• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pansim - майстор
А сега ако сметнеш колко ще струва един квт/ч изкаран с генератор на газ?
Като включим цената на газта, амортизацията на генератора и още ако не се сещам...
nikolov333 - майстор
Не знам каква ще е цената, но мои близки в чужбина в газифициран апартамент плащат 180 Eвро годишно за осветление телевизор хладилник и други дребни консуматори, така че явно годишната консумация в kW е сравнително малка. Най-скъпата инвестиция им беше бойлера на газ а за генераторите съм чувал, че ги преправят. Нямам идея колко газ ще харчи годишно такава система, но поне не зависиш от вятъра или слънцетто, които в повечето случай са непостоянни и трябва да акумулураш енергията от тях.
crez - майстор
miroki написа:
Да.За 5 кв до скоро трябваха 50 000 лв.
Отде тия цифри :? Аз намирам това: 2.4 kW автономен комплект с 5 панела по 250 Wp, 5.4 kWh акумулаторен пакет Max. постоянна изходна мощност на системата: 2.4 kW, за кратко време 4.8 kW натоварване (230V/50Hz).6,151.00 лв. вкл. ДДС или това 4 kW автономен комплект с 6 панела по 250 Wp, 11kWh акумулаторен пакет. Max. постоянна изходна мощност на системата: 4 kW, за кратко време 8 kW натоварване (230V/50Hz).Фотоволтаична мощност: 1.5 kWp 9,840.00 лв. вкл. ДДС
valqk - специалист
Моите 5ст и размишления:

1. Хладилник, печка, бойлер на газ. Вземаш 4-5 бутилки и държиш винаги заредени. Опция е и генератора ти да е на газ. До колкото съм гледал, предлагат и газифицирани по магазините.
2. За водата
  • голям съд 1000-2000л. Помпата от сондажа се включва по 1път на ден макс (преценяваш си на база консумация). Може да я захранваш или с инвертор или с генератора или едно от двете, което е свободно и в зависимост от помпата (вид, консумация). По принцип може да има и контролер да се включва примерно, ако е под 200-300л и през деня има слънце и ток от панелите, за да не хаби ток през ноща.
  • На хидрофора слагаш 300литра разш. съд и имаш около 150-200литра без да се пуска, но ще трябва да се добави електроника, която да следи налягането, за да имаш голям диапазон на вкл/изкл - т.е. включва под бар и спира на 3.5-4бара. (стандартните пресостати нямат такъв голям хистерезис. ако има такъв електронен - супер). Има особенност, че водата ще и намалява струята и после ще става силна, което е неприятно за газов поточен бойлер. :mrgreen: но пък пестиш ток от често пускане на помпата. Друг вариант е да си вземеш хидрофор с регулиране на оборотите. Там няма такъв голям пусков ток, защото хидрофора върти бавно, когато има нужда от малък поток. Трябва да се сметне и да се вземат в предвид особенностите и да прецениш.
  • Пералня/миялна вързваш за топлата вода - така ще ти харчи много по-малко ток и ще ползва газ за загряването на водата.

3. За осветлението - на 48 волта и отделна инсталация ИЛИ инвертор 220в и отделни кръгове само за лампите. Така с 200-400вата инвертор ще може да захранваш цялото осветление. Може да храниш инвертора или от генератора или от акумулатора.
4. Среднотокови кръгове - малки мотори и подобни - сешоари, миксери, компютри и т.н. - инвертор 2-3киловата. захранване от генератор/акумулатори.
4. Силотокови кръгове - само към генератора.
5. Генератора задължително да се пали сам (по команда от контролер).

Ако си ги разделиш така ще е доста гъвкаво и откъм консумация ще си прехвърлил всичко възможно на газ.
За слънчеви панели не споменавам умишлено. Там не съм проучвал, а и има достатъчно сметки за тях преди мен.
Аз, понеже имам проблеми с напрежението съм го мислил и съм се отказал.
Като инвестиция - минимум едно 15 000лв си приготви, и това ако си запознат и знаеш какво правиш, можеш да програмираш и да си правиш контролерите сам, защото си е специфично и скъпо.

Ако питаш мен, виж на колко км от теб е най-близкия съсед (който ще ти даде ток) и сметни колко ще ти струва кабел до там с тръба ф50/110 и копане/закопаване/въздушна линия и действай.

Друг вариант е - ако не си по цял ден там - хладилник на газ. Другото - генератор 5-10киловата на газ и да се пали сам.

Последните две са най-евтини и прости. Всичко друго е доста сложно и скъпо.
miroki - майстор
crez написа:
miroki написа:
Да.За 5 кв до скоро трябваха 50 000 лв.
Отде тия цифри :? Аз намирам това: 2.4 kW автономен комплект с 5 панела по 250 Wp, 5.4 kWh акумулаторен пакет Max. постоянна изходна мощност на системата: 2.4 kW, за кратко време 4.8 kW натоварване (230V/50Hz).6,151.00 лв. вкл. ДДС или това 4 kW автономен комплект с 6 панела по 250 Wp, 11kWh акумулаторен пакет. Max. постоянна изходна мощност на системата: 4 kW, за кратко време 8 kW натоварване (230V/50Hz).Фотоволтаична мощност: 1.5 kWp 9,840.00 лв. вкл. ДДС
От фирма която ги предлагаше, когато работех в нея. Но преди 5 г.
За 5 кв. система трябват 20 панела по 250, както се написа по-горе.
А за 20 те години живот на панелите 3 комплекта акумулатори. Ако издържат по 7 години с божията помощ. Делиш производството и разходите за 20 г и преценяваш, кое е по-евтино.
Тогава панелите бяха много скъпи и скоро изобщо не съм ги поглеждал.
nanera - помощник
Благодаря много за мненията приятели. Продължавам да търся решение. Къщата е нова и днес я завършихме събота и неделя се нанасям.

На генератора съм му сложил газова уредба. Той има изход 12v - 8.5 А, от който смятам да зареждам акумулаторите директно, когато той работи. Ако мога да ги завъртя и направя нещо от сорта на това - 8 часа работи генератора и зарежда акумулатори, 8 часа използвам акумулаторите. Още не съм направил тестовете с разхода на газ на генератора, но тези дни ще е.

Там където ми сложиха уредбата ми казаха, че на подобен генератор за една седмица по 8 часа работа на ден гори една бутилка, която е около 20 литра. Ако смятам грубо по 22.90 лв на бутилка на седмица излиза 91.60 лв на месец, което ми се струва ок обаче трябва да се тества все пак регулярното натоварване. Освен това генератора иска поддръжка като смяна на маслото на всеки 100 часа работа. 1 л ми струва 17 лева, което си е доста. Ще видя дали няма оферта ако купя по-голямо количество масло на по добра цена, че иначе на всеки две седмици ще трябва да го сменям. Няма да включвам тежки машини освен домашните уреди.

Имам бойлер, но е със серпентина и ще го свържа с печката на водна риза, като ми се иска догодина да му сложа и слънчев колектор за топла вода.

Един приятел ме запали по едни хора, които са направили зарядни за акумулатори - Tesla Chargers заедно с една книга Solar Secrets. Накратко тези зарядни увеличават капацитета и живота на стандартните акумулаторите. Имат варианти за ~230 V и също 12V към солари, които пък също зареждали и при облачно време. За мен соларите са нова материя и има много да чета сега за тях.

valqk:
За разширителният съд на хидрофора идеята ми харесва благодаря valqk. Съда за водата ми е 1000 л. Най-вероятно ще я пускам веднъж на ден и без това не събира много вода. На 24 часа около 300 л. Хидрофора ми е 1,5-3 бара. Не разбрах - хистерезис трябва да взема допълнителен, за да увелича налягането?

Това за пералнята към бойлера и топлата вода е добра идея, но получих оплакване от познати, че водата всъщност била много топла и повреждала дрехите. Предполагам, че ако контролирам температурата по някакъв начин на бойлера ще избегна това или да я смесвам със студена. Доколкото съм разговарял на водната риза около 60 градуса се поддържа водата при нормална работа трудно се постигат по големи температури, но предполагам зависи от циркулационната помпа и радиаторните тела.

3. За осветлението съм намислил това да, таблото ми е с един предпазител на всички лампи, така че може би ще се върже това. Генератора има стартер трябава да видя възможностите да палене от контролер.

Тока ми е на 700 метра от табло, точка която ми дадоха от енергото. Обаче да закопая кабела трябва дълга процедура през общината и да питам всички собственици по имотите дали са съгласни да мине през тях кабела. Отделно ми казаха че аз ще го стопанисвам това трасе и ако има проблем аз трябва да го отстранявам. Също за 700 метра трябвал дебел кабел защото щяло да има много загуби. Действам го и това.

За хладилник на газ ми хареса идеята, но е малко късно явно ще трябва да върна, този който взех... или ако мога да го преправя? нов е Snaige FR 240.

Благодаря.
solar_entusiast - специалист
Виждам, че доста хора неправят разлика между kW и kWh.
Но като гледам поне е полезно за темата.
miroki - майстор
Колега ти нямаш алтернатива енерго, за сега, за това си сметни.
Може комбинация панели денем и генератор вечер да е приложима успешно. Например киловат система на час, ще ти покрие дневните консуматори. И вечер да са големите консуматори. Ако така и така ще ползваш акумулатори вече си заслужава. Не е оправдано за тези, които имат вече ток.
Пък и щом някои казват, че се намирало изгодно.
Може ли и на мен един линк с изгодни фотоволтаици по около 200-250 в/ ч. Пик. Да си коригирам сметката.
hidrazin - майстор
nanera написа:
... Той има изход 12v - 8.5 А, от който смятам да зареждам акумулаторите директно, когато той работи....
С този изход никакви акумулатори няма да успееш да заредиш.
Той не е за зареждане на акумулатори а да си включиш някоя подвижна лампа на 12 волта.
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Автономно ел. захранване на къща - възможности?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: