• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
lyubohar написа:
Почти нищо не консумираха.
Абе дърпаха си 1-1,5 ампера за 40W крушка ама и толкова светеха.
Схемата - блокинг генератор с един транзистор. Транзистора на малък радиатор.
Ама в случая не помага а даже напротив. То дали за лампа ще ползваш лум. лампа с преобразовател или LED ламба на 12V е все тая.
Даже си мисля че LED лампа с консумация 1-1,5A на 12V ще свети повече от пурата с преобразовател. :)

Изображение

:partyman:
lyubohar - майстор
Тогава нямаше лед лампи разбира се.
Освен това повече консумираше докато запали.
След това много по малко.Дори с батерия 4.5V захранвах една пура.
Имах във всичките стаи по една пура и акумулатора издържаше докато пуснат пак тока.
В същото време към него беше включен и София 31.
solar_entusiast - специалист
Значи в ерата на светодиодното осветление в много съвременни домове инсталацията на осветлението е на 12V.
И за една стая 50W LED са си напълно достатъчни за нормално осветяване. Тока сами може да го сметнете колко е.
nanera - помощник
Благодаря много за отговорите. Ще помисля за газов хладилник.
За заместване на хидрофора ще ми е трудно да направя кула и да я изолирам добре, за сега съм предвидил резервоара под земното ниво. Може би някакъв резервоар в таванското помещение ако измисля.
Правя сметка, че помпата и хидрофора ще ми изразходват на денонощие около 35 Ампера, което е доста относително, защото зависи от ползването на водата.
Хладилника го смятам около 3 Aмпера на ден, ще го тествам.
Циркулационната помпа я смятам около 6 ампера ако работи денонощно.
Честно казано смятам, че акумулатори с инвентори е по-добрият вариант вместо UPS, но трябва да предвидя и зареждане на акумулаторите. Агрегата има извод 12V, 8.5 A един специфичен контакт |- плосък като буква Т.
Проектантска организация ми поиска 50 000 лева за хибридна система с панели и перка. Ще ми се да се вместя в максимум 5 000 лв.

Благодаря отново.
hidrazin - майстор
nanera написа:
... помпата и хидрофора ще ми изразходват на денонощие около 35 Ампера, ....
Хладилника го смятам около 3 Aмпера на ден, ....Циркулационната помпа я смятам около 6 ампера ....
Какви са тези ампери дето го смяташ? Нещо си се объркал.
moimoimoi - майстор
е как какви - променливотокови :lol:

това да пускаш генератор,с него да зареждаш батерии и чак тогава през инвертор 12vdc-220vac да захранваш консуматор е пълна загуба на електроенергия
Последна промяна от moimoimoi на ср сеп 30, 2015 10:36 pm, променено общо 1 път.
Една система от 3 фотоволтаични панела (280Wp), 2x12V акумулатора, инвертор 3kW (истинска синусоида) и контролер за дневно производство около 5kWh е към 3000лв.
Тази цена важи, ако си набавите елементите сами.
hidrazin - майстор
solar_entusiast написа:
Една система от 3 фотоволтаични панела (280Wp), 2x12V акумулатора, инвертор 3kW (истинска синусоида) и контролер за дневно производство около 5kWh е към 3000лв. ...
И това ще му осигури ..... kWh дневна консумация????
Като даваш съвети поне му кажи на какво може да разчита от тази системка.
И акумулатори колко Ah ??? :-D
miroki - майстор
Да.
За 5 кв до скоро трябваха 50 000 лв. За фотоволтаична система. Не забравяйте, че тя работи 8 часа средно.
Не вярвам, чак толкова да са поевтиняли. По-скоро почти не са.
По-евтино киловат система за най-необходимото. И другото алтернатива.
Човека като гледам е технически грамотен. Така, че и сам може да си сметне 5kWh за какво стигат. За това няма да го обиждам с бакалски сметки.
А капацитета на акумулаторите е пряко обвързан с броя на панелите и мощността на инвертора. За това няма еднозначен отговор. И предназначението им е да осигурят разполагаемостта на тази мощност през всичките 24часа, а не само когато има слънце.
А тези космически цени от 50000лв за 5kW ги има само в отчетите на фотосоларните централи на които държавата изкупува енергията на преференциални цени и никога не са имали нищо общо с истината. И за това скоро някои хора ще си понесат отговорността.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Автономно ел. захранване на къща - възможности?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: