Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
След тази доста популярна тема:
viewtopic.php?t=8418
доста хора си направиха CNC машини, а други вече си ги бяха направили.

Искам да задам въпрос само към тези, които вече имат такива. Мислите ли, че е можете да модифицирате вашата CNC машина, така че да се използва за дърводелски струг? Вместо дрелката ще има дърводелски стругарски нож, а напречно на работната площ ще се намира детайлна за обработка ("набучен" на въртящ се "шиш" - не го казах добре).
velsi - Почетен майстор
Принципно може да стане. На практика при този вариант ще се използват само две от осите на движение. По-добър си остава варианта обаче с така наречената "четвърта ос" и фрезоване на въртящ се детайл, защото дава много по-големи възможности за обработка, неприложими при класическото струговане.

Изображение
faktura - специалист
Ако колегата елемент - говори за струговане , а не за гравиране върху ротационна повърхнина - то тогава - ползването на 4 ос става ненужно.

Трябва му патроник и двигател за него - двете движения за "супорта" си ги има

Но най добре ще да е - да се покаже снимка на фрезата ,за да се ориентираме какво да го посъветваме
tsenkov - специалист
Прикачен файл:
IMG_20150704_154929.jpg
За нещо такова ли става дума?
Може би за нещо такова говоря. Това ти ли си го направил? Имам чувството, че съм го виждал някъде и може би даже да е в този форум.
tsenkov - специалист
Аз съм го правил. Имам и по голяма.Какво те интересува?
Имам три въпроса, а по-долу ще кажа и за какво ми трябват.
Пробвал ли си да обработваш челните повърхнини (не тази цилиндричната извитата част, а частта на детайлна отпред). Например може ли да се направи вдълбан пръстен?
Лесно ли се прави цилиндричен отвор в центъра и колко дълъг може да е?
Може ли детайлът да се върти толкова бавно, че посредством подходящо сваляне и качване на резеца да се получи не стандартна цилиндрична повърхнина, а примерно триъгълна със заоблени ъгли?

Това заради което питам е, че обмислям да правя набор от дърво, посредством който да могат да се сглобяват детайли с различна форма, които иначе се струговат монолитно.
tsenkov - специалист
Машината е предназначена за обработка на детайли подпряни в двата края, така че обработката на челата е невъзможна. При подходящо написана програма може да изработи триъгълен профил със закръгления. За детайли от типа пръстен, гривна си иска ЦНЦ струг. Всичко е въпрос на технология.Не съм напълно наясно какво искаш да правиш и за да ти бъда полезен покажи детайлите-може скица, снимка, ако смяташ че не е мястото във форума може и на лични. Тогава ще мога да съм по точен.

Тема "Компютърно управляем дърводелски струг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: