• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BatkatA® - напреднал
Значи на 24h миналата зима в студеното време гореше - 2 до 2.5 максимум 3 чувала ако сме се къпали много.
Средно 2 - 2.5чувала. Имам ежедневни записки и т.н. Доста зор си дадох да следя и правя какво ли не п озаписките а и по настройки, следене, подобрения.

Има какво да се направи. И 100% това мисля че е степен независима която подържа и съм почти 100% убеден че разхода ще падне драстично!

По късно ще драсна пак.
Поздрави
BatkatA® - напреднал
Та:

Филматопло: Аз постигам дълъг горивен процес единствено ако водата я държа на 53-55 градуса изходна. Което е проблем за връщащата която идва много студена.
Иначе ако държа 60 градуса или 65 изходна горе сгрява бързо. (Спрямо външните температури държа максимално ниска Т на водата)

Дали горелката е 5-15кв. или 10-35 за мене няма никакво значение - така или иначе говориме за момента в която тя подържа водата на 60 градуса и си крета така.
Аз нямам предвид че минажа от 1-2-3 степен и моментално стига градусите и гаси. НЕ. минава пак на 3 2 1 и закретва на 1, но това пак в даден момент води до достигане на зададената горе температура в стаята и се загасва. - Тук исках да вметна че ако стайния термостат подава информация към горелката че е почти преди загасване - горелката да намали 1-вата ми степен на примерно 50% от нея. Това ще даде възможност горе температурата лека полека да тръгне да пада и пак да премине на 1-ва степен и т.н.

Въпроса е че трябва да се помисли как може да се направи цялото това нещо.
Горелката е с фиксирани 3 степени няма 4-та която да се ползва за тази цел както и подаване на информация от стайния термостат че достига зададената температура. Той не трябва да изключва. Само да подава инфо.
И горелката да минава на ниска-подържаща мощност.

Мислих 1-вата ми степен да я направя много слаба да падат пелети през голям период и да прави малък пламък на 40-50% от сегашното и положение в което подържа 60гр. водата.
2-рата степен да я направя с параметрите на 1-вата досегашна. А 3-та да си остане най- мощната която се ползва при паленето на котела.

Но пак няма да стане като се замисля. Ще седи на 2-ра степен и пак ще крепи 60 градуса вода. няма кой да накара горелката да премине към 1-вата слаба степен.
Това е нещото което куца.Горелките трябва да се продават със стаен термостат който има такива функции да подават освен он/офф команда и текущи температури които са вързани пряко със мощноста на горелката
Тогава по елементарен начин ще може да се контролира...

Незнам защо проектантите на горелките и по- точно на софтуеъра не са се сетили за това.
Вече години има на пазара горелки които не мърдат в развитието си ...
Ще взема да хвана един приятел който се занимава с такъв сорт програмиране на хардуеърни контролери и т.н. да направи едни корекции.
Има 3-4 датчика по тези котли и горелки които можат да бъдат доста по- добре използвани...

Да вметна: най- доброто постижение ми е примерно когато навън температурата е постоянна да речем 0-ла градуса. Правя 1-вата степен малко по- слаба така че да не може да подържа 60-те градуса и малко да почнат да падат - тогава минава на 2-ра компенсира загубата и пак минава на 1-ва и така цикъла горе долу задържа дълго горене.

Поздрави
filmatoplo - майстор
На прав път си за това което каза , степен 1 да поддържа , а степен 2 да е с мощност на степен 1 .Това по принцоп се прави със всяка горелка на която може да се пипа в менюто , правено е от мен с горелка Фероли , Бисолид , при Грейко е малко по различно защото си има степен преди 1 , но другите и степени се настройват произволно .
BatkatA® - напреднал
Ще се борим до победа!

Малко да застудее и почваме с алгоритмите и изчисленията...

:)
BatkatA® - напреднал
Честита коледа на всички.

Да сме живи и здрави, весели и засмяни.

Много успехи, както във всичко така и с нашите модулиращи устройства :)

Щяха да пиша по темата, но се отплеснах. Пак дойде момента да подновим темата в адекватен сезон. Да се радваме че зима няма до момента :)

По въпроса за 1 степен подържаща 2-ра да мине като истинската подъжаща и 3-та да е мощна за началното загряване:

Дори и да постигна това в случая няма да се получи абсолютно нищо. Защото така или иначе стайния термостат ще изключи горелката - няма кое да я накара да премине към новата 1-ва подържаща на жар (слаб пламък) степен.
Това трябва да бъде логика м/у стайния термостат, и горелката.
Когато той каже ОФФ тя да преминава директно към новата слаба степен а не да я гаси. Незнам дали може да се пипа в някакви скрити настройки на горелката. Като функция това е елементарно, но дали на моята това го има е отделен въпрос на който немога да си отговоря.

Безумно е горелка без такава функция.
В топло време това няма да е много смислено, но и самата работа на горелките е най- добра според мене в минусови температури -5 -20градуса. Тогава и топлозагубите се променят и те горят по- дълго време без да се гасят. Хубавото при топлото време е че не се палят толква често защото и загубите са по- малки. Има един междинен период около -3 до +8 когато често се палят.

Ако някой има идея дали биотек има скрито меню с настройки за такава степен или някаква емулация да сподели.

За мен в момента работата на горелката е абсолютно неприемлива.

По термо глави пробвах - като се затворят 1-2 от 5, намаля циркулиращата вода и естествено казана достига максималната температура и пак се гаси. Нещо не схващам как може да е нагласи по термоглави да работи ...

Ако стайния ми гаси не горелката а помпата - ефекта ще е същия спира циркулацията и горелката бързо достига максималната температура и пак се гаси.

Освен разумна модулация мисля че няма какво да помогне.

Започвам да се замислям за смяна на горелката.

Поздрави и весели празници :)
LazarGanev - "Велик майстор"
От цялата работа разбирам, че горелката ти идва мощна и най-малката степен е пак силна, за да се стига до гасене. Тоест топлозагубите на жилището (нуждите от топлина) са по-малки от зоната на модулация на горелката. Най-добрият изход от това положение е буфер. Все пак сподели какво топлиш.
BatkatA® - напреднал
Не.

Горелката съм я нагласил на реална 1-ва степен да пуска на 40 секунди пелети и шнека се върти 3 секунди.

Което по мнението на хората от които я купих е около 6кв. Аз реално мога да я наглася и да работи на 3кв. Като почне да пуска още по- рядко пелети.Въпроса е да не е прекалено рядко че да не могат да се запалят в пепелника.

Тя си подържа 60 градуса 2 часа - 3 часа и просто се стопля в стаите и се гаси.

Искам да не се загася а да подаржа някакъв слаб пламък за да не изтива водата в котела докато се наложи пак да загрява по стаите.

Искам да избегна палене. Изисква време пелети и горе се получава градусова разлика която води до дискомфорт.

Поздрави.
BatkatA® написа:
Не.
Кое не? Минималната мощност на горелката ти е 6кВт, а топлозагубите са по-малко и затова тя загасва по стайна температура. Или ти трябва горелка с по-малка минимална мощност, или ти трябва буфер, от който помпата да си дърпа по малко топлинка, като си намалил температурата чрез смесителен вентил, а горелката да се включва рядко за да загрява буфера, работейки на максимална мощност, т.е в оптимален режим
BatkatA® - напреднал
Лазаре прав си. В този мой случай с горелка без специална степен за подържане на жар освен буфер няма друг начин.
За съжаление знам че буфера трябва да е минимум 500л. даже 1000л. което до колкото знам е доста скъпичко.

Много бих искал да видя инсталирана Грейко или Ватерленд С40 - тези които имат подържаща степен в действие.
Ако някой колега от София има такава и е съгласен да ми я покаже в действие ще съм му благодарен.

Имам още няколко въпроса.

Когато горелката ми подържа 60 градуа изходна вода при отворен трипътен винтил към радиаторите - връщащата вода е 50-51 градуса.
Разлика около 9 градуса. Помпата е пусната на маьимална скорост. Няма как да направя тази разлика в градусите по- малка. Проблем ли е според вас това, нали се твърди че може да им аконденз и т.н.

Другото което е - имам Интиел управление на трипътния вентил който се отваря от 0-100% за около 2 минути. Прекалено ли е бързо или трябва да го намаля.

Помпата е нагласена на 40 градуса да се пуска. ако на 41 наглася и интиела да почне да отваря се получава така че веднага почва да се върти цялата вода от системат аи горелката работи на 3-та степен много дълго време. Затова нагласих интиела да почва да отваря на 54 градуса за да може до тогава котела да е дигнал почти 60-те градуса и да има мощност в него новата студена вода която влиза бързо да я сгрее. Котела пада малко но някак си по- лесно след сгряване на цялата вода достига максималната и подържа вече процеса.
Интиела измерва връщащата вода.

Поздрави
Това поддържане не може да е с часове и не е решение на твоя проблем. Буфер му е майката, може и 200л.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Пелетна горелка Biotech Light" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: