Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fox_vt - майстор
shotik написа:
Много добре !

А някой би ли описал нещата в следващия клип ?

https://www.youtube.com/watch?v=hTaGa93lOGU
На клипа е показан процеса на изработка и после показва готов траф.Първия с черния проводник дава по малко ампери макар късото да е почти 450А.Ползваш само първичната на трафа а за вторична две навивки с сечение като на зеления кабел в клипа.
shotik - майстор
Открих на руски много материал за гледане

https://www.google.bg/search?hl=bg&sour ... ggyR6StS38
andro440 - майстор
Такива заварки са елементарни и не изискват ,кой знае ,какви умения ,да се преработи трафа от микровълнова печка и да се направят двата електрода !
Ако някой е измислил как примерно меже единия полюс да го закача на колата си /на купето / а с другия ,на който има електрод , и притискайки с този електрод да скърпя изгнила вежда примерно на съседа на опела -да сподели .....гвоздеии и ламаринки ги заварявам с инвертора
shotik - майстор
Виж този клип , мисля ,че за прихващане на прагове ще става

https://www.youtube.com/watch?v=Xlb2HmUTbHU
shotik - майстор
andro440 написа:
Такива заварки са елементарни и не изискват ,кой знае ,какви умения ,да се преработи трафа от микровълнова печка и да се направят двата електрода !
Ако някой е измислил как примерно меже единия полюс да го закача на колата си /на купето / а с другия ,на който има електрод , и притискайки с този електрод да скърпя изгнила вежда примерно на съседа на опела -да сподели .....гвоздеии и ламаринки ги заварявам с инвертора
От многото клипове.които изгледах и слушах ,останах в впечатление ,че електродите трябва да са един срещу друг ,за да се получи загряването на двата метала и те да се съединят, затова се казва и точкова заварка. Няма да може да стане както ти искаш да прикачиш електрод някъде а с другия да точкуваш.
hidrazin - майстор
Казва се точкова заварка защото заварката е в една точка. :-D
Апарата се казва пункшвайц. Иначе има и машини за ролкова заварка. Там заварката е непрекъсната.
Изображение
При тези заварки е много важен контактния натиск защото тук нямаме разтопен метал като при електрожените.
Тук само е загрян до висока температура и е само "омекнал". После трябва двата детайла да се притиснат един към друг с достатъчна сила.
Във форума си имаме и тема по въпроса:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 20#p438097
Там съм дал и линк където според мен е един много добре направен апарат за точкова заварка.
Също така е описан много добре и нагледно.
http://www.chipmaker.ru/topic/77619/
Това с дъските е меко казано доста несериозно. След няма и 10 заварки една след друга и ще тръгнат да се палят.
Електродите си загряват порядъчно и в професионалните машини се охлаждат принудително с вода (кухи са).
Другия проблем е че трафа от микровълнова не е предвиден за продължителна работа.
Има големи загуби и си грее доволно дори и да не заваряваш. Необходимо е да се включва само за времето на заварка.
Това може да стане по много начини. Най-лесния е с педaл.
Успех!
:partyman:
jordanil - специалист
вярно е,електродите са точно такива които ползвам-с отвор за вода, на който съм навил резба и проводника се свързва направо с болт за електрода.За загряването-сложил съм клингирит да ограничава,и сега монтирам и вентилатор за охлаждане.Но за вкъщи е идеален . :partyman:
shotik - майстор
Намерих един трансформатор от микровълнова печка, както в един клип е показано ,разрязах заварката и отворих магнитопровода. Избих първичната намотка, защото тя беше първа , извадих и другата и сложи първичната както си беше. Тук един въпрос - остана място за дебел кабел, има ли значение ако така са разположени намотките ?
Да заварявам ли магнитопровода или само да го стегна със шпилки ?
Приготвих и контактор , сега търся из запчастите бутон или цензура за включването на контактора.
Дебел кабел нямам готов , но открих една радиоантена от многожилен гол кабел-Ф 2.5 - 3 мм , дълга е 45 метра между изолаторите и още 5 метра към приемника , нея мога да я заменя с два метра готов кабел ,ако някой иска да направим замяна или ще изчисля на колко да го сгъна за да стане към 80-100 кв.мм и да го сложа в термошлаух и т.н по проекта.
hidrazin - майстор
Няма значение коя намотка къде ще е, все са една до друга - това за първото ти питане.
По принцип не е проблем да си усучеш от по-тънък проводник.
Леко съм скептичен към проводника от антената. Това е антена тип "наклонен лъч".
Така или иначе се опъва във въздуха и трябва да е механически здрава.
При тези дължини понякога ги правят от помеднен стоманен проводник или медна сплав.
В тези случи не е подходяща. Разбира се виждал съм и чисто медни диполи.
По принцип намотките в самия траф може да не са от многожичен проводник.
Може и медна шина, може дори и сплескана и изолирана медна тръба стига да има необходимото сечение.
Ако е тръба може да модернизираш нещата и да стане с водно охлаждане и на намотките, освен на електродите. :-D
:partyman:
nikolovvd - майстор
Питай в някой сервиз за товарни автомобили за бракувани кабели за подаване на ток. Може да има някой изхвърлен с откъснати щипки, който на теб ще ти свърши добра работа.
Колкото по-дебели и къси са кабелите, толкова по-добре.

Тема "апарат за точкова заварка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: