• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 27
Мечтата на всяка домакиня
Chefo77 - майстор
Режи плота с ножче с обратна посока на зъбите!!!
prascho - майстор
Подготвих нещата за рязането. Оразмерих отворите, но стана късно и рязането ще бъде утре. На обяд минах през практикер и взех ножове. Ако не бях забелязал "R"-то на единия модел /Т101BR/ сигурно нямаше да обърна внимания, че зъбите са на обратно. На картинката е отбелязано кухненски плот. Резнах едно ПДЧ с него и не ми направи впечатление, че има значителна разлика в "чистотата" на сряза. Бош гледам, че имат модификация на ножовете - clean, basic and fast. Взех 'clean'.

Абе сега изникна едно колебание - дали да има мивката отцедник. Работните площи на кухненския плот са 65см/в ляво/, 30 см /между котлоните и мивката/ и 80см /в дясно/. Отцедникът заема около 27см. Та по-практично отцедник и 80см плот или да няма отцедник и 107см плот?

П.П. Закръгление R10 /най-вероятно по един см преди ъгъла от двете страни/ с какво го правите. Принципно закръглението в ъгъла би трябвало да повиши устойчивостта на плот в точките на срязване...
iliya_i - майстор
prascho написа:
П.П. Закръгление R10 /най-вероятно по един см преди ъгъла от двете страни/ с какво го правите. Принципно закръглението в ъгъла би трябвало да повиши устойчивостта на плот в точките на срязване...
В същност това са 4 отвора пробити предварително със свредло в ъглите на изрязваното парче. От тях вкарваш ножчето и в тях свършваш.
ZEDYCUS - майстор
Илия ти е отговорил за Р-ра. За зъбите ако режеш с нормално ножче е възможно при некачествено залепено ламинирано покритие (евтин плот) да се откърши голямо парче и да не може да го скрие берта на мивката. Затуй с "гейското" ножче най добре :razz: Не забравяй да има място зад мивката за берта на мивката + водобранна лайстна и дебелината на гърба.
Аз харесвам голям свободен плот и допълнителен отцедник (или вграден в шкафа горе). Ма вкусове различни. :partyman:
prascho - майстор
Гърбът го монтирах зад плота. Тъй като шкафчетата са ми 520мм се получи 55мм отзад /между гърба и бъдещата мивка, без 10мм берт/ и 65мм отпред /пред мивката, без 10мм берт/. Плотът е на Егер. Изкача около 25мм пред вратите /няма как да го избегна поради ъглов шкаф/.

П.П. То тези скоби на мивката са ми доста странни. Принципно измерих, че "корпусът" на мивката е 480мм /колкото отвора/ пък пластмасовата част на скобите трябва да влезе между ламарината и плота /още по 2мм от двете страни/. Но може и да е закривена навън ламарината. Ще видя при монтажа..

П.П. Обратното ножче не може го удържиш. Бие доста нагоре.
Последна промяна от prascho на нед окт 11, 2015 9:43 pm, променено общо 2 пъти.
iliya_i - майстор
Аз като си купих мивката - друг модел и производител, в кашона и имаше шаблон за изрязване на отвора. Но щом още се чудиш за оцедника, явно не си я купил още. По добре първо вземи мивката и после режи. Защото отрежеш ли, после трудно ще промениш. Първо помисли ден два, купи мивка и после режи.
prascho - майстор
Аааа, мивката съм я купил заедно с аспиратора и смесителя преди 3-4 месеца /шаблон при 'тека' нема:(/ :). В нас си е. Ама има къде да я наместя в бъдеще. Като цяло мивката е хубава. Голямо дълбоко корито /400х450х200мм/ с относително компактен отцедник /около 27см/. Направи ми впечатление, че мивката и отцедника са повдигнати над плота доста /не по-малко от 10мм/. Имаме мивка в друга кухня на "swiss" с отцедник и тя е с плосък тънък корпус /не надстърца повече от 3-5мм/.

П.П. На предходна страница има снимка на мивката поставена в долните шкафове.

Мнение: Сега се сетих. При разопаковането на мивката видях, че сифонът е пълен "ташак". Пластмаса с някакви гумени уплътнения. Преливникът е с гофре :shock: . Иначе ламарината е дебело стенна и изглежда масивен корпуса. Не ме притеснява, че материалът е пластмаса, но има три съществени недъга:
- гофре между сифона и преливника
- има тройник / У-коляно с по-малък диаметър /, което завършва с конус. Няма тапа /за евентуални миризми/. Евентуален маркуч на пералня се нанизва на конуса. По пътя на водата вкарваме по-голям диаметър в по-малък :? .
- няма допълнителна тръба за връзка на сифона с канализацията /добре, че е стандарт ф40/....

Иначе испански продукт. Ламарината ще ме надживее /75г гаранция/, ама сифона ще ме наводни...

За сръвнение : Swiss мивката от преди 17 години е с пластмасов сифона с два изхода за външни електроуреди и те са с тапи на резба и уплътнение.
prascho - майстор
Да мацам ли силикон на "берта" при монтажа на мивката? Гледам, че има гумено уплътнение...
pachosz - специалист
Задължително сложи достатъчно силикон, за да няма проблеми в бъдеще. Ако прецениш оригиналното уплътнение може и да не го слагаш, само със силикон.
prascho - майстор
привет,

Днес направих отворите. Ще изкажа съвет от натрупания опит. Зегето не е подходящ инструмент за направа на отвори в кухненски плот /било то с нормално или "гейско" ножче/. Моля, не се лъжете да използвате този инструмент индивидуално!

Още в понеделник докато писах зеге, вътрешно бях обеден, че ще опитам с лидълската фреза. Трудоемко, но с помощта на мастар, две стеги и фрезата направих два перфектни отвора с дълбочина 25мм . По-бавен и леко прашен процес, но не съжалявам. След това хванах зегето с 'гейското' ножче и след първите 10 см видях, че линията е вълниста отдолу с шупли. Подхванах зегето и направих прореза по средата на фрезования отвор. Използвайки пила дотамъних отворите отвесно. И така ползвах : фреза, зеге и пила.

Подходящ инструмент за направа на отвори в плот е "цинкуляр" :-D !

П.П. Доста случайно, на шега, взех лидълската фреза по време на една командировка в Шумен, а пък инструмента пребори 3-те ключови момента в моята кухня - ъглов шкаф, отвори за аспирация, отвори в плот.

Вместо универсален силикон за мацане на отворите ползвах FT101. Смятам, че е по-подходящ в кухнята за някои цели. Лепенето на мивката задължително със силикон.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 27

Тема "Разпределение на мебели в кухня ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: