Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin.kraev - специалист
Благодаря колега filmatoplo :) :partyman:
-за наклоните и сечението на тръбите разбрах (мисля да започна с ф40 и да редуцирам на ф32 като разделя равномерно мощността на консуматорите преди и след редуцирането)
- но за това,че не е удачен варианта термосифонно с полипропилен да кажеш от какви съображения не го препоръчваш (за първи път се захващам с такава инсталация и не са ми много ясни тънкостите :? )
filmatoplo - майстор
За да тръгне сама водата по тръбите към радиаторите -без помпа , температурата на водата трябва да е към 80 градуса , това може да е опасно за тръбите -така мисля .
шоп - майстор
Няма такова нещо! Чиста физика на флуидите.

За да имаме естествена циркулация ( термосифон ) просто трябва да има температурна разлика. Дори и един градус да имаме, по-леката топла вода тръгва нагоре и нейното място се заема постепенно от студената по връщащата към котела тръба.

Моето водно отполение вкъщи е макс на 60-70 градуса, означава ли това че като не вдига 80 градуса и съм без помпа не си отоплявам двата етажа?!
filmatoplo - майстор
Няма гаранции , нито че ще се поддържа температура 60-70 градуса , нито че водата ще циркулира както трябва по тръби и радиатори .Ако някъде работи както при теб не е гаранция че другаде ще се изработи инсталация която да работи без проблеми , не подценявам никой само казвам .Как да дам съвет за проба -грешка в която човека ще влага материали и пари с не много ясен резутат .Ако пробва и стане -здраве да е , ако не се получи - си рискува после да поправя нещата докато се получи .
шоп - майстор
Допреди 15-20 години 99% от всички водогрейни отоплителни инсталации в Бг бяха на естествена циркулация.

По принцип се пресмятат диаметрите на тръбната разводка, но след като майстора е направил над 20 системи в къщи вече нищо не смята. Вход и изход от котела 2", после 1.5, после 1.1/4 и към радиаторите 3/4. Това е отработено хиляди пъти за дву щрангова линия на двуетажна къща с горно разпределение. При добра направа всички радиатори греят равномерно дори при еднакво отворени вентили.

Във форума има тема как се пресмята такава инсталация.
filmatoplo - майстор
:wink: На мен ли го казваш , където съм правил такива инсталации и съм учил тънкости от 60 год майстори виртуози с оксижена (тогава с това се заваряше ).Наблегнах само на полипропилена , както малко и на самата изработка -защото някъде може да направи компромис -навремето баш майстора полагаше тръбите както се изисква -сега жената казва че не иска да гледа тез тръби в хола по тавана и се правят компромиси , за такива компромиси говоря които биха влошили наклони , разпределение и циркулация .
шоп - майстор
:) за визията и дебелите тръби си 100% прав. Вкъщи ги поскрих с гипскартонени куфари.
filmatoplo - майстор
:) Ако съм разбран неправилно -че не искам да помагам на човека -не е така , ама е трудно за обяснение защото не му знам замисъла и е трудно от разстояние .Като начало нека да разгледа информация по въпроса в Гугле изображения като напише на руски -Отопление без насоса .Руснаците са доста добри в тези инсталации -особено в случай като този направи сам :) .
kalin.kraev - специалист
Благодаря за насоките колеги :)
kalin.kraev - специалист
Колеги по горе споменах,че ще започна с ф40 и някъде по трасето ще редуцирам на ф32 и двете тръби,но забелязах,че котела изхода/топлата/ е ф1,1/4" а входа/студената/ е ф1"
Странно ми е това изпълнение за котела и ми е интересно имате ли идея защо е така. :?

Тема "Съвети за изграждане на парна инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: