Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Помогнете за това свързване
Тъй като нищо не "подсказваш" ще се опитам да ти помогна така..наизуст!Няма да ти давам номерата на клемите защото незнам с какъв модел разполагаш.
Предполагам че Електромера ти е свързан правилно и работи.Виждаш на часовника кои са му захранващите клеми и ги захранваш със 220V.До тях трябва да има нормално отворен и нормално затворен контакт.Ще използваш нормално отворения.Към първата му клема подаваш фаза а от другата едно кабелче към клемата на електромера която е за превключване на тарифите.Обикновенно е някъде до нулевата клема на Електромера.
Успех и внимавай!!! :!:
Под капачката на клемите има схема на свързване. Преди това трябва да си изясниш какъв е двойнотарифният електромер - дали се подава фаза или нула за превключване на тарифите. Най добре го снимай и качи снимката в форума.
masteradmin написа:Под капачката на клемите има схема на свързване. Преди това трябва да си изясниш какъв е двойнотарифният електромер - дали се подава фаза или нула за превключване на тарифите. Най добре го снимай и качи снимката в форума.

Ето изпращам ви :
Тип на електромера ИЕА1-6Д - двойнотарифен
Ел.часовник Крижик чешко производство с черен капак.
Капачките са изгубени липсват.Изпращам Ви означенията.
Електромер : И1-Р1-К1-И2-К2-Ч
Ел.часовник: 1-3-4-6
Малко се поизложихме май с този електромер. Ето ти схема на електромер. При него имаш един алуминиев диск, който се върти от две намотки. Токова и напрежителна намотка и понеже напрежението е константа скоростта му на въртене е пропорционална на тока. Токовата е дебела (защото през нея минава целия ток от апартамента) - тя се включва последователно затова съпротивлението и е много малко. Напрежителната е тънка (изсползва се само за електромера) - тя се включва паралелно и има много голямо съпротивление. ВИЖ СХЕМАТА.
За твоя модел незнам кое къде се свързва но предполагам че
И1 и И2 и К1 и К2 са двете намотки.
Обаждах се на един приятел който работи в енергото, но и той незнае кое какво означава. Предполагам, че Ч е буксата за часовника. Като отворих дума за часовнника той ми каза, че на тези часовници дето ги монтира:
1 - е 0
2- е фаза
4 - тарифа

Прикачен файл

елетромер.jpg
елетромер.jpg (10.27 KиБ) Видяна 22281 пъти
masteradmin написа:Малко се поизложихме май с този електромер. Ето ти схема на електромер. При него имаш един алуминиев диск, който се върти от две намотки. Токова и напрежителна намотка и понеже напрежението е константа скоростта му на въртене е пропорционална на тока. Токовата е дебела (защото през нея минава целия ток от апартамента) - тя се включва последователно затова съпротивлението и е много малко. Напрежителната е тънка (изсползва се само за електромера) - тя се включва паралелно и има много голямо съпротивление. ВИЖ СХЕМАТА.
За твоя модел незнам кое къде се свързва но предполагам че
И1 и И2 и К1 и К2 са двете намотки.
Обаждах се на един приятел който работи в енергото, но и той незнае кое какво означава. Предполагам, че Ч е буксата за часовника. Като отворих дума за часовнника той ми каза, че на тези часовници дето ги монтира:
1 - е 0
2- е фаза
4 - тарифа


Благодаря за изчерпателния отговор.Справих се свързването на този електромер с часовник,като подадох фаза на извод Ч на електромера и той превключи на другата тарифа след това всичко стана ясно към часовника.
Един интересен въпрос, ако нормално свързан електромер се премости с същата фаза и той продължи даси бъде свързан, дали ще отчита как ще отчита или ще се повреди?
baretata_7_62
Имаш ли основни понятия от електротехника? За шунт да си чувал?
Щото и ти даваш съвети тук и си се представил като"електротехник любител".
ако нормално свързан електромер се премости с същата фаза

Питаш какво ще стане ако се премостят клема 1 и 2 по горната схема ли?
Последна промяна от fikata на ср юни 27, 2012 8:57 pm, променено общо 1 път.
Просто електромера все едно остава без токова и ще спре да отчита.Проблема е че за целта ще ти трябва неизмерена фаза :lol: а достъп до такава едва ли имаш.Ако пък все пак имаш следва другия интересен въпрос:Защо просто не си откачиш тази от електромера и не си закачиш не измерената за инсталацията и да си я ползваш спрямо нула :)
Историята е следната. Преди години ел таблата бяха вътрешни, жиците идваха на чашките на къщата, от там долу на входа в тъблото на елелктромерите. Преди няколко години изнесоха ел. таблата на улицата и сложиха цифрови електромери. Прокарана е нова ел инсталация до старото вътрешно табло, в което вече няма електроемри а само фиктивни бушони, щото реалните са от вън. Обаче, старите кабели проводници, жици си стоят на къщата въразани на чашките отивайки до старто си табло. И реално си имат напрежение. Вързани са горе на самия стълб и немога да разбера имат ли някаква връзка с цифровите електромери. Според мен или са ми вързани директно на трафопоста, или съм с 2 инсталации на един и същи електромер :) Fika незнам до колко разбра в каква ситуация съм, просто се чудех, ако старата фаза не минава през електромера и си я вържа към вече новата инсталация след електромера, кво ще стане?

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”