• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Съвети за начинаещи готвачи.
MMIel - специалист
Вятъра ме отвя в нов проект и изобщо не ми остава време за форума. Поствам част от разговора ни на личен, който би бил интересен и за останалите.
Ползвах ето такова свредло: https://suneuropa.com/product/255/konus ... -32mm.html
В пластмасовия казан станаха перфектни, но в ламаринения барабан - голям зор. Че не са и малко дупки. :rolleyes:
Наистина с мотора от пералнята се затормозява и оборотите доста падат (първо пускам пералнята да се развърти и тогава пускам попареното пилето), но става и вече имам оскубани около 25 пилета и 2 патки. За патки не става. Те ми бяха зора, но ... уви. Остават най ситните току що показали се пера и трябва на ръка едно по едно.
Не остана време за клипове, но следващият път (скоро) ще направя, имам още за колене.
Илчо Илиев - майстор
Милене за пореден път пак ме изпревари.....
Машината я направих,но все още не съм снимал кое как направих и на какво прилича...
Утре ще има изпитания,но пак няма да мога да снимам, това ще стане малко по-късно...
Аз я правих от пералня с метален казан,( на пластмасовия има еди кофти отвори,но и там съм решил проблема)но използвах трифазен мотор 0,55Кw 1400об.
Казана и ''фланеца'' пробих основно с....центробор, първо пробивах с 5мм,след това на два пъти с различни Ф центробори,като последния е Ф20...
Проблема е,че за големия трябва голяма бормашина, аз ползвах колонна, просто на дрелка няма как да се захване...
Краката ги направих по твоята идея и се надявам да няма мокрене на токовете,че.....
Мислех да пиша из форума(доста рових) как да регулирам оборотите на четков мотор,но след доста четене установих,че тая задача не е по моите възможности,а няма нещо,което да го сваля от някоя машина и да го свържа с мотора и да тръгне...,а може и да има,но аз поне не ги разбирам тия неща...
Имам едно моторче от водоструйка,четков към 1Кw,но оборотите са доста и.....
Иначе, мотори от перални имам 3-4,но асинхронните ми се струват маломощни на ниските обороти, а за високите ще трябва доста редукция....
Имам още една пералня,пластмасова, която мисля да направя,първоначално бях почнал нея да правя, та за нея ми трябва моторче,но искам да е монофазно, останаха ми палци, вече знам кое как става и....
Доста клипове(основно руски)изгледах, и те се мъчат да скубят патици,но....
https://www.youtube.com/watch?v=vktpmaO ... &index=219
В тоя клип показват един номер за скубане на дребните перца...правят им коломаска..
MMIel - специалист
Регулаторът ми на обороти е от прахосмукачка.
Илчо Илиев - майстор
Абе то и преди беше казал,че с това си решил проблема,но ако обясниш кое как става(на лични де).....,че хич ма няма с тия токове...

п.п. Надявам се някой майстор от форума да ни осветли по въпроса :prayer:
kuger - майстор
Има решение на проблема http://panda-bg.com/bg/product/%D0%A4%D ... 0W/271116/ но си е скъпичък.
Илчо Илиев - майстор
Приятелю, не е скъпо, в случай,че имаш подходящ мотор без пари,40лв не са голяма сума...
MMIel - специалист
Илчо Илиев написа:
Абе то и преди беше казал,че с това си решил проблема,но ако обясниш кое как става(на лични де).....,че хич ма няма с тия токове...

п.п. Надявам се някой майстор от форума да ни осветли по въпроса :prayer:
То няма какво да се обяснява. Имаш 2 кабелчета към контакта и други 2 към мотора. Има вариант платката да не издържи ако моторът е по-мощен. Не помня, защото платката я имах и мисля, че бях сменил преди това триака с по-мощен.
Илчо Илиев - майстор
miroki написа:
А това ясно, аз на ръка ги карам, но дори и на ръка понякога им чупя краката или крилете, зависи как ги хвана. За това говорех. Много са крехки и ще излязат без крака и криле от въртенето. То може и за добро да е, полуразфасовани :)
Само заради това, още не съм направил машинка.
А перата обичайно се обират на ръка, където съм гледал. И се пръска с маркуча с вода.
А някой, ако търси яйца от съсекс да казва, може и пиленца. Вече за догодина май :)
Миро, и аз имах малко от твоите съмнения,но.....
Вчера беше първото изпитание на машината,която аз направих,разбира се снимки и клипове нямаше как да направя,но скоро ще коля моите пилета и се надявам тогава да снимам...
Ся, машината върти на около 150-160 оборота и оскубва перфектно пилето,без аркади,е то верно,че бяха големички-4,5-5,5 кг и само по едно може да се пуска,но се получават нещата за около 20 секунди...
Номера е в паренето, ако е опарено на нужната температура както трябва, няма проблеми с разкъсвания,а и перата се изчистват идеално...
От друга страна, ако ще скубиш по 2-3 пилета,просто не си заслужава да си правиш такава машина,но при мен няма начин, аз трябва в рамките на ден-два да заколя 30-50 бр.,а на ръка си е по-бавно и трудно...
Иначе, най-големия проблем при направата на такава машина е мотора, все още не съм намерил начин да подкарам оригиналния и да пробвам как ще върти,но ако стане с него,себестойността на такава една машина ще е стара пералня+65-70 палеца(40 ст/бр) и няколко часа труд...
miroki - майстор
Ами това е супер.
А и моите не са 1-2. Обичайно са от 20 до 30.
И си заслужава машинката.
Ако наистина няма аркади и са гледани 60 дена. 3 седмични плюс 40 дена гледане горе долу. От люпене до колене. Значи супер.
Имам една стара пералня роса мисля, че е. И ще действам. И една стара канди имам, но техните мотори разбрах, че не са подходящи.
Браво за машинката.
Илчо Илиев - майстор
Най на края остана време да я снимам тая машинария,а за клип...след 2-3 седмици,пилетата са още малки...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Тази е другата, с пластмасов казан...

Изображение

Изображение

Изображение
  • 1
  • 8
  • 9