• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
emergency_bg - специалист
Колеги отдавна не съм писал, но имам един казус и съм сигурен че можете да помогнете. Имам разклонител за защита от пренапрежение, на който са включени климатик и нощна лампа. Преди няколко дни, към 11 вечерта точно преди да легнем, се чу силно изчаткване и светване откъм разклонителя и бушона на контактите в стаята и главния бушон на апартамента паднаха. Изключих разклонителя, вдигнах бушоните- беше изгорял и сега като включа нещо в него, лампата му свети и не работи.интересно дали е изгорял поради някаква издънка на Еон, защото на другата сутрин 2 пъти спираха тока. от друга страна ако изгори за да предпази, нормално ли е да падне бушона на целия апартамент?
и разклонителя сега може ли пак да се ползва?
Милен - майстор
Тия разклонители имат защита от пренапрежения състояща се от разрядник който дава накъсо когато по мрежата премине вълна на пренапрежение с определена стойност. Ето например параметрите на разклонители с защити масово разпространени по хипермаркетите http://www.elcotech-bg.com/products_bg.html . Лошото на разрядниците в които се използва варистор е че при сработване от по-голямо пренапрежение с по-голям разряден ток от номиналния варистора загрява силно и има реална опасност от пожар. Преди време бях попаднал на руски сай в който сраняваха подобни разклонители и имаше снимки на такива без вградени стопяеми тредпазители които бяха напълно изгорели.
Трябва да си доволен че го е отнесъл само раклонителя. Той за това е предвиден. Щом е изключил и главния бушон предполагам че разрядника/варистора му е пробил и е дал на късо. Отвори го ако не е капсулован и провери дали няма нагар някъде по клемите. Ако е добре махни му кабела със защитата и му сложи обикновен щепсел . :razz:
Ако имаш възможност отвори защитата и я снимай да видим како и се случило :lol:
Justy - майстор
Тези разклонители са пълни ментета. Като го отвориш / какво друго ти остава /, защитният елемент е едно съпротивление 1,2 ома. А какви са били токовите шамари - само господ и стари баби :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
разклонителя сега може ли пак да се ползва?

Категорично не!
ето какво е вътре, мисля че просто предпазителчето, което е в черния шлаух е изгоряло. все пак ми е интересна причината за падането на централния бушон, както и не може ли това предпазителче да се смени.

http://images26.snimka.bg/005922751.jpg

иначе е ясно как може да стане на обикновен разклонител :)
Милен - майстор
Трябва да черпиш разминал си се пожара :feuer: Карантиите на това менте са в разклонителя а не на кабела до щепсела. :shock:
По номерата на снимката №1 е някакъв газов разрядник който е възможно да е пробил. В този случай имаш директно късо между фаза и нула, това е вероятна причина за изключване на главния предпазител. Това в термошлаухката №2, най вероятно е варистор който също може да е пробил през червеното кабелче към зануляващия проводник №3. Тука си искарал късмет, че предпазителя ти е сработил и този варистор не се е запалил.

Ами разклонителя си е пълно менте, кабелите са свързани с точкови заварки, разрядника и варистора можеше да са монтирани на платка с термопредпазители, сигурно и пластмасата е лесно запалима. Като гледам и нагара от късото по-добре не се занимавай да го ремонтираш, не става и за обикновен разклонител.
Провери ли си климатика, да не е отнесъл и той някой шамар по жицата :shock:

Ако често се случват подобни токови удари се замисли за слагане на катоден отводител в главното табло. Тяхните разрядници са по-солидни и издържат доста по-големи пренапрежения от тези в разлонителите. Тогава пак може да използваш качествен разклонител с защита който в случая ще бъде фина защита непосредствено пред консуматора.

Прикачен файл

Razklonitel_za6tita.JPG
Razklonitel_za6tita.JPG (27.62 KиБ) Видяна 8667 пъти
Милен, много ти благодаря за подробното обяснение, Общо взето темата трябва да се вземе предвид от всички да не рискуват с подобни ментета. Аз малко преди да пишеш срязах шлауха, вътре предпазитела беше се пръснал, отрязах разрядника, махнах контролната ламичка и изгорелия предпазител и двата останали края на кафевия кабел ги свързах с половинка лустер клема, та сега работи като обикновен разклонител. Надявам се да не прави проблеми така.
Милен - майстор
Щом в шлаухката е имало предпазител който да сработва при пробив в разрядника разклонителя не е бил от най-големите ментета. :)

Ами свършил си е работата за която е предназначен. Спасил ти е консуматора, изгорял е предпазителя и не се е запалил. Лошото е че е направен за еднократна употреба :-D
velsi - Почетен майстор
Добре де, сега възниква въпроса: как да различим кое е менте и кое наистина ще свърши работа. Ясно е, че вътре няма как да надникнем. :?
  • 1
  • 2

Тема "разклонител за защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: