• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
nv952 - майстор
Имам два електромера от старите и понеже ни изнесоха съществуващите електромери на улицата не ми е удобно все да ходя да ровя в таблото че съседите ще си помислят нещо :-D
Понеже се настройвам да правя по мащабно градинско осветление :? и ще искам да следя консумацията му!
За другите неща не ми пука,но осветлението ще работи всеки ден и искам да знам как вървят сметките :)
Търсих няква схема обаче не видях!
По самите електромери няма :sad: Има написани само едни числа :rolleyes:
Пробвах с мултицета и мисля че така е правилно да се свърже :rolleyes:
Първо бях решил да не питам обаче размислих :roll: (нали са два броя-имам два опита :lol: )

Прикачен файл

1990.png
fbr - майстор
Размени местата на кафявия и синия проводник по средата на електромера и готово.
toolegittoquit - майстор
Пусни го така и ще гръмне. Двата нулеви - дясно, двата фазови - ляво. Уж си ел.техник?
Аз ако бях на теб, без това нямаш часовник за 2 тарифи, щях да си взема електромер на DIN шина с размер на предпазител.
nv952 - майстор
toolegittoquit написа:
Аз ако бях на теб, без това нямаш часовник за 2 тарифи
Много ми е любопитно от къде знаеш че нямам?
toolegittoquit - майстор
nv952 написа:
Много ми е любопитно от къде знаеш че нямам?
Не знам. Но масово навремето нямаше часовници. И след смяната с цифровите сега пак тези, които са нямали часовник преди, нищо че цифровите са с вграден, се оказва че потребяват ток само на скъпата тарифа, защото електромерът отчита с вграденият часовник тарифите, но във фактурата и на двете групи киловати цената е 20 стотинки. Не те и знам за какво ти е тая антика, като ще ползваш градинското осветление и не ти трябват 2 тарифи. Ти си знаеш. Не че не е хубав, доста обемен е, ако нямаш къде да го денеш.
DMN - майстор
Прикачен файл:
01_167.jpg
01_167.jpg (10.32 KиБ) Видяна 2353 пъти
На вилата на село също го изведоха електромера на улицата. Стария(като този на снимката на nv952 ), който е на таблото в къщата го бяха деактивирали(откачили напреженовата намотка, мостчето). Това лято реших да го активирам(сложих мостчето). За 20 киловат/часа по стария, оня на улицата отчете 22. И все се канех да погледна сега колко е разликата, следващия път като отида ще проверя. Стария навъртя над 300, интересно на улицата колко ще покаже, записал съм цифрите и ще видя разликата, и ще пиша.
veribela - специалист
toolegittoquit написа:
Пусни го така и ще гръмне. Двата нулеви - дясно, двата фазови - ляво. Уж си ел.техник?
Явно човека не е ел-техник, щом пита как да си върже електромера.
Моят съвет е да си викне ел-техник, който с това си вади хляба, щото с тока шега не бива.
miroton - майстор
veribela написа:
toolegittoquit написа:
Явно човека не е ел-техник, щом пита как да си върже електромера.
Моят съвет е да си викне ел-техник, който с това си вади хляба, щото с тока шега не бива.
ша са научи,никои не е роден научен
nikolovvd - майстор
И кво лошо има, ако опита да измери тока на Марица Изток 1 например? :-D
Нали късото съединение прави силата? :lol:
novgradski - специалист
Преди време си правих "уред за мерене на потреблението на ел. енергия на други уреди"
Прикачен файл:
Електромер 2.jpg
...някъде бях намерил тази схема
Прикачен файл:
Електромер.JPG
Електромер.JPG (53.36 KиБ) Видяна 2237 пъти
...внимавам при включване -за фазата.
Мерих : хладилника колко харчи за 1 седмица,компютъра...които се включват в контакт... .
  • 1
  • 2

Тема "Електромер от старите!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: