• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Bradley - специалист
Чираче написа:
Този раздел винаги го прескачам, но ми се набива в очите. Писна ми от това фасулско заточване.
офф и на мен :butthead:

Изображение
Allan написа:
Поръчах си тоя туч кондор родан и доколкото знам е с конвекс, та да питам как се точи конвекс. Пробвах се със шкурка на една реплика на фолкнивен ф1 получи се горе-долу, но си играх бая, на камък дали се конвексира и как се прави.
ПП Ф1 р-ката с конвекса по ми хареса като представяне отколкото с фабричния вторичен скос, имало е защо оригиналът да е конвекс.

разрови се из канала ми има поне една дузина клипове как се заточва конвкес със водни шкурки

може и с камък, но трябва постоянна смяна на ъгъла, за да докараш дъгата на конвекса...

----------------------

https://www.youtube.com/watch?v=w__7jTV ... StefanWolf

400 сигма в ролята на мидълмен, на посредник м/у грубия 150 силициев карбид на суатикомет и финиширането с 1200 сигма
Allan - специалист
Мерси колега, ще пробвам първо на фолкито свати комет и понеже нямам среден, после на лански че не съм го пробвал още.

ПП Хубави клипове правиш
dimitrof - напреднал
Bradley написа:
Смятам че си схванал основното - остава да пробваш няколко пъти и да споделиш какви резултати постигаш и доволен ли си ;)

:partyman:
Тази вечер за трети път пробвах, беше по-добре от предните два :lol:
Успях да срежа лист от брошура (за разлика от предните два пъти, при които ножът ставаше по-тъп, отколкото съм го взел #-o ), но не с този ряз, който искам. От друга страна пък като се замисля заточих нож с едрина на камъка 320 и го сравнявам с нож, заточен на камък 2000+ :?
Оф, нещо хептен оплетох конците ... май ще си продължавам по старата схемичка 11/9/7/5/3/3х1 с "израстване" на грит-а от взависимост в какво състояние е ножа, до към 1500/2000 ... 2000+ :-D
Allan - специалист
Забравих да питам този арканзасец на лански със едно финно масло ,,прециз,, ли да го полвам или с нещо друго, че да не стане като дронкото, затова вече първо питам.
Благодаря предварително и поздрави.
Bradley - специалист
арканзаските камъни с масълце - за шевни машини, може с оръжейни смазки - да речем балистол /важното е да не са токсични/, може с минерално масло /краен вариант че е по-гъсто/, може и с най-обикновен зехтин като след ползване със зехтин се измива старателно с препарат за съдове
Allan - специалист
Ок, мерси. Това масло дето го имам май беше за шевни машини, Българско е предполам е нетоксично.
Поздрави.
Bradley - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=T10C52J ... StefanWolf

Подравняването/освежаването на работната повърхност на арканзаски камък не е трудна задача, ако човек разполага с правилните пособия:
1. диамантена плоча extra coarse или coarse
2. парче стъкло с няколко вида абразивно зърно - за предпочитане силициев карбид

Подравняването на арканзаски камъни с шкурка и подравняващи камъни обаче може да се окаже изпитание - не че е невъзможно, просто не е нито ефикасно, нито бързо - напротив става въпрос за излишни усилия, средстава и време.

Да - подравняващата плоча на нанива се справи с освежаването на този арканзаски камък в рамките на 5-6 минути, но същият резултат с абразивно зърно 150 sic се постига за 35 до 50 секунди.

НаниУата има своето място при камъните за заточване тип японски или меките до средно твъри естествени камичета.
Bradley - специалист
На вниманието на съфорумците, притежаващи синтетини/икуствени камъни за заточване от силициев карбид и алуминиев оксид със средна към отворена структура - суатикомет, тюролит, дронко и прочее - лесен и сравнително ефикасен начин за почистване на камъчетата след употреба

https://www.youtube.com/watch?v=hQF77R7 ... StefanWolf
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: