• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 111
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Значи става , за сега ви се доверявам на сляпо ,ако успея ще пробвам но трябва да купя 2-3 чувала слънчогледови и да ги подаря на някой с фероли за пробата .Имам горелка Фероли в къщи ,но не мога да я сложа че нямам котел , на двора не става за 10 минути :) .
alex_serviz - специалист
Ако пък й добавиш и едно Натурелско управление, хептем ще "заспи"! :rock:
filmatoplo - майстор
:) Ами нови са още Феролитата и си ги обичат такива , като вземата да им правят номера , ще сменям платките , ама то нали аз ги настройвам -затова не правят номера -ще седя гладен така :lol: защото няма да ме търсят :lol: .
tolytoly - напреднал
Здравейте, нов съм във форума и все още "зелен" с пелетните горелки :-D
За тази зима решихме да минем от въглища на пелети.
Купихме си Ferroli Sun P7 горелка и си я монтирах сам на котел Viadrus U22 4-секционен 24 КВ.
Вече 2-ра седмица я ползваме (вечер) за няколко часа.
Изчетох темите, в които сте описвали параметри, принципи на настройка, особености и т.н...
Настроил съм я на модулация с макс. мощност 3.
В котела съм монтирал т. нар. "плочи" - чугунени за виадрус - 2 бр. (едната извита, другата права).
Режим на работа - on/off.
Забелязвам следната аномалия. Всяка вечер след като я стартирам, започва запалване, 1-ва, 2-ра, 3-та степен и започва ва се загрява, но в 18:10 изведнъж се задейства вентилатора, издухва всичко и след малко започва зареждане с пелети.
Прави ми впечатление, че всяка вечер е по едно и също време. Даже веднъж реших да я запаля в 18:20 и не го направи, но в 18:10 се "продуха" сама, без да съм подавал старт (иначе горелката е захранена постоянно с 220V) Въпросът ми е: това някакъв режим на самопочистване ли е (веднъж на 24 часа) или е възникнало изключение и горелката се е рестартирала (така да го кажем). В момента когато го прави на дисплея показва само температурата, FH 0 и че още има пламък (малката чертичка вдясно).
Ще кача и снимки на монтажа и таблото, което си "направих сам", благодарение на изчетеното тук и схемите от книжката на горелката.
:supz:
Последна промяна от tolytoly на чет окт 22, 2015 11:01 am, променено общо 1 път.
n.ganev - майстор
Напиши с какви настройки си че да мислиме - възможно е да си намалил / ти или инсталатора / много въздуха и да задейства датчика за обратна тяга. За 4 секционен котел ти трябва още една права плоча.
tolytoly - напреднал
n.ganev написа:
Напиши с какви настройки си че да мислиме - възможно е да си намалил / ти или инсталатора / много въздуха и да задейства датчика за обратна тяга. За 4 секционен котел ти трябва още една права плоча.
Плочите ги поръчах 2 (една крива и една права), като се водих от прочетеното в следната таблица:

Котел Viadrus U 22 с пелетна горелка
Брой секции Брой “криви” Брой “прави”
на котела плочи плочи
3 1 0
4 1 1
5 1 2
6 1 3
7 1 4
8 1 5
9 1 6
10 1 7

Параметрите са ми:
u1 - 67
u2 - 3
u3 - 0
t1 - 0
t2 - 1
t3 - 51
t4 - 8
t5 - 5
t6 - 100
t7 - 15
t8 - 52
t9 - 32
t10 - 70
t11 - 38
t12 - 110
t13 - 46
t14 -150
t15 - 53
t16 - 170
t17 - 56
t18 - 1
t19 - 99

Тръбата при датчика е сравнително топла (около 60-65 градуса), като си сложа пръста до датчика и след 10 сек. започва да пари и не се издържа :) Нали все пак датчика се активира над 85гр. и освен това не трябва ли да блокира горелката?
n.ganev - майстор
Пробвай:
t8 - 36
t9 - 28
t10 - 60
t11 - 38
t12 - 95
t13 - 46
И постепенно увеличавай
t7 - 15 с по 1
При
u1 - 67
u2 - 3
Направи така, че помпата да включва при 59-60гр. на котела / дано термодатчика да е добър /
Относно плочите - може да спорим. Сложи котлето да " поседне " върху кутийка и сподели резултата. Също така притвори клапата на кУминчето :yawinkle: .
tolytoly - напреднал
Помпата работи постоянно. Клапата на комина съм я затворил на 70%.
Какво имаш предвид котела да "поседне"? Още когато го купувахме (преди 7 години май) му отляхме от бетон "платформа" върху която да се позиционира. вис. на платформата е 10 см. спрямо пода на помещението. Комина представлява черна дебелостенна тръба фи 160. Комина има яка тяга. Вратичката на котела е затворена (онази долу, която с въглища се ползва със синджир), също така и отворчето на горната врата е затворено. Инсталацията е без бойлер. От котел до 2 бр. колекторни кутии - 22мм. медни тръби, а от колекторите PEX-AL-PEX 16. Има няколко кръга подово (6 мисля - по 3 на кутия), останалото са алуминиеви радиатори и лири в 2 бани. :-D

П.П. Нямам три-пътни вентили, стайни термостати и т.н. Всичко е отворено на МАКС, само за подовото има термо глави в колекторните кутии :roll:
n.ganev - майстор
tolytoly написа:
Какво имаш предвид котела да "поседне"?
Повдигни го на "кутия" изрежи дъното и монтирай горелката на кутията.
tolytoly - напреднал
n.ganev написа:
Пробвай:
t8 - 36
t9 - 28
t10 - 60
t11 - 38
t12 - 95
t13 - 46
И постепенно увеличавай
t7 - 15 с по 1
При
u1 - 67
u2 - 3
Направи така, че помпата да включва при 59-60гр. на котела / дано термодатчика да е добър /
Относно плочите - може да спорим. Сложи котлето да " поседне " върху кутийка и сподели резултата. Също така притвори клапата на кУминчето :yawinkle: .
Много са му ниски тези настройки
В момента работи със следните:
t7 - 16
t8 - 50
t9 - 32
t10 - 65
t12 - 105

Клапа на комина притворена на 70% и работи добре.
По-горе "самопочистването", което бях описал се случва точно след 24часа от подаването на захранване на горелката (и така през всеки 24 часа). Днес го "излъгахме" за да не се включи "самопочистването" когато е нужно да загрява инсталацията, като му спряхме тока за 5 мин. в 13:30 ч. и очаквам утре в 13:30 да се "самопочисти" :lol:

Мерихме колко остава след правата плоча и ще поръчам още една. Като я сложа ще остане в дъното на котела 3см. от плочата за димните газове. Добре ли ще е?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 111

Тема "Пелетни горелки Ferroli Sun и Mikro P7-P12 Инфо,настр. и др." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: