Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mirovarna - помощник
Приятели!Давайте идеи как да накарам водата в бойлера да циркулира ? Нямам пусната ,,трета-тръба,, през помпата и заради това недоглеждане страдам от синдрома на недозагрята в целия си обем вода при режим ,,серпентина,, Благодаря!
Kondor1 - специалист
какво че рече тоя синдром?
ivanovbg - майстор
Елементарно Уотсън. С помпа свързана между топлата и студената вода като не забравиш и един възвратен клапан с посока от топлата към студената. Чертеж трябва ли ти или се сещаш? Можеш да я вържеш да сепуска от ключа на лампата като го смениш с девиаторен. Тоест като свети в банята помпата не работи и обратното. Сещаш се защо нали?
Винаги можеш и да усложниш с някое термо реле и ....те така.
:partyman:
joro_vn - специалист
Аз сложих така помпа, от горе взима, пъха долу, с невъзвратен клапан.
И стана чудо - като не работи помпата водата продължава да циркулира от топло към студено, бавничко, през помпата и клапана /все пак посоката му е такава/.
Номера е че водата в тръбата изстива и слиза надолу.
Кофтито е че изстива в крайна сметка бойлера като не работи котела.
Изолирах тръбата колкото можах, обаче пак продължава, гореща е в горния край.
Тъй че трябва и обикновен ръчен клапан да пресече потока. Нямам такъв и ме мързи да сложа.
ivanovbg - майстор
Като ви чета си мисля, че проблема е в неправилно свързване на серпентината. Топлата вода трябва да се подава от долната страна на серпентината, а не както навсякъде ги рисуват по картинките. Предполагам че при вас е обратното и затова имате проблем.
шоп - майстор
Май изобщо не мога да разбера въпроса!

Тя физиката сама си върши работата. Ако серпентината е в долната част на бойлера целият обем на водосадържателят ще се затопля. Няма нужда от помпи за рециркулация и т.н. елементи оскъпяваши като цяло системата.
filmatoplo - майстор
Как беше -чета и не вярвам на ушите си :wink: , не можах да ви разбера какво трябва да се случи , и какъв е проблема -кое не може да се загрее и кое трябва да циркулира :wink: .
jabata - специалист
ivanovbg написа:
Като ви чета си мисля, че проблема е в неправилно свързване на серпентината. Топлата вода трябва да се подава от долната страна на серпентината, а не както навсякъде ги рисуват по картинките. Предполагам че при вас е обратното и затова имате проблем.
Чакай че това ми стана интересно. Навсякъде където съм виждал бойлери със серпентина, топлата вода влиза отгоре, студената отдолу. Така е рисувано на всички картинки, така е и логично. Нали топлата се качва нагоре, студената слиза на долу. А като влезне в бойлера, логично е да се охлади и да слезне надолу, та нали това е идеята, или аз не разбирам от физика. :?

Иначе и аз немога да схвана какви са тези циркулации, какви са тези трети-пети тръби. Та нима като пуснеш на ток, имаш помпа или циркулация. Същото е и със серпентината.
Кому е нужно, водата в бойлера да циркулира, ако е само да се хаби ток, ок. Ама мисля че има и по-добър начин да си даваме парите на вятъра :)
filmatoplo - майстор
Сега да обясня аз -човека явно иска да си затопли целия обем на бойлера , защото ако ползва бойлер със серпентина -и тя се намира по високо -долната полувина на бойлера остава студена -не загрята :wink: .По законите на физиката -топлата линия в балона се спуска само до нивото на долния край на серпентината , и остават едни литри надолу в балона които си седят студени .Ако се нагрява с ел нагревател -то той е най долу и затова се загрява целия обем .В случая на човека не може кой знае колко да се направи с допълнителна циркулация с която да се затопли целия обем , или поне ще е някаква алтернатива с малък % файда .
joro_vn - специалист
Тъй де, моя бойлер е с 2 серпентини.
Долната е по голяма и се захранва от слънчевия колектор. а горната е около 1/3 от обема в горната част и се захранва от котела.
Зимата долната не върши работа и котела загрява само около половината от горната част на бойлера.
Та затова са тия идеи за циркулация от горе надолу.
Става въпрос за циркулация на топлата вода за къпане/миене/, греещата в серпентините си върви откъдето си трябва.

Тема "как да ,,размърдам,,водата в бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: