Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
А какво управление бихте предложили ?
шоп - майстор
Бих ти препоръчал най-евтиното. Ползвам едно по 11 лв. В базара и в ОЛХ ги има. За подобни цели са идеални.
Andri01 - майстор
Термостат с 1 превключващ контакт само. Той управлява помпата. А и сигнална ламБа-да се види когато включи помпата. :)
mgbagera - специалист
Днес навих серпентината около печката и се оказа че Дреин Бек системата трябва да отпадне :|
Няма наклон в серпентината и тя си стои пълна. Същото се отнася и за серпентината на бойлера. Напълних и нея и почти нищо не изтече.

Мисля да напълня серпентината на печката и да я оставя така да видя дали ще кипне и колко градуса ще вдигне.
filmatoplo - майстор
:) Ох -ами нали я навиваш ти бе човек -не и ли даваш наклони :) , за серпентината на бойлера не е фатално , да не би да не може да си вземе въздух , и затова да не изтича .
шоп - майстор
Филма е прав...можеш да и дадеш начален наклон дори 45 градуса и после витките да са успоредни. Както и да. Може за добро да е. Така ще спестиш два клапана, какъвто ти бе първоначалният замисъл.

Ако печката става червена външно ще заври. Ако ли не има шанс системата да постига 70-80-90 градуса и да влезе в температурна стабилизация. Все пак серпентината доста топлина ще отдава.

Надявам се да споделиш резултати, защото темата ми е интересна.
Поздрави.
mgbagera - специалист
Разбира се че ще споделя резултати (както направих и със слънчевите панели) стига да завърша проекта с ваша помощ. Ограничен съм от време и вероятно бавно ще се развива темата но да стискам палци да стане готова преди пролетта :-D

Забравих да снимам печката преди да я върна на мястото си но най късно във вторник или сряда ще продължа отново и ще снимам.
Сега е запалена и ще пусна една сонда да премери температурата вътре.

След слагането на тухли от вътре печката вече не се нагрява до червено. Серпентината не навсякъде ляга плътно до ламарината което може би е добре и вероятно няма да вдига над 100С.
Andri01 - майстор
Ако опира плътно до димохода ще го охлажда и има опастност от конденз в него. За това използвам скелет за навиване на серпентината.
mgbagera - специалист
Andri01
Аз я навивам около стените на самата печка а не около кюнците.
miroki - майстор
Колко вода събират горе долу две серпентини и да речем 10 метра общо алуминиева вложка. Да се ориентирам за порядъка, при избор на съд да събере водата.

Тема "Идея за външна водна риза на печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: