Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
npelov - специалист
Добра работа! Входната тръба е PVC, нали? Огънал ли си я или така е излязло на снимката. хитро решение. Трябваше и аз така да направя. Не че е късно де...

Иначе за циклона и да имаш циркуляр и фреза, няма да ги ползваш. Гледам само два кръга си изрязал. В тубата гледам, че режат кръгове с фреза, но ми се струва по-бавна работа от зегето. А ако трябва по-гладък кръг - шкуриш с нещо - лентов, дисков шлайф или в краен случай с ъглошлайф и шкурка с подложка.

Да се похвалиш като го пробваш!
MamaMy - майстор
Да. Правилно си забелязал. ПВЦ тръба огъната с пистолета за горещ въздух. Нанизана е през елипсовиден отвор в ламарината и на върха е занитена с един нит отвътре навън за да не пречи на боклуците. След това всичко е дебело обмазано с полиуретан като нитовете са подмазани и отвътре и отвън. Отвътре за да се заглади съвсем главата, а от вън за да не издиша през дупките. Не можах да снимам финала. Всичко е боядисано отвътре с автоемайл за да има по-малко съпротивление на частиците и да се плъзгат по-добре.
Двата диска са ми достатъчни тъй като са доста дебел материал. По 30мм са като представляват сандвич от два слоя фазер залепен върху чамови летви. Страхотен материал. На времето са правили много яки мебели. Само дето са много тежки.
npelov - специалист
Баща ми каза, че техните циклони (те са други - за вода и пясък, но принципа е същия) имат тънък правоъгълен изход за частиците - дългата страна е вертикална, късата хоризонтална. По този начин частиците излизат плътно по оста и по-малко вероятно е да отидат към центъра. Ако го направя като теб мисля да пробвам да сплескам края на тръбата да видим какво ще стане. Така или иначе ще слагам 100 мм вход - вътрешния край ще е съвсем близо до центъра. Твоята е с по-малък диаметър (поне така изглежда) и няма да има кой знае каква разлика май.
По 30мм са като представляват сандвич от два слоя фазер залепен върху чамови летви.
Има го и с тънък шперплат вместо фазер - още по-добре. Имам една дъска такава от каса за врата - вътре летви чам, отвън шперплат 3мм.
MamaMy - майстор
Да дам отчет и тук. Циклона работи перфектно. Не издиша от никъде и отделя боклука на 99%. Използвам руска прахосмукачка Чайка. Филтъра на прахосмукачката е абсолютно чист, а за 10 мин работа събрах половин бидонче фини стърготини. Имам проблем с масата и отвора за диска в самия плот. Може би трябва да оставя поне сантиметър процеп за диска. Аз съм го направил съвсем плътен и част от стърготините не се издърпват надолу, а остават върху плота. Може би около 30 % остават отвън. Вярно, че и прахосмукачката не е много силна. Ако сложа същата последователно на тази дали ще има по-добър ефект? :?
Chefo77 - майстор
Може би е по-добър вариант да остават отгоре, защото ако има по-голямо разстояние, ще влизаш малки парчета между диска и плота, като ще натоварват странично диска, той пък ще ги изхвърля накъдето свари и т.н.

Тема "лепило за пластмаса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: