Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shotik - майстор
Това за усукване на няколко отделни в един кабел го видях в някой от клиповете, но ще потърся първо ,не съм на зор .
nikolovvd - майстор
Помисли и върху съвета на Хидразина!
hidrazin написа:
По принцип намотките в самия траф може да не са от многожичен проводник.
Може и медна шина, може дори и сплескана и изолирана медна тръба стига да има необходимото сечение.
Гъвкавия многожилен проводник може да го ползваш само от трафа до електродите и в зависимост от габаритите на елементите, които ще заваряваш, може и 1 метър многожилен проводник да ти стигне.
lov - майстор
При мен всички проекти са замразени но от предишната тема започнах по малко. Да почна малко с технологията от това което правят руснаците. Магнитопровода не се отваря защото после си е проблем да се затвори както е бил фабрично. Високоволтовата намотка се реже плътно до магнитопровода от едната страна с ножовка. После с някакъв дорник се избува останалата част от намотките. При мен тая процедура отне има няма 15 минути. За намотката хубаво да е шина нотрудно ще се огъва и на практика сечението ще се получи почти същото. Те намотават направо изолиран проводник но поради това че и;золацията е деб;ела сечението пада също. Аз използвах парче от заземително въже като го изолирах с два слоя с някаква китайска лента на платнена основа. По дебела изолация не е необходима защото напрежението е много ниско а и по важното е сечението на вторичната намотка да е максималното което може да се побере в отвора.
Може би ще стане и със шина от някой стартер но трябва да се отгрее предварително и вкати до необходимия размер.
shotik - майстор
Днес намерих един кабел от автомобил ,към 60-80 кв. мм , точно за навивката и по 20 см напред , купих две клеми и ги кербовах / по модерно звучи / ,но без да искам с остър предмет жулнах четири проводника от намотката, затова ги раздалечих внимателно един от друг и с лак няколко пъти мазах , утре поне още един ,два пъти ще мацна, за да съм сигурен ,че няма да даде късо навивка.
MamaMy - майстор
Добре де, 20 лв ли са проблема? В предната тема съм писал. Кабел 70мм2 е точно 21 лв. С него постигнах почти 1000 А ток. Кое не ви стига? :?
shotik - майстор
MamaMy написа:
Добре де, 20 лв ли са проблема? В предната тема съм писал. Кабел 70мм2 е точно 21 лв. С него постигнах почти 1000 А ток. Кое не ви стига? :?
За мен ли е питането ? Ако е за мен и кабела , то е защото в духа на форума ,гледам да напрвя нещо от подръчни материали и накрая ,ако нямам това което ми трябва да го купя.
gogo7777 - майстор
Я да питам и аз....ако няма под ръка дебел проводник, може ли да се компенсира с броя навивки.
MamaMy - майстор
Не. С броя навивки вдигаш напрежението. Тока зависи от дебелината на кабела. Може да сложиш кабела в няколко ката за да увеличиш дебелината.
kuger - майстор
Вие нямате ли стари електроженови кабели?
Аз имам парче високоволтов, гъвкав проводник /силиконова изолация, оплетка от нещо, дето не го знам какво е/ 35 кв.мм. за изводи на ВВ мотори. Ама си нямам траф, в Карнобат на всички им бачкат микровелетата, няма във вторични :-D
Мисля си, много по удачно е да се направи малка електронна схемичка за управление на времето на работа на апарата. С регулиране дължината на импулса.Така няма да се налага да се експериментира с времето, и резултатите ще са винаги еднакви. В линка на shotik, този https://www.google.bg/search?hl=bg&sour ... ggyR6StS38 , по-точно този https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... yMH-N28pHA , има елементарна и лесна за изпълнение.
gogo7777 - майстор
Не. С броя навивки вдигаш напрежението. Тока зависи от дебелината на кабела. Може да сложиш кабела в няколко ката за да увеличиш дебелината.
Да де, ама нали тока зависи и от напрежението......ясно е, че ще има пад в проводника като топлина, но за целта кратковременен "режим на късо" в трафа и намотките, няма ли да премине достатъчно ток за да стане заварка. Питам съвсем лаишки....

Тема "апарат за точкова заварка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: