :wink:

Благодаря колега!.
Това което мисля да направя е да пусна пояс на около 60 см/ стават два до горе/ или на 90см , около 8см по хоризонтала. Ще вкарам някакви греди там, които ще се виждат. Имам доста стари дъбови от покрива и мисля да вкарам дървен елемент, а дървото ще ми е като кофраж и остава в зида , ще се вижда. Това го пропуснах. Въпроса е дали да оставя само дървото или да го залея с кофраж и да стане реално скрит пояс както казах. А по въпроса с колоните, яко не е нужно и само вкарвам по някое Номер желязо през ред казваш да не се занимавам с колони? :?
Stefan2000 - специалист
Ами за колоните, нека видим и други мнения. Моето е това.
А за дървото. аз бих предпочел да се вижда, след като така или иначе ще го има.
Само яка имрегнация с отработено масло, в горещи слънчеви дни, доколкото са останали все още.
Забелязал съм, че старо дърво попива дори по-добре от новото.
Добави и малко разтопен парафин към загрятото масло.
dpp - специалист
Ооо, обезателно ще се виждат, те ще са хоризонтали по дължина на целия зир - стои много готино!
Stefan2000 - специалист
dpp написа:

Въпроса е дали да оставя само дървото или да го залея с кофраж и да стане реално скрит пояс както казах.
Явно не съм разбрал същноста на питането ти. Какво точно имаш предвид под скрит пояс? Да туриш дървото в последствие ли? Акое това, по-добре си го ползвай и като кофраж.
badves - специалист
Прикачен файл:
CAM00054.jpg
Прикачен файл:
CAM00053.jpg
Прикачен файл:
CAM00052.jpg
Прикачен файл:
CAM00051.jpg
Прикачен файл:
CAM00049.jpg
Продължавам по малко.
badves - специалист
Прикачен файл:
CAM00069.jpg
Прикачен файл:
CAM00068.jpg
Прикачен файл:
CAM00067.jpg
Прикачен файл:
CAM00066.jpg
Kokar - специалист
badves, завиждам ти за упоритостта и търпението да изпипваш детайлите.
Както и начинанието да работиш с камък...
Нещата те се получават чудесно. =D>
Svetoslavoff1 - майстор
Що ми се струва, че на някои от показаните ъгли нямаш привързване?
badves - специалист
Svetoslavoff1 написа:
Що ми се струва, че на някои от показаните ъгли нямаш привързване?
Na tupi vuprosi ne odgovarqm.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 33

Тема "Ограда от дялан камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: