• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
solar_entusiast написа:
Човека като гледам е технически грамотен....За това няма да го обиждам с бакалски сметки...
Аааа... Ами че той човека още в първия пост е написал че не е много технически грамотен.
В това няма нищо лошо - по-добре така, отколкото да се прави на разбирач. То и за това търси помощ.
Та я дай да ти видим сметките. Примерно в ден като днешния колко ще успее да вкара в акумулаторите за тези 10-тина часа с мижава ирадиация?
За да те улесня ти давам днешната ирадиация - ще я сложа в края на поста.
solar_entusiast написа:
...А капацитета на акумулаторите е пряко обвързан с броя на панелите и мощността на инвертора. За това няма еднозначен отговор. И предназначението им е да осигурят разполагаемостта на тази мощност през всичките 24часа, а не само когато има слънце....
Сигурен ли си че капацитета на акумулаторите е обвързан само с броя на панелите и инвертора?
Ами тези 5kW дневно производство къде ще ги денеш? Ако ги направи де.
Да предположим че ги направи и реши да ги съхрани? Я кажи акумулатори колко Ah ще му трябват за да ги поемат?
Мдааа...
Прикачен файл:
Irrad 02.10.15.jpg
Irrad 02.10.15.jpg (86.9 KиБ) Видяна 1605 пъти
:partyman:
fox_vt - майстор
Стандартни цени лев ват 1000 вата 1000 лв 5000 вата 5000 лв още 500 или 1000 ги сложи за инвертор и акумулатори и стават 6000 бона.Който е написал 50000 лв се е поулял с нулите :lol: Аз от кога дебна да ми изпадне някой преоценен панел ей така да си начеша крастата поне осветлението да захраня :-D
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
Стандартни цени лев ват 1000 вата 1000 лв 5000 вата 5000 лв още 500 или 1000 ги сложи за инвертор и акумулатори и стават 6000 бона....
[-X Цъ. Намери ми панели по лев за ват. Ще си купя и ще почерпя здраво. Значи панел примерно 250Wp за 250 лева.
Говорим за панели grade A които да работят както трябва.
Щото преди две седмици поръчахме няколкостотин панела от производител. И цената е малко над 0,62 €/W.
Ама както и да е. За система 5kW ти трябват към 18-20 панела. Да кажем че намериш евтини китайски и ти легнат 5000.
Нататък:
- инвертор 3kW - около 2500 лева.
- акумулатори поне 400Ah / 48V - още около 5-6000 лева
- едно контролерче - примерно още около 1000 лева
- малко кабели, крепеж за панелите, башони, табълца .... колко? Поне още 1000.
Сметката я оставям да си я направите сами.
miroki - майстор
Преди 5 г. Щях да поръчвам система за къщата и сметката с цената бе определяща.
Естествено имах достъп и до база данни и колеги ми сметнаха всичко, аз дори за мен и без труд го слагах.
Бе по-голяма от тока, който ще се произведе за 20 те години живот на панелите.
Да, за толкова вероятно ще са нужни 3 комплекта акумулатори.
Говоря за цена за лично ползване, не на енергопродавач.
Та за 5 кв. Бе 50 000 с всичко. А може и не съвсем. Който иска да не вярва.
Сега може би има по-евтини панели. Но такива, които имат под 20 г. Живот, хич не се хващайте.
Да не забравяме, че 5 кв панели на ден произвеждат 40 кв ток.
Трябва да се сметне за 24 часа достатъчно ли е. Като се предвиди разход за преобразуването и за ежегодно отслабващите батерии.
Последна промяна от miroki на чет окт 01, 2015 11:52 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
+1 Цените са паднали доста, но вече почти няма на къде.
На този етап и при тези цени на тока у нас, една автономна система не е никак рентабилна.
Сметнато средно една такава инсталация от 5kW ще произведе годишно около 6 000kWh електроенергия.
И то при условие че успеете да реализирате абсолютно всичката.
При крайна цена за домакинство от 0,18лв за година ще "спестите" около 1080 лева.
Това чисто теоретично. Реално едва ли повече от 700 лв.
Нататък е ясно.
miroki - майстор
М.да.
Пп.допълних с последния абзац.
hidrazin - майстор
За последния абзац ако може лека корекция. Това 40 кв предполагам е 40kWh ?
Толкова може да направи в добрите дни.
Средногодишно за 2013г и 2014г е около 16,5kWh дневно на база годишно производство.
miroki - майстор
Ужас.
По стари сметки беше по 8 часа на ден ефективни. Но да, май лятото.
Скоро не съм правил сметки.
Да киловат час.
hidrazin - майстор
miroki написа:
Ужас.
:-D Е ами по-горе съм написал колко би произвела една система 5kW за цяла година - 6000kWh.
Делиш на 365 дни и става ясно.
Между другото това не е по сметки а по реални данни. :)
Сега погледнах за миналия месец септември и излиза средно за месеца 21kWh , което бива.
Но пък за януари и февруари съответно 11,3 и 13,3kWh средно дневно.
Най-силен месец е бил юли - 28,4kWh средно дневно.
Това при качествени панели и 100% реализация на енергията.
От сметката не е вадена загубата по кабели, трансформатори, собствена консумация на инверторите ....
nikolov333 - майстор
Газифицирането му е майката..Заравят ти една голяма цистерна в двора и ги викаш да ти я зареждат като намалява. От там нататък хладилник, бойлер готвене и отопление на газ. Остава осветлението и евентуално телевизор и зарядни с генератор на газ и ако е тих и има начин да се включва автоматично, да ти върти помпата и да зарежда някой друг акумулатор с UPS и инвертор за резерва :supz: Само да има как да ти зареждат редовно цистерната, че иначе... :butthead:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Автономно ел. захранване на къща - възможности?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: