• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за дърводелството
Николай Николов - специалист
npelov написа:
Фитилчо написа:
Коренището на орех е АДСКИ ЦЕННО .
Не може да си правиш мебели от него, но пък какви акценти може да дадеш с него, бедна ти е фантазията !
Колко ценно? Ще пропътуваш ли 150 км за едно? Диаметъра на ствола е около 70см (на око). Ама ще трябва да си го извадиш. Изрязано е около 40см над земята. Има и дънер около метър и нещо - два дълъг (правата част). Аз взех няколко клона до 20-тина см. Баща ми ще ги намаже по напречните разрези с водноразредим лак, че не остана време и ще се сушат на тавана. Ако имате съвети относно сушенето - давайте.

А да питам бялата част (беловина ли се казва) на ореха твърда ли е колкото сърцевината? Става ли за нещо?
Не, за жалост. И като цяло го изрязвам, защото никак не ми харесва как се държи.

П.П и аз имам коренище от орех изрязан 2013 година, седи в земята и чака да се освободя малко и да го почна.
npelov - специалист
Уф, ти ми разби фантазиите. Аз си взех няколко клончета - 10-тина см в диаметър, но сърцевината не е много голяма. А какъв и е проблема - мека ли е?
Мека и сравнително пореста, за разлика от сърцевината. Зависи и от конкретното дърво. Аз съм попадал на орех, който като се рендоса и е почти розов в сърцевината, а също така имам и страхотно тъмен и наситен кафяв/сив орех, прилича на американския, но не съвсем.

Не пречи да пробваш, ако на теб ти харесва резултата - дерзай :)
Kasap - специалист
Трайкате си нещо... Да не е отмъкнал някой пънчето? :?
npelov - специалист
Най-вероятно човека е намерил най-лесното решение - безплатно извозване във формата на прах от угарки. Това нещо беше прекалено голямо за кълцяне на място или за извозване.
npelov - специалист
Николай Николов написа:
Мека и сравнително пореста, за разлика от сърцевината. Зависи и от конкретното дърво. Аз съм попадал на орех, който като се рендоса и е почти розов в сърцевината, а също така имам и страхотно тъмен и наситен кафяв/сив орех, прилича на американския, но не съвсем.

Не пречи да пробваш, ако на теб ти харесва резултата - дерзай :)
Ей това е от един от по-старите клони - били са вече изсъхнали като е рязано дървото. Има и гъбички тук-там. 15% влажност. Доста е светъл. В по-голямата част беловината е сива. Дали е изгнила или си е така. Това парче не е рендосвано.

Прикачен файл

D70_6817a-wallnut.jpg
За какво мислиш да го ползваш?
Гледайки го не ми идва никаква друга употреба освен нерендосано в някой rustic мебел.
npelov - специалист
Ами не знам. Разбичих го на тънки летвички по 1см евентуално за кутиики, но така се извиха, че няма как нищо право от тях да направя. Това може и да не е лошо нещо. Може да ми хрумне нещо с разчупени форми. По принцип е доста трудно да режеш криви и доста материал се изхвърля. Надявам се другите дето са зелени още да изглеждат по-добре след година-две. В краен случай ако не става за нищо ще си направя неща за работилницата - дръжки за инструменти, кутиики. Ама все си мисля, че като се мине с масло няма как да не изглежда готино.

Иначе докато си почивам от компа обичам да дялкам бижута. Това е орех върху някакво друго дърво дето по принцип изглежда златисто жълто. Мисля, че е акация, но не съм сигурен. Баща ми го извади от дървата за огрев. Обаче много зависи как пада светлината - горе вдясно светкавицата е по влакното, долу е напречно. Горе-долу са изравнени снимките, а има огромна разлика. А пък напречния разрез (горе вляво) прилича на бамбук :). Това го издялах само с длетото.

Прикачен файл

D70_6834a.jpg
И на мен ми прилича на акация. По мое мнение никога не трябва да бичиш мокро дърво на по-малко от 35-38 мм. В твоя случай не знам колко е бил диаметъра, може и да не е позволявало. Криви детайли може да правиш по метода bent lamination, естествено крив материал не съм сигурен как би се държал в сглобка.

Ето снимка на двата вида орех, за които говорих по-горе

Прикачен файл

WP_000447.jpg
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Коренище от явор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: