Най - вълнуващия въпрос зимно време.
asterix - напреднал
Здравейте,

Бихте ли ми препоръчали отопление за следния апартамент:
Прикачен файл:
shema_apartament.png
Апартамента се намира на третия етаж. Стените отбелязани в червено са външни, но имат изолация. Изложението е югозападно. Холът е слят с кухнята.

Основните източници, на които съм се спрял са:

- инвертнорни климатици
- термопомпа
- котел на пелети

До колкото знам цените на отопление с инв. климатици са приемливи. Още повече, че могат да се ползват и през лятото за охлаждане. Естествено, топлината не може да сравни с тази на парното.

Идеята ми за термопомпа е; въздух-вода. Възможно ли е да сложа радиатори във всички стаи и лири в баните и всичко това да се захранва от термопомпата? Мога ли да добавя и бойлер? И каква температура на стаите да очаквам (ако сметката ми за ток е толкова, колкото би била ако се oтоплявам на климатици)?

Имам същите въпроси и относно котела на пелети.

Удачна ли е комбинацията котел на пелети и климатици?

Всякакви насоки, мнения и предложения са добре дошли. Благодаря предварително!
miroki - майстор
Хубаво е или 4 климатика или мултисплит.
Имаш необходимите тераси на всякъде.
При котел, къде ще е той?
Това е пелети все пак, не газ.
При термопомпа трябва да се разположи тръбен воден път и водни конвектори.
При мулти сплит е едно външно тяло и фреонов път, зависи от модела.

Има VRF системи за дома.
Имат с доста дълъг тръбен път.
Я огледай и тези да разбереш за какво говоря:
http://hisense-bg.com/produkti-kategori ... tziya.html
http://hisense-bg.com/images/broshuri/E%20Series.pdf
http://hisense-bg.com/images/menu_downl ... U_2015.pdf
jabata - специалист
За котел на пелети става, но не е ли по-добре камина на пелети в хола? Така хем ще е топло, хем ще дава и уют, и ще можеш да вържеш и лирата.
Климатици става, но като накачулиш 5 климатика, фасадата ще заприлича на швейцарско сирене, и пак банята ще е студена, и няма да имаш лира.
Термопомпа въздух-вода става, но трябва да имаш инсталация и задължително радиаторите да са конвекторни, и пак като паднат мъглите и стане студено КОП-а отива в мъзето и ефективноста я няма никаква.
Всичко зависи какво искаш, и дали си готов да се занимаваш с пелети, или искаш само едно копче и цък.
VLADO66 - майстор
За да охлажда термопомпата са необходими конвектори.
asterix - напреднал
Здравейте,

Благодаря за отделеното време, отговорям в хронологичен ред:

При котел, къде ще е той? - В пространството между банята и кухнята.
Ако котела на пелети топли радиатори и лири не трябва ли също да има "тръбен воден път"?
Каква е разликата между мулти сплит и термопомпа?

За котел на пелети става, но не е ли по-добре камина на пелети в хола? - Обмислях и този вариант, но котелът на пелети може да има и бункер където да сложа 100 кг пелете примерно.

"Климатици става, но като накачулиш 5 климатика, фасадата ще заприлича на швейцарско сирене, и пак банята ще е студена, и няма да имаш лира." - За фасадата не се беспокоя (стига съседите да нямат проблем). Просто се чудя дали е оправдана инвестицията на парно на пелети при наличието на климатици? Т.е с пелетите мога ли да направя осезаемо "по-топло" и приятно отколкото с климатиците?
"Термопомпа въздух-вода става, но трябва да имаш инсталация и задължително радиаторите да са конвекторни, и пак като паднат мъглите и стане студено КОП-а отива в мъзето и ефективноста я няма никаква." - Какво е "КОП-а"? Това значи ли, че при облачно време или при ниски температури климатиците са по-добри от термо помпата?

"За да охлажда термопомпата са необходими конвектори." - по-икономични ли са тези конвектори от климатиците?

Най-вероятно съм наговорил редица глупости. Не съм много наясно с тези тема и моляа да ме извините предварително.
jabata - специалист
И котел и камина на пелети им трябва тръбен път, до разпределителния щранг, който захранва радиаторите. Но това му трябва на човек и при термопомпа.
За апартамент е по-добре камина. Тя си е изчислена за жилищни помещения, и нея можеш да я сложиш навсякъде където имаш достъп до комин, или откъдето да отведеш саждите, недостатъка спрямо котела е, че бункера е по-малък.
Тръбен път на водата имаш, но не го споменавам, защото това спада към инсталацията за мене.
Конвекторите се монтират задължително когато температурата на топлоносителя е ниска под 50 - 55 градуса (термопомпа). За икономия, приблизително еднакво е. Разликата е че при термопомпа източника на енергия е един с накачени няколко тела (радиатори) към него. Докато при климатик имаш външно тяло и вътрешно тяло. Т.е. добива икономически смисъл когато трябва да се вържат повече от 3, 4 или повече тела.
Но тука идва момента че топлината от климатик (или конвекторен радиатор) е друга в сравнение с топлината от обикновен радиатор. Но всичко е въпрос на вкус. Някой предпочита климатика, друг радиатор. Но, както се казва, за всеки влак си има пътници.
asterix - напреднал
Да разбирам ли, че климатиците са еквивалетна инвестиция на термо помпата в случая, ако не и по-добра? Може би са еквивалетни и като температура? До колкото знам обаче, термопомпата може да стопля водата в бойлера. Може ли термо помпата да стопля 100+ литров бойлер и да отоплява целия апартамент едновременно през зимата? Приблизително една и съща ли би била сметката за тока ако имаме: климатици + бойлер на ток?
шоп - майстор
Не си дал на скицата къде са коминните тела. Иначе в коридор с квадратура над 14 м2!!!! хоро можеш да играеш. Демек там имаш място и котелно да си направиш:-)
miroki - майстор
Приеми топлината от климатик и термопомпа за еднаква, но при климатик инсталацията е по-лесна. Като и двете и охлаждат.
Мулти сплит е едно външно тяло, както е и термопомпата, и няколко вътрешни.
При термопомпа има тръбен път с вода, както има и при котел. Но загрява около 45 градуса и не е добре за бойлер. Термопомпата също може са се комбинира с котела. Ползва се едно трасе.
Котела прави по-топло в големия студ. Не знам кое би било по-евтино.
Това, което показах, VRF е като термопомпа, но не е вода агента, а фреон. Нещо, като по-нов мултисплит.
Естествено е скъпо. Едно външно и 4 вътршни са към 8 к. Малко по-луксозно.
Но зависи от марката. Те и 4 климатика са толкова. Зависи от марка и модел.
Най-малко ще се кърти с климатик.
ivan_v - специалист
Аз гласувам за варианта с климатици. Ако е налична възможност, за предпочитане от гледна точка на комфорта е да са подови, например такъв: http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=279 за хола и девятки за спалните.
Термопомпа въздух-вода ще навърта същата ( може и по-висока ) сметка. Икономията от топлене на бойлера с ТП въздух- вода е почти безсмислена, защото нуждата от по-висока температура разваля COP-a и в крайна сметка ако бойлера ползва само нощна тарифа разликата между топленето с ТП и реотан ще е 10лв/месец.

Тема "Преложение за отопление на апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: