• 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valqk - специалист
filmatoplo написа:
Омръзна ми при оферта да изреждам какво е необходимо
Е нали И това ти е работата бе Филме :yawinkle: :-D
Друг е въпроса, че някой им е казал, че може и по-евтино... и после що е толкоз скъпо...
2v6 - майстор
tupalka написа:
Искам да попитам колегите които използват котел на пелети или котел с пелетна горелка в комбинация САМО с водно подово (без високотемпературен кръг-радиатори) за схема за свързване. Директно на 40-45гр. ли задавате температура на горелката или използвате смесителен вентил за постигане на тази температура?
Ако си чел всичко по темата, ще видиш че "желаната" температура може да се постигне и без смесителен вентил - само с ръчен кран на байпаса.
tupalka - специалист
2v6 написа:
tupalka написа:
Искам да попитам колегите които използват котел на пелети или котел с пелетна горелка в комбинация САМО с водно подово (без високотемпературен кръг-радиатори) за схема за свързване. Директно на 40-45гр. ли задавате температура на горелката или използвате смесителен вентил за постигане на тази температура?
Ако си чел всичко по темата, ще видиш че "желаната" температура може да се постигне и без смесителен вентил - само с ръчен кран на байпаса.

Абсолютно съгласен съм с теб, но това е при непрекъсната работа на системата. Аз съм с 65кв.м. и не мисля да работи денонощно.

Филме точно за тези джаджи питам, ако имаш някоя схема с подредбата им, но да е само за подово би ли я споделил... :prayer: :partyman:
2v6 - майстор
tupalka написа:
2v6 написа:

Абсолютно съгласен съм с теб, но това е при непрекъсната работа на системата. Аз съм с 65кв.м. и не мисля да работи денонощно.
В твоя случай ще работи още по-добре - при първоначално подгряване на котела температурата на водата към подовото ще се покачва по-бавно, а в същото време котела ще успее да се загрее по-бързо и ще се избегне навлизане на голямо количество студена вода от подовото, както се случва при използване на термостатичен смесителен вентил :idea:
syncho - майстор
Идеалния вариант е смесител на котела и смесител на подовото. Първия е за да поддържа висока температура в котела, а втория за да поддържа ниска температура в подовото. Това прави и две помпи - едната за котела, а другата за подовото. Също така е добре да има байпас колектора за подовото, за да може, ако затвори трипътния вентил на подовото, да има циркулация помпата на котела.
filmatoplo - майстор
Точно така -котел ,помпа за малък кръг ,термовентил с байпас от горещата вода изходна от котела .След това има друг байпас който служи за разединител на двата потока и свързва горещата вода с връщащата , след това вече е смесителния вентил с помпата за подовото , смесителния вентил също има байпас само че с връщащата вода от подовото .Сложно го написах ама така се прави :wink: .Котела си е усигурен температурно от към входа на котела и в него не навлиза вода под 60 гр , отделно към подовото се праща вода с температура макс 45 гр -наляганията и колебанията на потоците се оправят чрез средния байпас между гореща и студена тръби посредата на инсталацията . :wink:
tupalka - специалист
Много благодаря на Сънчо и на Филма!!!!
Според това което прочетох се получава тази схема. Правилно ли съм ви разбрал?

Прикачен файл

20151021_122834.jpg
20151021_122834.jpg (69.43 KиБ) Видяна 3278 пъти
syncho - майстор
Образно казано да. Имай предвид, че е добре да сложиш един кран на байпаса, за да можеш да му създадеш хидравлично съпротивление, за да не минава всичко през байпаса, а да минава от там само когато е затворил смесителя.
filmatoplo - майстор
Няма проблеми , средния байпас може да е тръба с размер колкото са другите , но по принцип това е хидравличен разделител с размер фи-100 , освен разеденителя -това може да бъде съд с по голям обем и вече се нарича - буфер :wink: .Не иска кран -когато отвори термовентила -потока циркулира през котела дръпнат от помпата на малкия кръг , когато термовентила е затворен -потока е през байпаса :wink: .
2v6 - майстор
tupalka написа:
Много благодаря на Сънчо и на Филма!!!!
Според това което прочетох се получава тази схема. Правилно ли съм ви разбрал?
Става, но да са разположени нещата физически както е по схемата.
Ако смесителя за подовото е ръчен, няма да е необходим байпаса в средата (тръбата с двата тройника) :idea:
  • 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: