Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:

Стана ми интересно и за каква трета тръба говори.
За рециркулация става дума
solar_entusiast - специалист
mirovarna написа:
Приятели!Давайте идеи как да накарам водата в бойлера да циркулира ? Нямам пусната ,,трета-тръба,, през помпата и заради това недоглеждане страдам от синдрома на недозагрята в целия си обем вода при режим ,,серпентина,, Благодаря!
За това си има специални рециркулационни помпи с малка мощност. Връзват се паралелно на бойлера.
Тази е за такава цел:
http://bg.grundfos.com/products/find-pr ... mfort.html
шоп - майстор
Има решение за всеки проблем. Въпроса е да има икономическа обосновка. Тази помпа струва почти 200 лв и има амортизация, живот и консумация на ел. енергия около 25 вата.

Лично аз бих инвестирал в бойлер с по-голям обем с неръждаем водосадържател, който ще ми осигори необходимият комфорт, дълъг живот на системата, без тези 25 вата на час и УЖАСНИТЕ топлозагуби.

Така изглеждат нещата от моята наблюдателна кула. Разбира се, ако говорим за многоетажен хотел системата за рециркулация на топлата вода е задължителна и икономически обоснована.
filmatoplo - майстор
:) Рециркулацията аз съм я измислил , контролирам я по таймер и по температура . :wink:
Andri01 - майстор
Таймера включва по температура или температурата се включва по таймера? :?
Помпата се изключва след като завърти водата и тя се върне топла при нея и така спри-тръгни, като освен това се ползва и часовник, за да се избегне излишно включване пшрез нощта
filmatoplo - майстор
:) Андро представи си го - тръгва циркулацията в определено време по таймера , топлата вода излиза от горния край на бойлера -тръгва по щранга по етажите на жилището и се връша пак в бойлера малко по отдолу на балона , ако си с оригинална помпа в нея има сензор за температура и регистрира ли 40 градуса примерно -помпата спира .Това значи че щтранга вече пълен -и който пусне душа в която и да е баня по етажите -веднага ще потече топла вода без да чакаш 5 минути .Таймера решава кога в денонощието да бъде пусната рециркулацията , а по температура се контролира фактическата работа на помпата поддържаща винаги подаване на топла вода в щранга .
Andri01 - майстор
:) Да знам го номера-от преди поне 30г. се ползва по корабите , т.н "циркулационна помпа" !? За в къщи обаче не мисля ,че е рентабилен: губи се температура по тръбите, трябва ти 2-ра тръба/ връщаща/.За хотели може-там все пак тока го плащат други,а и етажите са поне 4-5 и повече!?
1. Тръбите трябва да са изолирани
2. Истински загуби има само ако водата се топли на ток. Ако е от солар - тя е безплатна, ако е от котел, то загубите не са загуби, понеже няма значение кое те топли - радиатпора или тръбите за рециркулация :)
mar4ika - специалист
Моя бойлер е хоризонтален,неръждаем,в долната му вътрешна част съм заварил две тръби по цол и четвърт една до руга свързани .Водата от котела влиза от едната и излиза от другата и на изхода има термовентил който се командва от диференциален термостат.Системата бачка перфектно вече 2 години.Даже орязах дългата тръба за гореща вода да не се връща през студената в бойлера и си заварих изход на горещата в най високата част на бойлера .

Тема "как да ,,размърдам,,водата в бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: