• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
През 2006 г. монтирах система за БГВ състояща се от вакумен колектор 20 тръби, 200 литла бойлер неръжд. на Сън систем Шумен, медни тръби и помпена група на Вило. Системата е заредена с пропилен гликол. След 2-3 години експлоатация прозореца на дебитомера потъмня и вече не се вижда с какъв дебит работи системата. Сега в края на лятото оригиналната помпа дефектира. Купих нова, но при смяната забелязах, че в системата има отлагания на фин черен прах в доста голямо количество. Ясно, че е от корозия, не не знам от какво е отложен, защото тръбите са медни, колектора поне външния кожух е алуминиев, бойлера-неръждаема стомана, но не знам какъв е метала на серпентините, а помпената група е от месинг. Явно някой метал здраво корозира, но не знам кой. Какъв пропилен гликол на кой производител да купя, за да не корозира?
romanpm - майстор
Аз мисля че проблемът не е в течността , а в различните метали :? Може би ако се монтира цинков протектор нещата ще се поуспокоят :)
piron45 - майстор
Колегата е прав, електро химична корозия от различните метали. Пък и съм чел някъде че Сънсистем използвали китайски неръждаеми вътрешни тела за бойлерите си. Китайската неръждавейка се не знае колко е качествена.
Иначе принципно на местата на връзките между два различни метала възниква електро химичната корозия.
s_s1 - специалист
И как да я предотвратя тази корозия?
solar_entusiast - специалист
По принцип тези черните отлагания са железни окиси които се получават при корозия и висока температура. Просто може да имаш някакъв елемент от черна стомана и от него да се отлагат. Може да са и от попаднали стружки при производството и монтажа. Ако са ползвани някъде поцинковани фитинги най-вероятно е от тях.
А корозията за която се споменава тук става предимно в мястото на контакта между двата метала и от 2006г до сега да се е проявила.
Аз лично не бих се притеснявал. Само ако няма филтър на вход в помпата може да се сложи, че лагерите на помпата се смазват от топлоносителя и ако това попадне в тях може да съкрати живота на помпата.
Andri01 - майстор
Виж серпентината-може да е от обикновена безшевна, черна тръба! При огъването ги нагряват и това може да е окалина от процеса. Ако изчезне след промиване-въпроса ти е решен. Подобна сарпентина на един приятел я напълних с преобразовател на ръжда -2 пъти, после загряване на водата в бойлера/ да изсъхне/ и държи. На "Теси" са такива. Имах подобен проблем-реши се с връщани на бойлера и парите / беше гаранционен/!
s_s1 - специалист
Първоначално беше чист пропилен гликола. Постепенно потъмня. А сега, като сменях помпата няколко пъти промивах серпентината с вода и все беше черна. А помпената група я разглобих на съставните й части и чистих по отделно всеки един елемент. Нямам железни и поцинковани фитинги. Ако е от серпентината да очаквам да се пробие, нали.
lov - майстор
Слагай една шепа калиев бихромат и забравяй. Принципно трябва да е 0,025% разтвор но не е фатална колко да бъде.
s_s1 - специалист
lov написа:
Слагай една шепа калиев бихромат и забравяй. Принципно трябва да е 0,025% разтвор но не е фатална колко да бъде.
За какво служи, не е ли отровен?
lov - майстор
Служи за инхибитор против корозия. Ми те много неща ги водят вече че са отровни. Преди се ползваше масово за обработка на кожи.Работниците го хвърляха на ръка с лопатите в барабаните пък сега може и скафандър да препоръчват да се ползва като минаваш по край него. :)
Идеално щастие няма на този свят.Другия вариант е ползваш безопасни неща плащаш тройна или четворна цена много по често и се радваш на живота как си претаковал дявола и ще живееш щастлив хиляда години. :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Корозия в система с вакумен слънчев колектор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: