• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djshomi - напреднал
За да не говорая глупости черно или кафеникаво е отлагането? Ако е кафеникаво едно мое мнение (пропилен гликола е разреден с чешмяна вода и има магнезии в нея ако си от шопско ). Мед и неръждаема стомана не се обичат и имаш електрохимична корозия от двата метала. Пробвай да напълниш пропилен гликола разреден с дестилирана вода.Ако си е черно търси елемент от черен метал по системата.
s_s1 - специалист
Цвета на отлаганията е черен. Пропилен гликола е разреден с вода от водопровода. У наше село е много, много, ама мноого варовита.
fox_vt - майстор
А откъде може да се намери туй чудо калиев бихромат :?: Да прасна една шепа на солара и да оживее бойлера 100 години :-D

пп всъщност аз съм с антифриз,истински и то доста концентриран май шепата от чудото си я имам а.А пропилена очевидно я няма :? щото не е отровен :roll:
lov - майстор
Има голяма разлика между етилен гликола и пропилен ....Е. Г. ако го изпиеш организма го оприличава на захар и бъбреците не го пускат на вънка и от това блокират.Та не е точно отравяне и бърза смърт. Умирга се от бъбрена недостатъчност.
Всъщност на вкус си е сладък и от това стават често грешките при отравяния. Пък пропилен гликола даже се ползва във фармацевтиката и козметиката за разни кремчета и мазила.
Калиев бихромат съм купувал последно от магазин за химически реактиви преди повече от 5-6 години и беше към 15 лева килото. И в парното и в солара съм сложил.
Малко трудно се разтваря та това трябва да се направи предварително преди да се налее в системата.
Имам лични впечатления от една охладителна тежко натоварена система с такава добавка. Повече от 20 години и не беше мръднала и в съседство на нея същата цялата в кръпки и постоянни ремонти.
fox_vt - майстор
Чувал съм че тия инхибитори в антифриза след време си губят свойствата.Тук обаче в соларна система дали пак ще ги загубят и на колко време би следвало да се подменя течноста ако изобщо се подменя де.
lov - майстор
То да изкара 20 години пък тогава ша го мислим. През това време все нещо друго ще се повреди. Ей на повече от две седмици нямам помпа щото даде фира. Антифриза го източих но за 10 лева не мисля да се циганя и ще сложа нов. Тя системата отдавна ми се е изплатила че и за нова има та не е нужно да се вживяваме толкова за вечни неща.
todortv - майстор
lov написа:
...... През това време все нещо друго ще се повреди.....
След 8 години, без да съм пипал досега нещо, антифриза прокапа от серпентината, извън балона.
Вероятно, където е заварката. Следващият бойлер няма да е Сънсистем.
s_s1 - специалист
Изобщо не ме успокоявате, особено с това за бойлера. А и колектора да прокапе също е голям разход.
От къде да поръчам това адско и отровно вещество забавящо корозията?
lov - майстор
По горе писах магазин за химически реактиви. По фабриките вече не знам къде може да се ползва.

То може би има и други подобни инхибитори. Може и да са по малко отовни.. Аз този знам и съм се убедил че е ефективен. Май няма колега химик във форума та може да се порови в нета.
Но не се плаши чак толкова колега. това че се е боядисала не означава непременно да се пробие.
  • 1
  • 2

Тема "Корозия в система с вакумен слънчев колектор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: