Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, имам голям проблем. Пробит котел на твърдо гориво SIME SOLID. Мъжът ми замина в чужбина и сега съм сама на "фронта", а иде зима. Помагайте. Мисля че трябва да се смени най-задната секция най-добре, от къде да я взема на каква цена е и кой да ми я монтира. Има едно момче което се занимава с такива инсталации но не е сменял ребра на такъв котел. Мога да снимам и кача снимки
filmatoplo i naskov знам че сте от Б-с моля включете се #-o
шоп - майстор
От години следя тенденциите и пазара на секционни чугунени котли. Мнението за пореден път ми се потвърждава. Котлите симе много лесно пукат секции. В случая задната, която е в пъти по-скъпа от средните.

Опитай по телефоните дали някой дистрибутор случайно няма налична такава секция, което доста ме съмнява.

Съвет от мен. Купи си едно втора ръка Симе от ОЛХ или Базара ( 700 - 1000лв са) ползвай му задната секция, а останалото разпродай на части. Колегата Фитилчо знам, че търси 2 средни секции.

Ако котлето втора ръка ти отговаря на мошността направо него го монтирай. Труда монтаж-демонтаж и в двата случая е горе долу еднакъв. Поне ще спестиш от усилията да търсиш монтажни нипели.

П.П съвети да заварваш спуканото ги забрави.
Чираче - майстор
Ако мястото позволява, може да се направи кръпка с болтове, уплътнено с високотемпературен силикон за камини. Лично съм правил подобно нещо. Но без снимки е трудно да се даде правилен съвет.
filmatoplo - майстор
Ако е отвън и на по равно место може да се пробва с неясен резултат , но ако е спукан от вътре няма да стане .
шоп - майстор
Наистина ако спуканото е външно, на равна повърхнина, може и да се мисли на някаква " кръпка " Разбира се грамотно направена с разпробиване за да се спре т.наречената "трешина" на руски.

Но изглежда питащата няма интерес, защото нито качва снимки, нито уточнява, така, че предполагам си е решила проблема:-)
filmatoplo - майстор
Да бе да -така лесно става .
Здравейте, не съм си решила проблема, имах други ядове. Намерих в сайтове такава секция, 400лв,но никой за когото се сетих не иска да ми я монтира. Снимам и пускам снимка още днес. Незнам дали навътре е спукана иначе е на равна повърхност, опитваха се да я заварят, но явно не особено грамотно и пак пука..............
шоп - майстор
Изрично предупредих за заварка...
над 10 ина опита съм виждал за заварка и всичките неуспешни. Хора разбиращи от металургия и от студена и топла обработка на металите много добре знаят какъв е проблема да се заварява темпериран чугун.:-)) 4 години съм го учил това. Дори и да се "получи" заварката това е временно. След няколко месеца (разбирай в разгара на зимата) пукнатината се появява до заваръчният шев или расте в двата си края.

Има една технология, която се прилага при спукани двигателни блокове т.н. "заклепване", която евентуално би могла да се приложи и тук, но ако трябва да я приложа на моя котел не бих го направил ,защото семейството ми е по-важно от 800 лв за един котел 2 ра употреба. При умел пазарлък и под 800лв.

400 лв за секция не бих дал. Все си мисля, че 800 лв за котел 2 ра употреба е по добре...ще продам средните секции и предната на старият и ще си свиркам. Трябват и нипели, а цената на демонтаж и монтаж на нови ребра ще е в пъти повече отколото демонтаж и монтаж да цял котел.

Успехи.
filmatoplo - майстор
Подкрепям горното , между другото при нас има един майстор който разправяше че никой не може да заваря чугун освен него в нашия град , заварил е доста спукани блокове главно двигатели на лотки , и на някой камион .Доста го мъчих да каже технологията ,накрая ми каза че преди да заваря местото освен изпилване го нагрява много предварително и при самата заварка с електрожен с чугунени електроди - по време на заварката добавя и материал от Сигмент от някакъв вид автомобил .А сега де . :wink:

Тема "Спукан чугунен котел Sime Solida!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: