• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Уважаеми колеги,
не зная стремежа на човек "да си направи нещо сам",хоби ли е или болест,но каквото и да е то се отнася и за мен.
На въпроса:От вторични суровини /Белканто/харесах и купих,не един ми два,редуктора,явно от някакъв модел мини земеделска машина.Видимо редукторите са доста стабилни,имат силоотводен вал със съответнея лост за включване и изключване,опашката на силоотводния вал завършва с резба М 28 х 2,5 -лява,барабанна спирачка на едното ходово колело,щифтове за блокаж а при изтегляне на щифтовете 270 градуса свободен ход на ходовите колелета за обезпечаване на завиването на машината,лост за превключване на предавките,които са две в едната посока и една в другата.
Молбата ми към всички,които страдат от тази болест и им е познат редуктора т.е.,знаят от каква конструкция е да ми съобщат чрез нета.Ако събера информация за комплектацията на машината в оригинал ще ми бъде по лесно да си направя мотокултиватор.
За отзивчивостта с която се отнасяте към молбата ми
СЪРДЕЧНО ВИ БЛАГОДАРЯ.
Много съжалявам,че снимките на редуктора не са се получили,не зная защо стана така,но като разбера и ми бъде възможно ще ги дабавя.Мисля,че на мнозина ще им бъде интересно.Има много неща,за които да коментираме и обменяме опит.Темата е неизчерпаема.
До нови срещи.
velsi - Почетен майстор
За проблема със снимките провери тука.
Това са снимки на въпросния редуктор.

Прикачен файл

що за редуктор 01.jpg
На тази снимка,освен на общия вид на редуктора,можете да обърнете внимание на спирачния барабан и опашката за нейното задействуване,на опашката за включване и изключване на силоотводния вал.
що за редуктор 01.jpg (233.24 KиБ) Видяна 19536 пъти

Прикачен файл

що за редуктор 07.jpg
Това е страната с фланеца,без спирачно устройство,за другото ходово колело.
що за редуктор 07.jpg (234.6 KиБ) Видяна 19536 пъти

Прикачен файл

що за редуктор 02.jpg
С тази снимка искам да Ви покажа рейката за превключване на предавките,шлицовата ос за съединителя и фланеца (мястото) за куплиране на ДВГ.
що за редуктор 02.jpg (182.18 KиБ) Видяна 19536 пъти

Прикачен файл

що за редуктор 03.jpg
Тук се виждат някои зъбни колела,от които бихте могли да направите преценка за мощността на редуктора.
що за редуктор 03.jpg (206.93 KиБ) Видяна 19536 пъти

Прикачен файл

що за редуктор 06.jpg
Това е силоотводния вал (не се вижда добре) и фланеца за прикачване на съответния инвентар.
що за редуктор 06.jpg (150.95 KиБ) Видяна 19536 пъти
crez - майстор
Така като го гледам май ще е от самоходно ремарке (шаси). С този редуктор можеш танк да направиш. Помисли ли с какво ще го задвижваш? Доста мощен мотор ще ти трябва. За мотофреза ще е доста тежичко, как се удържа с две ръце, освен ако не го направиш на малък трактор с 4 колела. Ако успееш да го направиш с него и дърва може да режеш. Успех в начинанието. Питай,ще помагам с каквото мога.
emil_v r - майстор
Crez , дай снимай твийта косачка моля те , да се вижда и моторът .
Аз кося с ръчна коса , и ми харесва понеже няма кабели , двигател.
Да видим дали ще се зарибим с твойта :sad:
crez - майстор
Другата седмица като ида на село ще я снимам.
Здравей Crez,
благодаря Ви за отзива по въпроса ми за редуктора,за коментара по идеята ми да го ползувам за земеле фреза.Искам да споделя с Вас,че имам известин опит със самоделна електро фреза (2,2 KW) ,която направих преди 10-тина години,за да обработвам лехите в две полиетиленови оранжерии на село.Тази фреза ми обработва почвата (без да е орано) повече от отлично,но е удобна само за оронжерийте.Тъй като е доста тежичка,за да не се окопава,и монтирах две помощни (паразитни) колела,които от хода на фрезата,се търкалят по постоянните (твърди) пътеки между лехите.Чрез конзолите на тези колела се регулира дълбочината на фрезоването,а в най-висока позиция се транспортира.Въпреки всичко виждам затруднения при обръщането и в края на лехата.Много сте прав,че редуктора,който показах е тежък,но по въпроса се работи.Мисля,че ще стане добре,защото на фланците за ходовите колелета точно станаха 13 цолови джанти от Вартбург,остава да се сдобия с подходящите гуми,а редуктора, като част от машината,има възможността за независим от прикачния инструмент ход.За задвижване мисля за варианти с електро двигател и ДВГ.
Ако проявявате интерес към електро фрезата ще прикача няколко снимки,а сега искам да Ви покажа в ход новате идеи за машинката,та ако имате нещо полезно по нея да споделите с мен.

Прикачен файл

НОВИ ВАРИАНТИ 01.jpg
На гуми,вариант с ел двигател
НОВИ ВАРИАНТИ 01.jpg (206.71 KиБ) Видяна 19433 пъти

Прикачен файл

НОВИ ВАРИАНТИ 04.jpg
Вариант за прикачване на фрезата с карданен вал,при което с опростена навесна система ще е възможно регулирането на дълбочината на фрезоването,а заедно с това,много важното за смазването на всичко в редуктора условие,хоризонтирането му.
НОВИ ВАРИАНТИ 04.jpg (252.77 KиБ) Видяна 19433 пъти

Прикачен файл

НОВИ ВАРИАНТИ 06.jpg
Варианта с твърдо прикачена фреза.
НОВИ ВАРИАНТИ 06.jpg (217.28 KиБ) Видяна 19433 пъти

Прикачен файл

НОВИ ВАРИАНТИ 05.jpg
Във варианта като косачка.
НОВИ ВАРИАНТИ 05.jpg (250.79 KиБ) Видяна 19433 пъти

Прикачен файл

НОВИ ВАРИАНТИ 07.jpg
Във вариант с ДВГ.
НОВИ ВАРИАНТИ 07.jpg (232.55 KиБ) Видяна 19433 пъти
crez - майстор
Здравей p.marinski, благодаря за учтивото обръщение на "Ви" но тук във форума всички си говорим (пишем) на "ти"така е по задушевно и приятно другото и много официално. Сега по мотофрезите, аз имам купена българско производство на един военен завод с италиански хоризонтално поставен ДВГ. Ремъчен превод до верижния редуктор към отводните валове. Доволен съм от нея защото при претоварване боксува ремъка а не както при другите с вертикално поставен ДВГ и твърда връзка, късат шпонкота. Нямаше към нея прикачен инвентар освен мотичките и гумените колела с тежести. Сега искам да и куплирам малък плуг и косачка. Има два варианта, да ги купя готови за друг тип фреза и да ги приспособявам към моята или да ги направя. Имам много инструменти и машини, но за сжаление не разполагам със струг така че със самоделствато ще е по трудно. Няма и откъде да взема ножове за косачката. Мога да ти предложа ладови джанти но ти търсиш от варбург, преработи дисковете на ладови по се намират. Ще следя с интерес работата ти по редуктора, пускай снимки за отделните етапи на работа. Успех!
crez - майстор
emil_v r написа:
Crez , дай снимай твийта косачка моля те , да се вижда и моторът .
Аз кося с ръчна коса , и ми харесва понеже няма кабели , двигател.
Да видим дали ще се зарибим с твойта :sad:
Ето и снимките: Ако има въпроси задавай.

Прикачен файл

HPIM0202.JPG
HPIM0202.JPG (190.39 KиБ) Видяна 19228 пъти

Прикачен файл

HPIM0204.JPG
HPIM0204.JPG (131.3 KиБ) Видяна 19228 пъти

Прикачен файл

HPIM0205.JPG
HPIM0205.JPG (136.36 KиБ) Видяна 19228 пъти

Прикачен файл

HPIM0206.JPG
HPIM0206.JPG (139.24 KиБ) Видяна 19228 пъти