Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
От вътре слагам вермикулит, отвън зависи. Ако искам в котелното да е топличко не слагам нищо. Ако котелното е в отделно изградено външно помещение слагам 5 см каменна вата.
димитар кисиов - специалист
аз започнах да ги правя с 4мм листова ламарина без винкели с голимината на котела а изолацията е над габаритите на котела така постигнах максимално голям пепелник доволен съм от зравината за над 5 6 секции можа да се сложи и подсилка от квадратни тръби по веттикал пробвах доста вариянти този ми се вижда одачен засега
LazarGanev - "Велик майстор"
krasi.t написа:
Здравейте,
Имам няколко въпроса за горелка Greyko RB 20:
1) Запалката наистина ли е 120W? Реално ли е да се надявам, че с UPS Техногама S400 и по-мощен тягов акумулатор ще може да работи целия котел през UPS-а?
2) Има ли някакви съществени предимства котела на Greyko пред Bosch Solid 2000 B примерно (в комбинация с RB20)? Не намерих информация на сайта на Greyko за котела.
3) Ако инвестирам доста повече пари в Пелетерм 30 примерно ще получа ли чувствително по-добро качество?
Извинявам се ако въпросите вече са задавани.
1. Не мога да кажа, не съм пробвал. Иначе запалката нистина е 120Вт
2. Има
3. Не
От техногама твърдят че са с цяла синосоида .което е за предпочитане за помпата и вентилатора избота ви е добър ако ми се наложи лично аз бих сложил същия юпс но засега несъм го ползвал очаквам коментар на работатаму
geniya - специалист
Според мен няма да стане с UPS, защото моторите за шнековете и вентилатора трябва да работят с чиста синусоида.Но цената на такъв UPS с мощност да захрани всичките консуматори в горелката и помпата няма да се хареса на никой.Отделно трябва да си направи човек "акумулаторно".Като цяло идеята е осъществима, но с много пари и се обезмисля.С генератор би трябвало да е "ОК", но с качествен, а не китайски защото нямат мощността която е изписана.
Evgeniy - майстор
Има и китайски инверторни...
essenov - специалист
LazarGanev написа:
Котелът дава много възможности за работа -
1. само на дърва без горелка
2. само на дърва с монтирана горелка,
3. само на пелети,
4. комбиниран режим.
При комбинирана работа на дърва и пелети не се сваля горелката, скарата се слага наклонена над горелката, дървата се нареждат върху наклонената скара, паленето може да стане от горелката по програма, горелката запалва дървата, след като се разпалят дървата и се достигне определена температура на водата горелката влиза в суспенд и евентуално загасва докато изгорят дървата. Ако има човек в къщи и той добавя дърва котелът продължава да си гори на дърва. Като свършат дървата, температурата на водата спада и ако програматорът дава разрешение - горелката пали наново и работи по програма. Тъй като контролерът е за пелеен котел, а не за комбиниран, той няма предвиден такъв режим за работа на вентилатора горелката при горене на дърва. Естествено, че може да се разработи такъв софтуер, но това изисква пари и време за изпитания, освен това трябва да има търсене. И понеже няма такъв интерес у клиентите, производителят също няма интерес (поне засега) да губи ресурси за подобни разработки, още повече че класическото решение с котелен термостат управляващ клапа за въздуха е много по лесно и се предлага като опция, а и си върши прекрасно работата :)

Дали някой може да покаже какво представлява комплекта за горене на дърва и как се монтира?

Чудя се дали:
1) мога да си го инсталирам сам?
2) скарата и клапата биха пречили на горенето при горене на пелети; дали биха намалили КПД-то при горене на пелети? Да не би клапата да се отваря/затваря когато не трябва..
3) трябва да се маха, когато не горя дърва?

Имам за изгаряне доста дървен материал, който мисля да пробутвам петък/събота/неделя когато съм си вкъщи. Т.е. влизам в схемата с комбиниран режим - палене от пелети -> стопляне на къщата от дърва -> поддържане на температурата от пелети.

Като изгоря наличната дървесина, после рядко ще ползвам скарата за дърва.
Последна промяна от essenov на ср сеп 30, 2015 5:28 pm, променено общо 2 пъти.
Доста риторични въпроси и излични терзания ще се учудиш колко добре работи системата
YordanTsvetkov - напреднал
Имам UPS от Техногама 200 вата, ползвам го 2 години и си дава чиста синусуида. На него са вързани 3 помпи и един ел.магнитен клапан 30VA - работят си без проблем. Помпите работят тихо и не загряват както със стария UPS Inform Guard.
lakosste - специалист
Гледам,че има някаква опция за автоматично почистване.Какво точно представлява.Доколкото разбирам на определени интервали се продухва горелката което според мен за слънчогледовите пелети е добре през 7-8 часа да поизбута натрупалата се шлака.Прав ли съм и как става това?
Вчера горелката работи 0т 13 часа до 23 часа и от следобяд до вечерта работи само на втора степен.Температурата която бях задал е 66 гр. като горелката потдържаше 58-60 градуса,само като се изхаби бойлера и докато загрее падна до 57 градуса.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: