• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
borkata99 написа:
миналата зима карах с едни от 290 лв... :evil:
повече не правя тази грешка... :lol:
тази пролет това беше в кюнците...
Някои котли имат режим за почистване на комина с температура на димните газове 180-200 градуса. Ако го палиш на максимална мощност през няколко месеца, кюнците ще са по-чисти.
mitashki911 - специалист
borkata99 написа:
не мога да пиша ЛС :? и да отговарям.......
иначе - ето моите "карантии" :roll:
Доволен ли си от горелката , модела с подвижно дъно ли е ?
borkata99 - специалист
mitashki911 написа:
Доволен ли си от горелката , модела с подвижно дъно ли е ?
Горелката не е с подвижно дъно.
Вече трети сезон съм с нея и досега никакви проблеми да чукна на дърво :)
Миналата зима карах с едни ужасни пелети, гори ги без проблем, но много прахоляк остава и в нейната тавичка и големия пепелник, а и котлето трябваше да го чистя всяка седмица, горелката всяка вечер - ако беше с подвижното дъно, би било по-добре, ама пък пепелника на котела е много плитък и май малко се обезсмисля в моя случай само почистването. В момента вече имам 4 паленета по стаен термостат с зададена програма за всеки ден /и утре сутринта ще си запали и вечерта изгасне сама/ и още не съм чистил тавичката и, тази вечер след като се изгаси погледнах, ами то няма нищи в нея - пелетите са супер, пали се на 2-ра степен - 15 кв., за 14 мин. дига 51-55 и помпата се включва, след време модулира на 9 кв. и след това аз ръчно я връщан на 1-ва - 7 кв. И така цял ден.
Засега е топло, но се усеща как си работи с тези пелети просто идеално. Истината е в добрите пелети, това за мен е на първо място убедих се - за 3 сезона ползвах 4 вида пелети /горелката ще ти изгори почти всичко, но контрата си остава в теб и какво си решил да правиш - да и слугуваш ли или да се кефиш/ :lol:
Та на въпроса ти - доволен съм ДА. Има и по-добри разбира се, ако взимаш сега колегите ще ти препоръчат, но нека да е "всеядна" и нека да е "само почистваща се". Но и тази GP 25-IV за парите си с това котле DAKON 25 са си идеална комбинация. =D>
borkata99 - специалист
borkata99 написа:
Някои котли имат режим за почистване на комина с температура на димните газове 180-200 градуса.
Моят котел няма такъв режим.
Иначе какъв е принципа ? Димните газове да "изгорят" това което е в кюнеца ли?
Това което се вижда на снимката не са сажди, а буквално фин като брашно пясък не вярвам и на 300 и више градуса да изгори/ - какво са слагали в пелетите не знам, но целия котел ставаше бял като брашно и задръстен, чистил съм всяка седмица. Първата зима ползвах пелети на Разлог и имаше голяма разлика - препоръчвам ги. Сегашните са още по-добри, но нека мине зимата и ще говорим /сега вече ще се гледа и разхода как ще е/
mitashki911 - специалист
Благодаря на всички за мненията . :idea: :prayer: Насочил съм се към тази с подвижно дъно в понеделник ще я поръчам и ще пиша когато я монтират .
filmatoplo - майстор
:) Където съм сложил ГП 4 -няма никакви ядове , просто се забравя за такива .
borkata99 - специалист
Да.
Неудобното е само това, че като искаш да смениш мощността и /7, 15, 20 или 25 кв./ трябва да ходиш при нея и от панела.......
Дали може да се дублира управлението на горелката и примерно от 2-ри етаж на къща да се правят настройки или да се види някаква информация на втория дисплей ? /кога се вкл./изкл., в какъв режим е, кога модулира, ако даде някаква грешка, как спира и пали............./, а не да се тича нагоре-надолу :rollsmile:
Айде пускането и спирането съм го решил със стаен термостат, ама тази промяна на мощността :-? ...........Има периоди /като в момента/ когато няма смисъл да караш на 4-та степен 25 кв. и да влиза в модулация, в момента си го прави това и от 2-ра степен 15 кв. модулира на 9 кв. и после аз тичам да сменя на 7 кв. щото пак и идва множко и някой път гасне и след време пак пали /като е по тем. на водата/ Удобно би било да може да се сменят мощностите дистанционно.
borkata99 - специалист
Сложих термометъра, не се получи никак добре, оказа се че нямам свредло 20 за метал, та утре ще купя.
Засега така ще бъде. Показва 90-100 гр. Котела е на 1-ва степен или 7 кв. и е с един търбулатор, с тухличките.
Клапата отзад на котела към комина е затворена докрай, как диша този котел не знам, ама засега работи идеално без да пуши никак.
Тази седмица ще направя втори търбулатор, ще махна тухличките и на тяхно място ще го сложа.
Предполагам че като стане студено и котлето работи на 3-4 степен , тем. на изходящите газове ще е по-голяма.
Ще видим.
Засега нещата са така. :)
https://youtu.be/l8ByY54F5cw
filmatoplo - майстор
Яко :prayer: ще мина и аз на пелети ей :supz: .
valqk - специалист
Може ли снимка на турболаторите някаква?
МД при мен кюнците си се пълнят всяка зима с такъв прах, откак горя иглолистни от велинградските. Моите кюнци имат около 3м почити хоризонтална част, точно след котла и там се пълни.
Чистя го 1път на месец. Сега мисля да го направя 5ходов по снимките горе.
На пролет мисля да направя и другата част с прахосмукачката и шпилката за почистване...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 26

Тема "Котел дакон 24 горелка GP 20" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: