Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
ivan_v написа:
Аз гласувам за варианта с климатици. Ако е налична възможност, за предпочитане от гледна точка на комфорта е да са подови, например такъв: http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=279 за хола и девятки за спалните.
Термопомпа въздух-вода ще навърта същата ( може и по-висока ) сметка. Икономията от топлене на бойлера с ТП въздух- вода е почти безсмислена, защото нуждата от по-висока температура разваля COP-a и в крайна сметка ако бойлера ползва само нощна тарифа разликата между топленето с ТП и реотан ще е 10лв/месец.
За мене климатици за този апартамент, не е най-добрия избор. От една страна инвестицията си е големичка (8к за 4 климатика), от друга страна нито банята ще е топла, нито коридора, да не говориме че и топлата вода няма да се грее от това. А че разликата на нощна спрямо ток е 10 лева. Не е така, зависи колко топла вода се консумира. Друг е въпроса, че фасадата ще стане на швейцарско сирене от 4 климатика, и в някоя мъгла и -15 градуса температура като завият всичките на умряло даже и леглото на човек ще му вибрира :lol:. Отделно че топлината е друга.
Но всичко е въпрос на избор и вкус.
kuuuuuul - майстор
Прегледай тази тема,да се ориентираш.
viewtopic.php?f=23&t=40532&hilit=%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+Kuuuuuul
asterix - напреднал
Здравейте,

Благодаря за мненията! Искам да кажа, че апартамента няма замаска и точно заради това разучавам сега нещата, за да не се налага да го къртя в последствие.

Днес температура в апартамента към 23 ч. беше 20 градуса, без никакво отопление. От това си правя извода, че може би апартаментът наистина е топъл (в момента е 8 градуса навън).

Прочетох темата за термопомпата и видях, че човекът си поддържа 21 градуса и му излиза около 240 лв. Но от време на време е припалвал парното, което малко или много променя ситуацията. А и поправете ме ако греша, но и с климатици може да се докара такава сметка.

Малко се обърках каква е разликата в моя случай между термопомпа, мултисплит и четири климатика от гледна точка на сметки и температура, която могат да осигурят.

Хрумна ми една идея, не знам, колко е реализуема: термопомпа слънце - вода; със соларен панел на терасата?
Прикачен файл:
86907-1[1].jpg
86907-1[1].jpg (32.5 KиБ) Видяна 2020 пъти
saraneron - специалист
Попитаха те за мястото на кумина/кумините/ ,или съм пропуснал отговора?
jabata - специалист
asterix написа:
Здравейте,

Благодаря за мненията! Искам да кажа, че апартамента няма замаска и точно заради това разучавам сега нещата, за да не се налага да го къртя в последствие.

Днес температура в апартамента към 23 ч. беше 20 градуса, без никакво отопление. От това си правя извода, че може би апартаментът наистина е топъл (в момента е 8 градуса навън).

Прочетох темата за термопомпата и видях, че човекът си поддържа 21 градуса и му излиза около 240 лв. Но от време на време е припалвал парното, което малко или много променя ситуацията. А и поправете ме ако греша, но и с климатици може да се докара такава сметка.

Малко се обърках каква е разликата в моя случай между термопомпа, мултисплит и четири климатика от гледна точка на сметки и температура, която могат да осигурят.

Хрумна ми една идея, не знам, колко е реализуема: термопомпа слънце - вода; със соларен панел на терасата?
А как ще се топлиш зимата когато няма слънце? Някак неможе да разчиташ винаги слънцето да те топли, още повече че има райони с мъгли, където мъглата не се вдига по цял ден.
Съвет от мене, не гледай кой каква температура поддържа и колко плаща, защото това е строго индивидуално, понеже площа и изложението и типа сграда са различни, а и са си чиста проба рибарски приказки, кой каква риба хванал.
Ако апартамента е топъл, още по-добре за тебе, но не разчитай на това. Може самата сграда да не е изстинала още. В много от блоковете ново строителство с изолация е така, но като застудее наистина ела да видиш студ.
nikolovvd - майстор
Като гледам апартамента е около 100-110 кв.м.
Климатиците за всяка стая могат да се монтират на терасите под парапета и няма въобще да се виждат.
Ако апартамента е ново строителство ме съмнява да няма замазка. И аз така мислех миналата година като се нанасях, но се оказа, че греша. Просто прага на входната врата стърчеше 4-5 см. и това ме заблуди.
В твоя случай имаш много възможности, дори да си направиш и подово водно отопление, което може да се захранва от термопомпа.
Климатика е също термопомпа но въздух-въздух.
Ако се спреш на термопомпа помисли върху това, че имаш едно външно тяло, което загрява фреона, а фреона от своя страна загрява вода, която загрява въздуха в помешението. Кое според теб е по-ефективно?
Освен това външното тяло на термопомпата трябва да е с голяма мощност, а т.нар. СОР с увеличението на мощността пада. С други думи е по-малко ефективен. Ако можеш да отопляваш жилището с 4 климатика 9-ки с COP 4.3-4.5, то термопомпата едва ли ще е с COP над 3! Само от тук имаш 30-тина процента разлика. Ако стане повреда, то цялото жилище остава без отопление, докато с 4 климатика може да се преживее студа в една или дори 2 стаи, че и някоя духалка ще може да спаси положението.
Ако искаш ще ти пратя таблица с консумираната ел.енергия от времето, когато живеех в къща и сега, когато живея в изолирано жилище. За последните 2 месеца сметките ми за ток са 33-34 лв., като те са формирани от бойлера, хладилника, готварската печка, телевизора и осветлението плюс няколко компютъра - лаптопи и таблети.
Най-голямата сметка за ток ми е била миналия Декември (с температури до -20 - -24 градуса) - 329 лв., формирана от горните консуматори плюк два климатика и два конвектора - 2300 и 2000 вата. За разлика от къщата не се занимавам с котли, комини, пепел и пушеци и не съм дал 1000-1200 лв. за гориво (в моя случай въглища).

Най-добре ще ти каже молива! Сядай и смятай!
radius - майстор
nikolovvd написа:
Ако можеш да отопляваш жилището с 4 климатика 9-ки с COP 4.3-4.5, то термопомпата едва ли ще е с COP над 3! Само от тук имаш 30-тина процента разлика.
Това не е точно така. Разбира се, не може ТП да се сравнява с хиперинвертори, но не е толкова голяма разликата, въпроса е да имаш наистина нискотемпературно отопление ( подово, конвектори). Моето мицубиши има КОП над 4.5 при +7 външна ( 35С вода) и 3,04 при -7С(по данни на евровент). Тия девятки не знам при минус 7 дали ще имат над 2.5. Та истината не е толкова явна. Зависи дали се иска и охлаждане, тогава бих се насочил към отделни климатици, макар и да е възможно да се прави с подово.
nikolovvd - майстор
На моите Мицубишита им гарантират COP-а до -15. :)
Миналата година снимах външното тяло при -24 и нямаше грам лед по него.
Но от Варна до Видин има огромна разрика във времето.
Най-добре е колегата да пише в кой край на България е жилището.
radius - майстор
Tе гарантират, че ще топлят до -15, но КОП-а не е 4 ами е под 2. Виж на сайта на евровент, ако нямаш подробни таблици с мощността при различни температури.
И проблемите с дефроста са около нулата, при по-ниски температури влагата във въздуха намалява. Но да не се отклоняваме от тема много.
За апартамент бих избрал климатици, тъй като е по-компактен и няма да има кой знае колко неотоплени обеми. Единствено банята е проблем.
nikolovvd - майстор
Видях ето това. :)
Прикачен файл:
SRK25ZMX-S.jpg
SRK25ZMX-S.jpg (58.35 KиБ) Видяна 1923 пъти
При -15 СОР-а е 2.4, колкото на старата 24-ката при 7 градуса. :-D

Тема "Преложение за отопление на апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: