Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jorko__82 - напреднал
Здравейте колеги,имам нужда от вашата помощ.Отоплявам къща на два етажа общо 4 стаи,две по 16 кв. и две по 12 кв.м. + бойлер 120 л. или общо около 60 кв. м= 160куб. + 120л. бойлер.В момента се отоплявам с котел на Прити 16+2 кв. и мие предостатъчно от към топлина.Кащата е с външна топлоизолация и преди това измазана ако има значение а таваните на горния етаж с картон и вата 10см ,дограмата е пет камерно пвц .Сега съм дилема какво да взема камина на пелети или пелетно котле.Имам коминен път около 4м преди да влезне в комина който е Ф130.Въпроса ми е дали не са много като киловати избраните от мен продукти понеже нужните ми киловати са около 12кв но човека който ми прави предната инсталация ми е поставил в къщи консуматори за 19,3 кв. т.е. два радиатора панелни 200/60=9,70кв ,два радиатора 140/60=7,20кв и бойлер 3,5кв.
Да уточня че в стаите с големите радиатори не се стои от жега стига да 27-30 градуса а в другите две е нормално 22-23 градуса.Те това е дилемата която трябва да реша с ваша помощ разбирасе.
Спрял сам се на следните продукти :

1.Котел Даконера с горелка 4-та генерация незнам 18 или 25 кв.
2.Котел Бисолид с горелка отново 18 или 25 кв.
3.Камина АРТЕЛ италия 17+3кв
4,Камина Идро 20L турска 20 кв.
5.Камина :MORETTI италия 24 кв.
kuuuuuul - майстор
Сам казваш че Прити 16+2 (едва ли са действителни) са ти много, а гледаш котли с такава и по голяма мощност.Пелетите са скъпо гориво и преоразмеряването бърка в джоба.
jabata - специалист
След като до момента си се отоплявал на Прити 16+2, значи трябва да търсиш нещо от порядъка на 14Kw пелети.
Имай на предвид, че при котлите на твърдо гориво, мощностите които дава производителя са леко завишени (те са реални при дърва с точно определена лабораторна влажност), и в практиката, никога не се постигат, докато при пелетите не е така.
Там всичко е повече или по-малко действително. А при такава малка мощност, не си струва пелетен котел (то и са малко котлите с такава мощност). И вземайки в предвид че пелетите е по-скъпо като гориво, преуразмеряването бърка повече в джоба. Така че се огледай за пелетна камина 12-14 Kw. Веднага ми идват няколко кандидата на ум.
BurnIt има 13Kw с водна риза.
Extraflame Duchessa Idro, или някой друг по-малък модел.
Ravelli - серията Hydro, някой от по-малките модели.
jorko__82 - напреднал
Благодаря за отговорите ,но ми обяснете след като имам поставени консуматори 2х4,20kw +2х3,76kw+3,5kw което е равно на 19,4 kw тези камини до 15 kw ще ми вършат ли работа да не остана на студено :) .Хората които ми продават котлите ми обесняват че те магат да работят и като 18кв и като 9 кв примерно горелката имала няколко насройки колко по голяма е площа на ризата толкова подобре се освояват киловатите или нещо подобно.
VLADO66 - майстор
Предполагам че под консуматори имаш впредвид радиатори.Тази мощност е изчислена примерно при делта t 60гр. а тя се отдава при първоначалното загряване на радиатора или изключително рядко.
jorko__82 - напреднал
Да консуматори = радиатори.Благодаря колега за отговора.
jabata - специалист
Това с мощностите, много пъти е коментирано и то детайлно.
Няма да се връщам към това, но ще спомена, че мощноста на котела се изчислява не като сума от мощностите на радиаторите, ами от топлозагубите на къщата.
Ти може да сложиш и 200 Kw радиатори, и какво ще искаш да сложиш 200 Kw котел ли, ами става, ама тогава още докато го запалиш ще прегрее, защото радиаторите са ти 200 Kw, но те не отдават толкова, понеже помещението не ги консумира.
Както каза колегата мощноста на радиатора се изчислява спрямо разликата от температурата на водата в радиатора и въздуха в стаята. Колкото по-голяма е тя, толкова по-голяме е топлоотдаването.
filmatoplo - майстор
:) Избери си нещо от този списък с минималните им мощностти .
jorko__82 - напреднал
Нещата взимат да накланят към камините ,вие как мислите ? :partyman: :partyman: :partyman:
joro_vn - специалист
Реално на това къще му стигат 6-7 киловата след като е постоянно отоплено.
Взимай най-малката възможна камина.

Тема "Съвет за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: