Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
wladimir1
Здравейте,

Раховец 01, гори за втори път нагревателна плоча. Отворих я както трябва този път, свалих страничния капак до панела с ключовете и каква беше изненадата ми, че последователното свързване е изпълнено с тънки кабели от 1кв. свързани с обикновена устер клема 4кв. Дори няма термо шлаухове, да не говорим за поне един лист клигерит от към ламарината, ако да не дава Бог някой кабел прегори.

Отделно пък се чудя вече какви плочи да купя, защото имам сериозно съмнение, че не са особено качествени, дайте идея и в тази насока.

Та реших да подменя цялото окабеляване със силиконови 1,5кв. ПСКГ, като подам по отделно фаза и нула на всеки един ключ, основният ми проблем тук е как да осъществя свързването на всичките тези 4х1,5кв с шнура, ясно е, че бакелитова устер клема би била проблематична... Дали да не я сменя с Порцеланова 6кв. тройна?

Давайте съвети майстори! Всичко ще е от полза.
ivanovbg - майстор
Направи го както си решил и времето ще покаже дали си прав.

Аз бих си взел нова малка печка с цялата гаранция и бързонагревни котлони. Малко по скъпо от 2 котлона ще дойде, но без главоболие и с по висок енергиен клас. Гледам има за по 130-140лв. И можеш да се пробваш да го минеш като подарък за жената :yawinkle:

:partyman:
miroki - майстор
Преди да пратя на село моята и сложих котлон с червена точка и заради него 6 степенен ключ.
А кабелите с едни клеми стиснати с клещите за кабела, новите ключове не са за болт. А мъжко женско.
Така, че става.
Когато я поддържах всичко бе по 10 лв. Котлон, ключ, стъкло....
Евтина подръжка.
Моята бе от по-калпавото изпълнение раховец 23. Като 3 само, че с цялото стъкло на вратата. Пак с грил като 3.
Доста време изкара така. Бях обещал нова печка на жената като се развали тази. Близо 10 г. Не се развали. Беше вече на 20. И ръждяса доста и я замених за горене. А раховеца отиде да помага на 10 годишен дипломат с тотално изгнила фурна.
Раховец 1 е по-здрава. Тъщата сега я махна на 30 г. (печката), съвсем здрава и беличка. Цялата е емайлирана. А 23 само отгоре.
Новите хич не са. За това карат само по 10 г.
Горенето уж доста топ го взех, за жалост няма шиш за грила и страшно ми липсва.
Кабела е тънък понеже голямата плоча на пълна мощност е 1,2 кв. За всички степени- кабели.
Евтина печка не вземай. Това са хвърлени пари според мен. Раховеца е с качество на тези от над 500.
lyubohar - майстор
Горенето не е лоша печка,но много им горят дъната на фурната.
А пробие ли се -гори и нагревателя.
vk - специалист
При печките всичко е кабелни накрайници, кабелни обувки, букси които не се запояват заради температурата , а се пристисква жичката с клещи. По възможност медни да са.
Изображение
mironcho - специалист
Малко късно се включвам, може проблема вече да е решен...
За клемата - керамична, ако от китайска пластмаса не е ясно колко време ще изкара преди да се разтопи.
Раховеца, ако не е очукан и изгнил и/или визията му да дразни домакинята може да се ползва десетилетие. За това време повечето сега продавани малокалибрени печки ще са изгнили отдавна - сравнете теглото на Раховеца и коя да е нова...
Наскоро сменях ключ, терморегулатор, част от кабелите и пантите на Раховеца на бабата и сега е много доволна.
Обмислях да обновя и изолацията на фурната, но това за сега е все още само идея. Трябва да реша как да не опира в клемите на котлоните.
miroki - майстор
Стария изпитан метод е с керамични рингове за кабела. Виждал си ги предполагам, на старите печки.
За протокола раховеца, като го изнасях, бе по-тежък от голямото горене.
fikata - майстор
Стария изпитан метод е с керамични рингове за кабела.
??керамични рингове за кабела ?? Сигурно иде реч за керамични изолатори на оплетените изводи на съпротивителния проводник на нагревател /плоча/ познати повече като синци или мъниста до първите му свързвания на шпилка или клема.Щото след тях отдавна инсталацията се изпълнява с проводник/не с кабел/ със силиконова изолация :)
обикновена устер клема
ЛУСТЕР клема
Lüsterklemme /нем./, Lusterklemme /ав/
Произход на думата:Първоначално за ел.елемент за свързване на полилеи, плафонери, т.е за свързване на осветителни тела към ел. инсталацията
:)
miroki - майстор
Сигурно иде реч за керамични изолатори на оплетените изводи на съпротивителния проводник на нагревател /плоча/ познати повече като синци или мъниста
Да, тези.
Ринг е кръг и са познати и като рингове, но в акваристиката. :)
Изображение
Подобни са на керамиката за аквариуми, но на тези си има стеснение за напасване. С тях няма да окъси.
https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D ... YijCDyM%3A
hidrazin - майстор
Това от снимката е по-скоро нагревател за чугунена плоча от професионална готварска печка като Пауталия.
На много места все още се използват такива порцеланови мъниста и са незаменими так където температурата е висока.
Силиконовата изолация там не издържа.
:partyman:

Тема "Раховец 01 - подмяна на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: